menu

De Site / Algemeen / Toevoegen. Welke criteria?

zoeken in:
Dustyfan
Uit het boekmeter-topic in het forum van Moviemeter heb ik het begin van de discussie (de eerste twee pagina's) over
toevoegcriteria van boeken gekopieerd. De auteurs staan er niet bij, omdat niet alle deelnemenden (al) op boekmeter staan ingeschreven.

In ieder geval komt deze lange lap tekst niet uit mijn dikke duim


Bovendien is het net als bij de andere sites niet de bedoeling dat elk boekje maar op de site kan. Misschien alleen romans? Wie weet genoeg van de materie om een voorstel te doen wat betreft wat wel/wat niet? Welke info wordt er van boeken getoond (schrijver, uitgever, genre, plot, jaartal, taal, ISBN, ....)

__________

Hm, welke info? Uitgever is lastig omdat sommige boeken door verschillende uitgevers zijn uitgegeven. Maar wel weer handig bij boeken die moeilijk te vinden zijn. Met ISBNummers hetzelfde probleem. Verschillende uitgaven (drukken) hebben een verschillend ISBN.

__________

Alle boeken lijkt me voorbode voor een enorme wildgroei. Alleen literatuur is moeilijk. Dat zorgt voor oneindige discussies. Als je zegt fictie dan zijn er ook nog een hoop grensgevallen (en dan kan strikt genoemen Het Achterhuis er niet op) , maar dat is al iets minder. Nadeel is wel dat pak 'm beet de hele bouquet-reeks toegevoegd kan worden. Dan zijn er nog jeugdboeken. Ook die grens is soms nogal willekeurig. Zo is een bundel met korte verhalen van Roald Dahl uitgegeven als kinderboek , de rest als volwassenenboek. De verschillen zijn echter te verwaarlozen. Als jeugdboeken dan weer wel mogen, dan mag Nijntje in de Sneeuw ook. Wat doe je met poëzie? En hoe vermijd je religieuze discussies als je de bijbel (fictie of non-fictie?) toelaat? Als non-fictie wel mag waar leg je dan de grens? Mogen Hoogtepunten uit 100 jaar Tour de France of Tuinieren het hele jaar dan ook? Vragen genoeg.

Info lijkt me : Originele titel, vertaalde titel, schrijver, jaartal eerste uitgave, plot, uitgever en ISBN nummer van de laatstverschenen (bij voorkeur) Nederlandse uitgave. Genre misschien. Maar hoe noem je boeken die als film drama zouden heten?
__________

Ik denk dat we non-fictie maar gewoon toe moeten laten.


"Hier en daar wat ongeloofwaardig en prekerig, ik vond het een beetje een EO-boek. In het begin lekker veel geweld, maar het werd allemaal steeds sentimenteler. De Bijbel krijgt 2 sterren op Jordy's Boekenmeter"

__________

O, en boeken die (nog) niet in Nederlandse vertaling zijn verschenen? Die moeten maar op het forum ofzo. Net als hier tv-programma's/series.

In de bibliotheken in NL gebruiken ze deze indeling (misschien zijn er meer, weet het niet meer zo goed uit mijn hoofd):
- spanning
- science-fiction/fantasy
- historische romans
- reisverhalen
- romantiek

Andere mogelijkheden:
- nederlandse literatuur
- wereldliteratuur
- jeugdliteratuur

Dan hebben we 'drama' toch niet meer apart nodig?

Ook als je het bij alleen romans houdt zullen ook politieke discussies soms misschien moeilijk weg te houden zijn (bijv. bij Houellebecq). Maar onmogelijk wordt het natuurlijk als 'De puinhopen van acht jaar paars' erop mag.

__________

Nee dat ben ik helemaaaaal niet met je eens. Engelse boeken zijn primair Engelse boeken, en staan ook onder die titel op de site. De Nederlandse titel mag er best als alternatieve titel bij (lijkt me handig)... We wachten bij Disney's ook niet tot Katja Schuurman en Carlo Boshard de studio zijn ingedoken voor de vertaling toch?

