menu

De Site / Algemeen / Doelstelling

zoeken in:
Dustyfan
'De Doelstelling' van boekmeter klinkt erg gewichtig, maar zo ernstig wil ik het niet stellen. Ik zat buiten met een wijntje bij kaarslicht even te overdenken welk goeds boekmeter zou kunnen vervullen. Misschien overbodig, maar toch enkele gepassioneerde overwegingen:

Wat mij, en misschien velen met mij, erg opvalt en soms teleur stelt is, hoe weinig 'populair' het lezen van boeken tegenwoordig is. Ik hoor en lees te vaak: "Na mijn verplichte literatuurlijst(en) op school heb ik nooit meer een boek gelezen." of: "Sinds de middelbare school heb ik geen boek meer aangeraakt."

En dan bedenk ik me, hoeveel ik geluk heb gehad met mijn lerares Nederlandse literatuur toen ik de Havo deed. Wat een prachtmens was dat! Ze liet in de klas toe, dat er discussies werden gevoerd over boeken, dat er vragen werden gesteld over boeken, die ze vervolgens uitlegde. Haar eerste vraag aan het begin van elke les was: "Wie is er een boek aan het lezen en wil daar wat over vragen of zeggen?" Dat er briefjes in de klas rondgingen met titels en auteurs vond zij prima, dat mocht.

Vervolgens schokt het me ook, want de belangstelling voor boeken hangt dus voor een groot deel (kennelijk) af, van de leraar of lerares die erin onderwijst. En die bepaalt dus blijkbaar of je in je latere leven boeken gaat haten of van boeken gaat houden. En het is erg jammerlijk dat veel docenten Nederlands, hoe goed hun bedoelingen ook mogen zijn, het lezen van boeken eerder tegen maken dan stimuleren.

En ik denk nu, dat boekmeter hier een gat kan weten te vullen. En ik hoop dat alle gebruikers, al dan niet schoolgaand, hier het plezier in het lezen kunnen vinden of in kunnen terugvinden. Dat wie nu leest met tegenzin (omdat het moet) gaat lezen met plezier en dat wie nu niet meer leest (omdat het vroeger moest) wel weer gaat lezen en het alsnog leuk gaat vinden.

En wat en hoe boekmeter ook gaat worden, ik vind dat het plezier (terug-)vinden in het lezen van boeken het belangrijkste uitgangspunt zou moeten zijn.

(Schiet maar als ik het mis heb!)

hmm het valt mij wel op dat bij mij in de klas mensen meestal harry potter boeken "lezen" omdat ze dik zijn en de film hebben gezien, ik heb ze wel echt gelezen en weet dus waarom deze kinderen een onvoldoende krijgen(maar dat is lang niet het enigste, wat ik al zei in een ander forum, mijn ouders hebben heel veel boeken en ik heb ze bijna allemaal uit), ik vind wel dat er te weinig belangstelling voor boeken is door leerlingen maar ik weet niet of boekmeter er iets aan kan veranderen(van mijn klas weten alleen ik en een vriend van mij van het bestaan van MuMe en MM), ik denk tenminste dat ik hier wel gebruik van ga maken en ook veel zal toevoegen, en mij zal het in ieder geval wel aansporen om meer te lezen(doe ik nu waarschijnlijk ook te weinig)

De doelstelling die boekmeter in mijn optiek heeft, is dezelfde als die van moviemeter: leuke, nieuwe en oude (in dit geval) boeken ontdekken en zien wat mensen over bepaalde boeken denken. Een database dus.

Hierbij kan het nog heel veel andere bijkomstige pluspunten hebben, maar voor mij is dit de belangrijkste doelstelling.

Daarbij zou het natuurlijk fantastisch zijn als iedereen weer enthousiast wordt om te gaan lezen. Alleen zal mijn vrouw niet blij worden als ik nóg enthousiaster aan het lezen ga .

avatar van Zelva
Dustyfan schreef:
En wat en hoe boekmeter ook gaat worden, ik vind dat het plezier (terug-)vinden in het lezen van boeken het belangrijkste uitgangspunt zou moeten zijn.