__________

Misschien is het een idee om in plaats van een uitgebreide lijst aan criteria te stellen dat een boek 'verhalend' moet zijn? Dat is niet helemaal vast gedefinieerd (er zijn altijd grensgevallen), maar het is in ieder geval niet subjectief (wat het begrip 'literatuur' wel is). Verhalende non-fictie lijkt me in principe geen bezwaar (autobiografieen e.d.) en politiek-gemotiveerde boeken ontkom je toch niet aan (veel gerenommeerde literaire werken zijn ook politiek getint of gemotiveerd, dus een scheidslijn daartussen trekken lijkt me moeilijk), maar politieke manifesten kun je met het verhalend-criterium wel weer uitsluiten. Manga's en andere stripboeken kunnen dan gewoon op de site, maar stripboeken met korte losse grappen (Garfield, De Stamgasten) dan weer niet. Naslagwerken en educatieve boeken (encyclopedieen, catalogi, studieboeken, veredelde folders etc.) kun je ook eenvoudig weren.

De Bijbel is een verzameling losse werken (door heel verschillende personen in heel verschillende tijden geschreven) en is daarmee dus ook uit te sluiten. Wel zou dat consequenties hebben voor verhalenbundels, al hebben die meestal nog iets van een rode draad, maar de Bijbel wil je natuurlijk per se niet ter beoordeling stellen. Tevens is er daarbij het probleem dat afzonderlijke verhalen uit een verhalenbundel soms alleenstaand heruitgegeven worden, of andersom - dus je zou er ook voor kunnen kiezen om alle verhalen uit verhalenbundels los op de site te zetten (maar dan komen verschillende bijbelboeken ook weer in aanmerking). Dit wordt nog een moeilijk punt; misschien verhalenbundels die uitsluitend uit afzonderlijke verhalende verhalen bestaan wel toestaan en andere verhalenbundels niet? (de Bijbel valt dan af vanwege o.m. Psalmen)

Voor poezie kun je eventueel weer een aparte regel aanmaken (verhalende verhalen plus poezie dan), als je er behoefte aan hebt die op de site te hebben. Ik heb zelf helemaal niets met poezie dus kan er weinig zinnigs over zeggen. Ik lees trouwens sowieso heel weinig (verhalende) boeken, dus denk ueberhaupt niet zo actief te zullen worden op boekenmeter (boekmeter.nl klinkt iets beter trouwens vind ik; spreekt makkelijker uit vooral).

__________


De Bijbel is een verzameling losse werken (door heel verschillende personen in heel verschillende tijden geschreven) en is daarmee dus ook uit te sluiten.


Dus als verschillende boeken van verschillende schrijvers ooit gebundeld worden, vallen ze automatisch af, omdat het dan een verhalenbundel wordt? Rare redenering. Er staan toch ook films als 9/11 op deze site? Ik zie het verschil écht niet.

maar de Bijbel wil je natuurlijk per se niet ter beoordeling stellen.


Want? Bang voor teveel vijfen? Bang voor discussie? Als je nu al meteen het (de) meest verkochte en populairste boek(en) van de site gaat weren, wordt het natuurlijk nooit wat.

----

Zit je natuurlijk ook nog met het probleem van de plaatjes. 't Is niet altijd zo geweest dat boeken uitgegeven worden met geïllustreerde covers. Ik heb hier allemaal prachtige boeken staan uit vervlogen jaren, maar die komen niet verder dan een lege kaft met soms de schrijver en de boektitel. Worden die dan bij voorbaat uitgesloten omdat een plaatje verplicht is?

__________

als je de bijbel niet op de site wilt, zou ik eerder voor een regel gaan dat je religieuze geschriften zou weren. Dus niet alleen de bijbel maar ook de koran, de adur veda (spelling?) etc.

Het lijkt met sowieso erg moeilijk om deze boeken te bediscussieren en te becijferen.

Dan kom je alleen wel weer in problemen met bijvoorbeeld de Edda (noorse mythologie). Is dat religieus of niet?

__________

Ik zou nog niet weten waar we de grens precies moeten leggen, maar comics wil ik niet op boek(en)meter.nl hebben.

__________

op het gebied van comics: wat doen je dan met bijvoorbeeld marten toonder? of maus (is gecatogariseerd als biografie ipv strip door penguin)

__________

Voor het bepalen van de categoriën die je wel en niet wil toelaten, zou je gebruik kunnen maken van de NUGI-code of NUR-code. Dit is het systeem dat in iedergeval alle Nederlandstalige (dus ook vertaalde) boeken catalogiseert en dat ook door alle bibliotheken gebruikt wordt. Het is wel een erg breed systeem, waar ook posters en dergelijken onder vallen. Vanaf 280 beginnen de boeken.

De link onderaan die pagina (De omNUR-lijst) geeft een download van een Excel-bestand waar alle categoriën gespecificeerd staan.

__________


Dus als verschillende boeken van verschillende schrijvers ooit gebundeld worden, vallen ze automatisch af, omdat het dan een verhalenbundel wordt? Rare redenering.

Nee, boeken die op een bepaald tijdstip geldig voor toevoeging zijn, kunnen natuurlijk niet door latere acties weer ongeldig gemaakt worden. Maar zijn de afzonderlijke bijbelboeken ooit los gepubliceerd?

(Wat me trouwens meteen op het grootste probleem van de nieuwe site brengt: het ontbreekt aan een goede referentiedatabase (zoals IMDb hier), met name voor oudere boeken (voor ca. 1900) zal het erg lastig worden nauwkeurige informatie te vinden over de oorspronkelijke vorm van het werk (plaats en jaar van eerste druk, gebundeld of los uitgegeven, etc. - en soms is zelfs de auteur onbekend), dus voor de aankomende crewleden zal het hoe dan ook een hels karwei worden om na te gaan of de toevoegingen aan de criteria voldoen, nog los van de vraag wat die criteria precies zullen zijn)

__________

Hoe zit dat dan met filosofische werken? De meeste zijn niet verhalend, maar tegelijkertijd wel zeer literair (Machiavelli, Schopenhauer). Een Also Sprach Zarathustra is daarnaast nog een verhaal, veel boeken van bv. Jean Paul Sartre idem.
----------
*proefballonnetje* Met behulp van internet en wat gezonde consensus kun je voor de oudere boeken bijvoorbeeld een paar prominente uitgaven / vertalingen vaststellen en daarop selecteren (Wereldbibliotheek). Mocht iemand een titel hebben van een andere uitgave, dan kan hij/zij via een zoekmachine betrekkelijk eenvoudig de juiste uitgave erbij zoeken. Met heel veel literatuur is dat, zij het met een beetje voorwerk, goed te bewerkstelligen.

Overigens staan de plaats en het jaar van de eerste druk vaak vermeld. Tenminste, bij de boeken die ik bezit is dat het geval.
En anders --> G00gle.

__________


Dustyfan
In De Site > Algemeen > Categorie indeling: NUGI-code of NUR-code:

Kopie van de discussie op Moviemeter over codering en indexering van boeken:

Voor het bepalen van de categoriën die je wel en niet wil toelaten, zou je gebruik kunnen maken van de NUGI-code of NUR-code. Dit is het systeem dat in iedergeval alle Nederlandstalige (dus ook vertaalde) boeken catalogiseert en dat ook door alle bibliotheken gebruikt wordt. Het is wel een erg breed systeem, waar ook posters en dergelijken onder vallen. Vanaf 280 beginnen de boeken.

De link onderaan die pagina (De omNUR-lijst) geeft een download van een Excel-bestand waar alle categoriën gespecificeerd staan.

__________

Met het NUGI of NUR- systeem kun je vrij eenvoudig aanwijzen welke categoriën je wel en niet op de site wilt, zonder dat je ze allemaal gelezen moet hebben. Daar is dat systeem namelijk voor bedacht.

Bovendien valt erg veel info ook te vinden op belboek.nl

__________

Die NUR-codes lijken me wel nuttig ja. Het zijn de codes die je in de bieb bij de informatieboeken ziet staan volgens mij. Hier een lijst.

Nederlandse uniforme rubrieksindeling (NUR)

Binnen de boekenbranche wordt gewerkt met een coderingssysteem voor de onderwerpsontsluiting van uitgaven. Dit systeem is de Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling (NUR). De uitgever is verantwoordelijk voor de toekenning van de NUR-code en wordt gevraagd, deze op het ISBN-formulier in te vullen en op het boek af te drukken.

Bron.

Misschien wisten zij alles van Toon Tellegen is bijvoorbeeld NUR 283 (Fictie kinder- en jeugdboeken 10-12 jaar). Staat gewoon in het boek zelf, daar waar ook 1e druk bladiebla, copywright etc. staat.