Nobel zeker en het zou ook een mooi gevolg kunnen zijn, maar ik zie niet in hoe je zoiets een concrete doelstelling kan zijn.

Persoonlijk kan ik niets verzinnen hoe je met concrete 'maatregelen' naar zo'n doelstelling kunt toewerken. Zoiets moet vanzelf komen, denk ik dan.

Maar misschien ben ik wel helemaal niet creatief daarin, dat zou heel goed kunnen.


Mijn leraar Nederlands heeft mij trouwens geen liefde voor boeken aangeleerd. Het enige wat hij zo'n beetje deed was een literatuurlijst aanleveren en naderhand wat vragen stellen. Daar werd ik niet echt warm of koud van.

Toen ik rond de zeven/acht was nam ik al volwassenenboeken mee uit de bieb. Die dan weer werden teruggebracht door mijn ouders. Ik heb er nog trauma's van.

Die literatuurlijst op zich heeft wel weer een opleving gebracht in mijn leesgedrag, dat wel.

avatar van BoordAppel
Ik hoor en lees te vaak: "Na mijn verplichte literatuurlijst(en) op school heb ik nooit meer een boek gelezen."

Het geheim zit m in het woordje verplichte. Dan is het natuurlijk nooit leuk, zeker niet als je die boeken dan ook nog eens gaat doodanaliseren.

Vond ik ook een nadeel, dat verplichtte maar aan de andere kant, wanneer dit niet gedaan zou worden zou volgens mij geen hond een boek lezen (op de paar uitzonderingen na dan). Was nooit echt een lezer, tot de laatste twee jaar op de middelbare school eigenlijk. Ben sindsdien (en de laatste tijd veel meer) een fervent lezer geworden. Zal nu met boekmeter wel erger worden, hehe...

Als ik zie hoe aanstekelijk Moviemeter werkt bij veel mensen, dan lijkt het me dat Boekmeter een grote kans van slagen heeft in jou doelstelling Dustyfan. Als ik een beetje kijk naar wat fanatieke 'jonkies'(alsof ik oud ben :S) op Moviemeter kijk dan werkt het systeem perfect. Mensen hebben hun 'favoriete' users als het gaat om stemmen en berichten. Hierdoor gaan mensen naar films kijken, films die andere users goed vinden, die ze anders nooit zouden zien, of bij grote toeval. Ik denk dat het mechanisme van moviemeter ook bij boeken kan werken. Mensen zien wat andere users aanprijzen en vergelijken elkaars smaak en stemmen. Dit zorgt voor een verbreeding van je kijk- en in dit geval leeswereld. Dus hier kunnen jonge mensen positief beïnvloed worden voor iets waar ze normaal 'vies' van zijn.

Het is echter natuurlijk veel makkelijker om een interessante film van pakweg 2 uur te kijken dan een enorm literair boek door te worstelen waar je na 12 dagen nog steeds geen reet van snapt. Maar er zijn genoeg goede boeken die prima leesbaar zijn voor iedereen.

Dat probleem van dat het boek te lang duurt is denk ik wel fataal voor de invloed van andere users op een user. Als mensen met mijn smaak veel een boek ophemelen en dat boek is zeshonderd pagina's groot dan zal ik dat minder snel gaan lezen dan een film kijken die door users met mijn smaak wordt geprezen. Sowieso vindt ik het met boeken iets anders. Zo kan het onderwerp je wel liggen, maar als het (ik noem maar wat) perspectief, structuur, hoofdpersonage je niet ligt kan het een oneindige rit worden. Dus of BM een grote stimulance is voor gebruikers om meer boeken te gaan lezen weet ik niet, het vergt veel tijd én aandacht, zeker met een boek dat je niet zelf zou hebben uitgekozen (dat heb ik meestal).