Maar bij boeken die sinds 2002 niet meer gedrukt zijn is het misschien soms lastig de NUR-code te bepalen.

NUGI is oud leerde google mij. Sinds 2002 is het NUR.

__________

Meest uitgebreide catalogus voor Nederlandse uitgaven blijft toch echt de Koninklijke Bibliotheek

__________

Die NUR-codes zijn Nederlands natuurlijk, dus die bestaan vast niet voor boeken die nog niet in Nederland gedrukt zijn. Voor de meeste boeken spreekt het denk ik wel voor zich of ze op de site mogen of niet, maar toch lastig misschien.


Dat vraagt om wat nader onderzoek, inderdaad. In ieder geval is er een categorie 'Vertaalde literaire roman, novelle' in het NUR-systeem (302), maar dat helpt niet echt.

De NUR-codes zijn nog niet zo makkelijk op internet te vinden, merk ik nu. Ik vroeg me namelijk af hoe het met toneelstukken zit (Shakespeare en Sartre wil je er toch op, maar misschien de Vaginamonologen niet).


Toneelstukken vallen onder de categorie '307 Toneel-, theater- en filmteksten, ook scenario's',

En is Bouquetreekstroep met die NUR-codes te onderscheiden van serieuze romantische literatuur? Kan ik ook niet vinden.


Ja. 312 Pockets populaire fictie.

Kortom, het gaat er om dat je - om te beginnen - een grove scheiding kunt maken. Bijvoorbeeld: Categorie 312 niet, en categorie 307 wel. Als dan later blijkt dat een bepaald werk van een 'uitgesloten' categorie toch gewenst is op de site, kun je altijd nog aanpassen.
__________

De NUR-codes zijn nog niet zo makkelijk op internet te vinden


Belboek.nl geeft de NUR-code bij de titels

__________

Je moet net als de imdb code, de ISBN codes gebruiken. Deze verbijzonderd de boeken (unieke code). Ik weet alleen niet hoe het met vertalingen zijn. Hebben ze dezelfde ISBN code? Zoja, dan heb je mazzel. Zo voorkom je dubbele toevoegingen.
Zo nee, dan moet je alleen nederlandse boeken of nederlandse vertalingen toevoegen.

PS: Dit is maar een idee, hoop dat het nuttig info is. Het kan natuurlijk zijn dat het hier aan de orde is gekomen.

__________

ISBNummers zijn verschillend voor verschillende drukken van hetzelfde boek. Is dus niet gekoppeld aan een boek, maar aan een uitgave.

__________

Over jeugdboeken, ik vind dat dat gewoon moet kunnen, en dan heb ik het niet over nijntje en dergelijke. Boeken van Peter Pohl en Per Nilsson bijvoorbeeld, het zou erg jammer zijn als die niet op de site terecht zouden kunnen.

Over die NUGI code, dat lijkt me vrij ingewikkeld allemaal, en ik weet niet of er een manier is om die code op een gemakkelijke manier te achterhalen?

Dustyfan


Het lijkt erop dat Google books search alleen non-fictie boeken vindt, maar het is een beta-versie en misschien wordt dat binnenkort nog verbeterd

Wel apart dat Google ook in de teksten van boeken naar een zoekterm zoekt.

Dustyfan
We kunnen nog heel lang praten over alle twijfelgeval toevoegingen en dat zal ook zeker gebeuren. Maar is het niet handiger om te beginnen met de boeken waarover geen twijfel bestaat?

Voor wat betreft jeugdboeken: Vrijwel alle Nederlandstalige jeugdboeken voor kinderen onder de pakweg 12 jaar, zijn ingedeeld in AVI-niveaus, van AVI 1 voor beginnende lezertjes tot AVI 9 die geschikt zijn voor kinderen van groep 8 (11/12 jaar). Je zou kunnen besluiten om boeken vanaf AVI 8 of 9 toe te laten. Daarmee heb je wel alle verhalende leesboeken voor de jeugd te pakken, maar sluit je de 'Nijntjes' uit.

Ik denk dat het toestaan van filosofische werken geen goed idee is.

Het verschil tussen een boek als 'De Heerser' (van Machiavelli) en 'Das Kapital' (van Marx) is niet al te groot... en mij lijkt dat je boeken als 'Das Kapital' wilt mijden... want daar valt over weinig anders te discussieren dan politieke standpunten, wat op MuMe en MoMe ook niet gebeurt... En om ergens de grens te trekken lijkt het mij het beste om filosofische werken te mijden... grensgevallen (zoals bijvoorbeeld Sartre ja) kunnen altijd afzonderlijk behandeld worden.

Kos
Jelle schreef:
Ik denk dat het toestaan van filosofische werken geen goed idee is.

Het verschil tussen een boek als 'De Heerser' (van Machiavelli) en 'Das Kapital' (van Marx) is niet al te groot... en mij lijkt dat je boeken als 'Das Kapital' wilt mijden... want daar valt over weinig anders te discussieren dan politieke standpunten, wat op MuMe en MoMe ook niet gebeurt... En om ergens de grens te trekken lijkt het mij het beste om filosofische werken te mijden... grensgevallen (zoals bijvoorbeeld Sartre ja) kunnen altijd afzonderlijk behandeld worden.
Onbegrijpelijk voor mij.

Als je das Kapital of Sartre al niet op de site plaatst wordt het wel een lastig verhaal.

De NUR-code biedt een handige basisindeling waar we voor een groot deel de toevoegcriteria wel op kunnen baseren, lijkt me (misschien wat onhandig dat dat nu twee losstaande topics zijn). Het grote probleem is echter dat het niet zo eenvoudig is om online op te zoeken wat de NUR-code van een bepaald boek is (al vermeldt belboek.nl vaak wel iets, maar is dat hun eigen classificering of de omslagcode?), en sowieso werkt dit systeem niet echt goed voor vertaalde boeken (met enkel categorie 302 - vertaalde literaire roman/novelle is dat niet zo interessant voor ons), laat staan voor boeken die nooit in het Nederlands zijn vertaald. Maar we kunnen natuurlijk wel criteria opstellen in dezelfde geest als de NUR-indeling.

Laat ik voorop stellen dat volgens mij het uitgangspunt van BoekMeter moet zijn dat het enkel echte boeken zou moeten bevatten - dus werken die oorspronkelijk als zodanig uitgegeven zijn. Dat betekent geen bundels van eerder uitgegeven werk, geen columns, geen internetteksten, geen tijdscriftartikelen, geen uitgeschreven toneelstukken, geen feuilletons, etc.

Een probleem ontstaat hierbij al direct voor boeken die geschreven zijn voor de boekdrukkunst uitgevonden werd (14e eeuw). Oudere geschriften zijn natuurlijk zeker ook interessant, maar het woord 'uitgegeven' heeft dan geen betekenis meer. Dat neemt niet weg in dezelfde lijn wel een onderscheid gemaakt kan worden tussen boeken (Ab Urbe Condita, De Bello Gallico, etc.) en andere werken. Maar wat dan met dichtwerken die van origine voorgedragen werden en pas jaren later op papier zijn gesteld (zoals De Odyssee)?

Dan de NUR-lijst:
0-100 zijn "non-boeken" (zoals de NUR het zelf noemt); het spreekt voor zich dat deze op BM geen plaats hebben.

100-199 zijn "educatieve boeken" (schoolboeken dus). Dit zijn uiteraard wel echte boeken, maar het lijkt me niet erg interessant deze op BM te bediscussieren.

200-299 zijn de "kinderboeken". Mijn idee is dat kinderboeken net zo goed boeken zijn als volwassenenboeken, dus in principe lijkt me dat toevoegbaar. Om bovengenoemde reden moet 210-269 (non-fictieboeken per categorie) daarvan dan maar uitgezonderd worden. 270-279, "diverse kinderboeken", vereist wellicht een nadere uitsplitsing. Jordy heeft elders expliciet gesteld dat hij geen comics op de site wil hebben; in het verlengde daarvan stel ik dan voor om ook geen prentenboeken en uitklapboeken toe te staan. Kleuterboeken en peuterboeken (271, 272) zijn kennelijk nog minder dan prentenboeken, en moeten dan ook maar geweerd worden. Blijft over categorieen 275 (rijmpjes, versjes, liedjes) en 277 (verhalen en sprookjes).