avatar van donnie darko
Ik ga alleszins veel meer boeken lezen, vermoed ik, als ik hier veel goede tips krijg. Want ik heb het graag als mensen die meer weten over bepaalde dingen, bv. literatuur, mij tips geven, en ik heb zeker geen moeite om een dik boek te lezen. Ik lees nu al vrij veel, maar ik vermoed dat dat met deze site toch zeker niet gaat verminderen. Want het boek dat bv. op nummer 1 zal staan in de top 250 zal ik zeker eens ga lezen, hoe dik het ook is. Buiten als het Lord of the Rings is of de Ulysses van James Joyce. Maar voor de rest, met plezier.

Waarom zou je Lotr niet lezen? Schitterende boeken. Je moet het zeker niet laten omdat de films misschien wat minder zijn.

En zelfs de films zijn niet minder dus eigenlijk moet je het helemaal niet laten

Angrod_Pallanén schreef:
Dus of BM een grote stimulance is voor gebruikers om meer boeken te gaan lezen weet ik niet, het vergt veel tijd én aandacht, zeker met een boek dat je niet zelf zou hebben uitgekozen (dat heb ik meestal).


Maar dan kun je op BoekMeter toch ontdekken welke mensen zo ongeveer dezelfde smaak als jij hebben met boeken? Bijvoorbeeld wanneer je bepaalde personen telkens tegen komt bij de boeken waar jij hoog op stemt, kun je toch zeker eens kijken welke boeken die persoon nog meer allemaal goed vindt.

Wat ik zo leuk vind aan BoekMeter, is inderdaad dat er meer over boeken gepraat gaat worden. Over het algemeen is het heel anders dan films of muziek, die op tv of op de radio veel aandacht krijgen. Boeken liggen in de winkel, af en toe merk je dat iemand een boek leest dat je kent, maar over het algemeen blijft de communicatie over boeken toch aardig beperkt (zo merk ik toch, al kan dat komen omdat mensen van mijn leeftijd niet zoveel lezen).

De keuze welk boek je leest komt dan heel erg op jezelf neer, en blijft het lezen een persoonlijk iets. BoekMeter is eigenlijk het eerste 'populaire' middel dat ik merk dat iets aan lezen doet en het bediscussieren ervan 'out in the open' gooit.

Overigens wordt het lezen van boeken wel steeds populairder, merk ik al. Oke, het komt natuurlijk door boeken als Harry Potter en Da Vinci Code die 'iedereen gelezen moet hebben', maar daardoor merken veel mensen wel hoe leuk het kan zijn om een boek te lezen, waardoor deze populaire boeken een startpunt kunnen vormen om de horizon vervolgens te verbreden.

Angrod_Pallanén schreef:
Dus of BM een grote stimulance is voor gebruikers om meer boeken te gaan lezen weet ik niet, het vergt veel tijd én aandacht, zeker met een boek dat je niet zelf zou hebben uitgekozen (dat heb ik meestal).


BobdH schreef:
Maar dan kun je op BoekMeter toch ontdekken welke mensen zo ongeveer dezelfde smaak als jij hebben met boeken? Bijvoorbeeld wanneer je bepaalde personen telkens tegen komt bij de boeken waar jij hoog op stemt, kun je toch zeker eens kijken welke boeken die persoon nog meer allemaal goed vindt.


Ja, maar het ging er bij mij om of je die boeken dan ook werkelijk ging lezen omdat diegene met dezelfde smaak dat boek leest. Nou, donnie darko heeft al gezegd dat dat wel zou gebeuren bij hem.

avatar van Zelva
BobdH schreef:
[al kan dat komen omdat mensen van mijn leeftijd niet zoveel lezen).