280-289 bevat de normale selectie aan fictie-kinderboeken, die me dan gewoon toevoegbaar lijkt (ook 'leren lezen'-boeken, dat zijn immers ook gewoon verhalen).
290-299 bevat poëzie voor kinderen en jongeren, die we dan denk ik ook maar moeten toelaten (zo niet, dan moeten we trouwens 275 ook weren).

300-399 vervolgens vormt de hoofdmoot van de boeken die voor BM interessant zijn, de "fictie en literaire non-fictie". 300-309 is hiervan het algemene gedeelte, waarvan ik vanwege de eis van 'oorspronkelijk als boek uitgegeven' de categorieën 307 ("theater-, toneel- en filmteksten, ook scenario's") en 309 ("bloemlezingen") zou willen uitzonderen. Ook kan dit invloed hebben op 303/304, de verhalenbundels. Bundels korte verhalen die oorspronkelijk als die bundel uitgegeven zijn (Dubliners, Poirot Investigates, For Your Eyes Only) lijken me gewoon toevoegbaar (ook als een van de korte verhalen al eens als feuilleton verschenen was), maar latere bundelingen van eerder werk niet (zoals Agatha Christie 13e vijfling).

310-319 zijn pockets; doorgaans niet de meest hoogstaande boeken, maar dat zou geen criterium moeten zijn (we staan Hollywoodfilms immers ook toe op MovieMeter). Sowieso zijn diverse boeken zowel in pocketformaat als in hardcover verschenen, wat zo'n onderscheid voor ons onpraktisch maakt (het NUR-systeem classificeert per uitgave, in plaats van per boek, dus dat probleem hebben zij niet).

320 introduceert vervolgens de term 'literaire non-fictie'. Dat is een heel interessant principe, want deze non-fictie onderscheidt zich van de schoolboeken en naslagwerken. Er zijn een heleboel non-fictie boeken die, denk ik, goed bediscussieerd kunnen worden op BM vanwege hun literaire waarde (Seven Pillars of Wisdom, Also Sprach Zarathustra, De Republiek, etc.), terwijl we 'gewone' wetenschappelijke/informatieve boeken dan kunnen weren. Maar hoe bepalen we of iets literair is? Dat is natuurlijk een heel complexe discussie - is Das Kapital dan literair en De Puinhopen van Acht Jaar Paars niet?

Ik weet ook niet goed wat voor criteria de NUR hiervoor aanhoudt. Een snelle zoektocht op belboek.nl wijst erop dat genoemde boeken allemaal in het bereik van 700-799 vallen ("Non-fictie informatief/professioneel").

In een eerdere discussie stelde ik het criterium voor dat een boek 'verhalend' moet zijn - ik denk nog steeds dat dat een beter hanteerbare term is dan 'literair', al zijn er natuurlijk altijd twijfelgevallen. Boeken als Also Sprach Zarathustra en De Republiek zijn dan gewoon toevoegbaar. Wel wordt de vraag wat we dan met (auto)biografieën moeten doen? Als die chronologisch opgebouwd zijn kun je ze snel als verhalend markeren, waardoor het criterium mogelijk te ruim wordt.

Maar terug naar de NUR-lijst: 330-339 bevat "spannende boeken" (beetje foute term), en 340-349 "populaire fictie", wat me allemaal toevoegbaar lijkt. 360-369 bevat "strips", die zoals gezegd niet gewensd zijn, en 370-379 "cadeauboeken", waarbij ik niet helemaal zeker weet wat ik me daarbij voor moet stellen. Het klinkt als gewone boeken, maar waarom verdienen ze dan een aparte categorie? Daarnaast zijn er nog de 'algemene' en overige categorieen' (zoals 300, maar ook 350 - "fictie overig algemeen", waar je alles en niets kunt verwachten). Onhandig dat je bij belboek.nl niet omgekeerd op NUR-code kunt zoeken. Misschien moeten dat soort dingen maar per geval bekeken worden.

400-999 bevat verder "non-fictie vrije tijd/algemeen" en "non-fictie informatief/professioneel", die we niet op BM willen hebben, lijkt me.

Kort samengevat wil ik dus ruwweg de volgende categorieën toestaan:
275 Kinderboeken: Rijmpjes, versjes, liedjes
277 Kinderboeken: Verhalen en sprookjes
280-287 Fictie kinder- en jeugdboeken
290-294 Poëzie kinderen en jongeren
300-306 Literaire fictie
308 Klassieke oudheid (teksten)
310-315 Pockets
320 Literaire non-fictie algemeen
330-338 Spannende boeken
340-345 Populaire fictie
350 Fictie overig

Met hierbovenop dus nog het genoemde voorbehoud dat alleen boeken die oorspronkelijk als boek uitgegeven zijn zou willen toestaan.

Sartre ben ik zeker voor om toe te staan ja... maar als ik zie hoe het standpunt van Musicmeter en Moviemeter tegenover politieke discusses is, is Das Kapital vragen om problemen... hoe jammer ik het overigens ook vind... het is een heel goed boek naar mijn mening.

Maar even over die toneelstukken, betekent dat dat iets als Romeo and Juliet ook niet wordt toegelaten?

Een toneelstuk als Romeo and Juliet heeft op BoekMeter natuurlijk niets te zoeken, nee. Daar moet dan maar een ToneelMeter voor komen ofzo

avatar van Zelva
Kinderboeken: Rijmpjes, versjes, liedjes


Waarom die categorie?

Lin
Jelle schreef:
Sartre ben ik zeker voor om toe te staan ja... maar als ik zie hoe het standpunt van Musicmeter en Moviemeter tegenover politieke discusses is, is Das Kapital vragen om problemen... hoe jammer ik het overigens ook vind... het is een heel goed boek naar mijn mening.


waar trek je dan de grens? Er zijn meer boeken in staat dan alleen bijvoorbeeld Das Kapital om een politieke discussie op gang te brengen.

lijkt me lastig....

Leek mij in het verlengde van poëzie te liggen. Of begrijp ik de omschrijving verkeerd en gaat dit meer de prentenboekenkant op?

Eis blijft verder natuurlijk dat het geen bundeling van eerder uitgebracht materiaal mag zijn.

avatar van eRCee
Het is wellicht lastig hard te maken, maar op gevoel kun je toch wel redelijk bepalen of een tekst een literaire inslag heeft of niet. Sartre schrijft duidelijk romans, wat je van Marx en Machiavelli niet kunt zeggen. Die laatsten staan ook niet tussen de gewone boeken in de bieb.

avatar van Zelva
Queto Yurlunyur schreef:
Leek mij in het verlengde van poëzie te liggen. Of begrijp ik de omschrijving verkeerd en gaat dit meer de prentenboekenkant op?


Volgens mij vallen daar dingen als 'De allerbeste sinterklaasliedjes' onder.

Lin
eRCee schreef:
Het is wellicht lastig hard te maken, maar op gevoel kun je toch wel redelijk bepalen of een tekst een literaire inslag heeft of niet. Sartre schrijft duidelijk romans, wat je van Marx en Machiavelli niet kunt zeggen. Die laatsten staan ook niet tussen de gewone boeken in de bieb.


oke snap ik, maar kan je dat niet opvangen door middel van een duidelijke gedragscode bij dat genre? Ze uitsluiten van de site vind ik nogal wat.
Misschien idee om mensen te laten discussieren in een apart topic, met duidelijk afgebakende grenzen en een goed oplettende moderator, weet ik t..

Ik vind het nogal wat dat de vrije uitwisseling van gedachten aan banden wordt gelegd. Wie bepaalt welk boek wel en niet in aanmerking komt, hoe doe je dat objectief?
maar goed, ben maar wat aan t roepen hoor

de grens kan dan wel continu verlegd worden, wat van een boek als 1984 (orwell), of de dag der dagen (levin)? Zijn toch ook politiek, hoewel algemeen gezien als litaratuur en niet als filosofie.

Als je een boekensite maakt, horen daar filosofische boeken zondermeer bij vind ik. Dat betekent ook dat er politieke boeken in thuishoren. Als je een boekensite apolitiek wilt houden, kun je hem beter opheffen.

Lin
hpvmars schreef:
Als je een boekensite maakt, horen daar filosofische boeken zondermeer bij vind ik. Dat betekent ook dat er politieke boeken in thuishoren. Als je een boekensite apolitiek wilt houden, kun je hem beter opheffen.


eens!