Welke leeftijd hebben we het dan ongeveer over?

avatar van Freud
Ik merk dat ik films ben gaan zien enkel en alleen omdat ik merkte dat veel mensen om MM ze gezien hadden en dat ik dacht 'die moet ik ook gezien hebben', dat ik films beter ben gaan bekijken omdat ik er achteraf een mening over moest kunnen geven en dat ik dankzij de site een perfect middel had om op te zoeken wat er nog meer bestond van die ene regisseur of in dat specifieke genre. Dat verwacht ik persoonlijk ook van deze site. Een goed boek lezen of een goede film bekijken zijn voor mij even waardevol, alleen heb ik me de laatste jaren meer op films geworpen omdat ik bij de literatuur niet meer wist waar ik moest beginnen, wat er nog belangrijke boeken waren of wie ik totaal genegeerd had.

Zelva schreef:
(quote)


Welke leeftijd hebben we het dan ongeveer over?


Oh sorry, ik ben 21 jaar, zo'n beetje die leeftijd dus, waarop mede studenten zich liever beperken tot de opgedragen studieboeken

dollie
BobdH schreef:
(quote)


Oh sorry, ik ben 21 jaar, zo'n beetje die leeftijd dus, waarop mede studenten zich liever beperken tot de opgedragen studieboeken


Ik ken dat, ik ben ook hogere studies aan het doen, en spijtiggenoeg heb ik daardoor niet al te veel tijd over om een boek te lezen. Dit betekent echter niet dat ik niet graag boeken lees, maar dat ik dit alleen kan doen als ik echt even tijd voor mezelf heb.

dollie schreef:
(quote)


Ik ken dat, ik ben ook hogere studies aan het doen, en spijtiggenoeg heb ik daardoor niet al te veel tijd over om een boek te lezen. Dit betekent echter niet dat ik niet graag boeken lees, maar dat ik dit alleen kan doen als ik echt even tijd voor mezelf heb.

Ik volg gelukkig een studie waarbij de nadruk op literatuur ligt... Literatuur is mijn grootste passie en hoewel muziek daarna mijn voornaamste hobbie is, haalt het het niet bij literatuur. Ik vind het dan ook geweldig dat ik van literatuur mijn vak kan maken en sinds ik Engels studeer ben ik alleen nog maar veel meer buiten het curriculum gaan lezen. Ik snap niet waarom een substantieel aandeel van mijn studiegenoten überhaupt kan klagen over het aantal boeken dat er gelezen moet worden... Ze studeren nota bene een vak waarvan ze van tevoren wisten dat literatuur een hoofdmoot zou uitmaken van de studie. Maar ja, ik verbaas me sowieso teveel over mijn leeftijdsgenoten

Of Boekmeter nu wel of niet stimuleert om meer te lezen, het is al geweldig om met anderen te discussiëren over boeken. Een leeservaring wordt leuker als je die deelt met anderen.

Ik hoop vervolgens weer aangespoord te worden bepaalde boeken te gaan lezen die ik nog niet kende of waarvan ik dacht dat ze niet veel aan zouden zijn. Ik ga er zelf niet meer door lezen (ik lees al veel), maar er is niets leukers dan onderling tips en ervaringen uit te wisselen.

En als we dat met z'n allen een beetje enthousiast doen, dan zullen sommigen vast aangezet worden tot meer lezen. Vroeg of laat verdringt dan het BoMe-enthousiasme alle trauma's van de middelbare school.

avatar van FisherKing
Zelva schreef:

Toen ik rond de zeven/acht was nam ik al volwassenenboeken mee uit de bieb. Die dan weer werden teruggebracht door mijn ouders. Ik heb er nog trauma's van.


Ik heb er ook trauma's van. Klote-volwassenen. Het ging zo ver dat ik de boeken "jatte" en later stiekem weer terugbracht. Dat allemaal in het diepste geheim uiteraard.