Het lijkt me ook niet de bedoeling om ernaar te streven politieke boeken in het algemeen te vermijden (op MovieMeter staan we toch ook gewoon politiek-gemotiveerde films toe?). Ik denk alleen dat we ergens een grens moeten trekken tussen 'normale' boeken en wetenschappelijke verhandelingen/uiteenzettingen. Dan blijf ik bij mijn criterium dat een boek verhalend zou moeten zijn om op BM te komen (dus Sartre wel, Marx en Machiavelli niet). We willen de boeken van bijvoorbeeld Stephen Hawking toch ook niet op de site?

Lin
Queto Yurlunyur schreef:
Het lijkt me ook niet de bedoeling om ernaar te streven politieke boeken in het algemeen te vermijden (op MovieMeter staan we toch ook gewoon politiek-gemotiveerde films toe?). Ik denk alleen dat we ergens een grens moeten trekken tussen 'normale' boeken en wetenschappelijke verhandelingen/uiteenzettingen. Dan blijf ik bij mijn criterium dat een boek verhalend zou moeten zijn om op BM te komen (dus Sartre wel, Marx en Machiavelli niet). We willen de boeken van bijvoorbeeld Stephen Hawking toch ook niet op de site?


waarom niet? kan maar net in mn top 10 staan.
anders moet t maar romanmeter genoemd worden..
vaag...

Queto Yurlunyur schreef:
Dan blijf ik bij mijn criterium dat een boek verhalend zou moeten zijn om op BM te komen (dus Sartre wel, Marx en Machiavelli niet). We willen de boeken van bijvoorbeeld Stephen Hawking toch ook niet op de site?


Marx en Machiavelli wat mij betreft wel. En literatuur is niet per se verhalend. En Mein Kampf is dan weer wel verhalend. Ja, Hawking ook! Dat leest fijn.

hmm het gaat natuurlijk om de doelstelling, willen jullie een boekensite zijn waar je nicci french en de laatste editie van 'de allerhande' kunt bespreken, of juist een beetje de grenzen opzoeken....zodat het leuk wordt.

ik vind het een eng idee dat boeken die ergens over gaan geweerd zouden worden, de wereld is niet altijd leuk, face it.

avatar van Zelva
Maar zijn de afzonderlijke bijbelboeken ooit los gepubliceerd?


Uiteraard. Het fenomeen Bijbel, gebonden collectie van erkende bijbelboeken, kennen we pas vanaf ongeveer het jaar 150 na Christus.

Vroeger had iedere synagoge netjes zijn eigen bibliotheek met schriftrollen aka boeken. En die waren echt niet aan elkaar geniet.

avatar van Jordy
Denk dat dit de moeilijkste beslissing gaat worden. Met de grote religeuze werken, of Mein Kampf, is het natuurlijk vragen om ongewenste personen en discussies. Maar ja, waar leg je de grens dan?

Een optie zou kunnen zijn om zodra een boek "omstreden" blijkt te zijn, elk bericht eerst te laten modereren voor dat het op de site komt.

avatar van eRCee
hpvmars schreef:
Als je een boekensite maakt, horen daar filosofische boeken zondermeer bij vind ik. Dat betekent ook dat er politieke boeken in thuishoren. Als je een boekensite apolitiek wilt houden, kun je hem beter opheffen.

Tuurlijk niet. Het telefoonboek of het wetboek komen er ook niet op. Studieboeken ook niet. Filosofie kan beter gezien worden als een soort van studieboeken.

Laten we ons niet verplicht voelen om alles hier maar op te kwakken alleen omdat het BoekMeter heet. Nogmaals: kijk naar een bibliotheek. Alles wat daar niet bij de romans staat heeft hier weinig te zoeken.

Mijn voorstel: zoek een grote bibliotheek met een goede on-line catalogus. Selecteer van hun boekindeling de gewenste categorieen en check vervolgens alle boeken of ze in een van die categorieen worden gerubriceerd voordat ze op de site komen.

avatar van Zelva
Een andere vraag/discussiepunt is of de criteria van plaatjes net zo scherp moeten zijn als bij de andere meters. Van sommige boeken zijn er gewoon echt helemaal geen plaatjes. Vroeger maakten ze nog niet van die fancy omslagen.

avatar van eRCee
Van mij hoeven er helemaal geen plaatjes op eigenlijk.

avatar van Zelva
Das ook een idee, maar maakt zo'n pagina wel wat te saai denk ik.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:18 uur

geplaatst: vandaag om 10:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.