Ik was zo lief en onschuldig dat ik op mijn 12e pas begon met alle thea beckmans ed. omdat er bij ons bij de c-boeken stond dat deze vanaf 12 jaar geschikt waren

avatar van Freud
Op mijn twaalfde las ik al volop Stephen King . Ik mocht wel al bij de volwassenen gaan kijken, en dan zocht ik altijd extra dikke boeken uit om die dan vol trots de trap op te sleuren naar de kinderboekenafdeling. Weinig trauma's aan overgehouden, behalve dan dat kruisbeeld dat ik aan de buitenkant van mijn raam heb bevestigd tegen de vampieren .

Louis2703
[/quote]
Het geheim zit m in het woordje verplichte. Dan is het natuurlijk nooit leuk, zeker niet als je die boeken dan ook nog eens gaat doodanaliseren.[/quote]

Inderdaad, bij boekverslagen Engels, Frans of Duits (tot nu toe alleen Engels) kies ik ook altijd een boek waarvan ik weet dat dat boek in het Nederlands is vertaald of dat er een film van is. Nederlandse boeken lees ik eigelijk wel altijd helemaal, die heb ik meestal ook zo uit.

2727
bij ik is het zelfs geen literatuurlijst meer maar gewoon één boek die verplicht is, vaak vallen die tegen en vermindert ook de zin tot lezen. Velen trekken die lijn door tot op alle boeken waardoor ze bijna nooit nog een boek aanraken

Louis2703
Klopt, lezen is niet "chill" "als je leest hoor je er niet bij" Dat is het eigelijk wel in overdreven vorm.

Buiten slapen is lezen wel het "chillste" wat je kan doen. Of ben ik dan echt gek? Op mijn school is lezen in elk geval niet "not done", de gehele dag achter de tv hangen (*kuch* doe ik niet hoor *kuch*) wel .

Louis2703
Bij ons is.... laat maar.....

Dennis
Wij hebben ook een literatuurlijst voor school, maar een toplijst van BoekMeter vind ik veel handiger. Bij MM wil ik ook graag alles uit de toplijsten zien, dus hier zal het wel hetzelfde zijn. Ipv dat ik op de gok een boek uit de mediatheek pak, kies ik nu een boek uit de toplijsten, die zou ik anders toch wel gaan lezen en daar maak ik dan nu gebruik van voor school.

Wat ik wel jammer vind is dat veel mensen zich door anderen laten beïnvloeden, vooral op de middelbare school is dit een veel voorkomend tafereel. Louis en Angrod_pallanén geven het al aan, er heerst een bepaalde sfeer. Een paar leerlingen(hoog in aanzien) geven aan dat lezen niet 'cool' is, en de kudde neemt dat van hen aan.
Waarom kan men zelf geen mening vormen, het is pas 'cool' als je wél gaat lezen omdat je dat leuk vindt. Je bent bijzonder, in de positieve zin, omdat je doet waar je zin in hebt.
Laat de 'mainstreamers' een poepie ruiken!

En hoor je er dan niet bij? Dat zegt dan genoeg over die personen... bij zulke simpele zielen wíl je toch niet horen?

Maar natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, er zijn immers maar weinig uitzonderingen, en vriendloos wil je ook niet zijn. ALS het inderdaad zo zwart-wit is, zelf heb ik er namelijk totaal geen last van, ik kom er voor uit dat ik filmgek ben en wordt nog steeds gerespecteerd.
Zo zou het overal moeten zijn, wat is er nou leuk aan als iedereen hetzelfde is, veel leuker toch dat je een eigen mening durft te vormen en dus speciaal(positief!) bent.

Tot zover mijn betoog voor zij die twijfelen of ze hun eigen wil moeten volgen. (Al wordt een eigen wil natuurlijk bepaald door genen en de omstandigheden waaronder je opgroeit)

Louis2703
Ik ga nu weer naar school, en wat zie ik daar: Een pakket van 5 boeken! Om te lezen gewoon erbij!

Mojo Pin
Het is half tien, volg je soms de avondschool?

Gast
geplaatst: vandaag om 12:03 uur

geplaatst: vandaag om 12:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.