menu

El Tercer País - Karina Sainz Borgo (2021)

Alternatieve titel: Het Derde Land

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Spaans
Sociaal

304 pagina's
Eerste druk: Lumen, Barcelona (Spanje)

Angustias Romero vlucht samen met haar man voor een mysterieuze ziekte die door het land waart en het geheugen van de bevolking aantast. Te voet en met hun vroeggeboren tweeling op haar rug reizen ze de grens over. Als hun baby’s overlijden, nemen ze hen in een schoenendoos mee naar Het Derde Land, een illegale begraafplaats die wordt gerund door de mysterieuze Visitación Salazar. Angustias’ man wordt gek van verdriet en vlucht weg van de begraafplaats en van haar. Overvallen door pijn en eenzaamheid besluit ze Visitación te helpen bij haar missie om de doden een eervolle rustplaats te bieden. De twee vrouwen gaan de strijd aan in de meest vijandige omgeving die je je voor kunt stellen want midden in een humanitaire crisis is corruptie en geweld aan de orde van de dag. In een land zonder wetten hebben gewapende gangs het voor het zeggen en terwijl het gevaar groeit, vervagen de grenzen tussen leven en dood steeds meer.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
Een anti-revolverheldin als feministische Charon die de doden rust brengt en de levenden troost in hun hardvochtige bestaan. Of zoals de flamboyante verschijning Visitación Salazar zich opwerpt als hoedster van begraafplaats Het Derde Land in grensgemeenschap Mezquite. Zij is een gesel van moraliteit tegenover de maffiapraktijken van grootgrondbezitter Alcide Abundio en burgemeester Aurelio Ortíz. Ook ik-verteller Angustias Romera vindt geborgenheid wanneer ze met twee kinderlijkjes terechtkomt op Visitación's begraafplaats. Haar immense pijn en verdriet worden een scheppende kracht om andere dolende zielen te helpen in hun heling. Maar de geweldscyclus komt steeds dichterbij als Salazar ook dat laatste stukje grond wil toe-eigenen in zijn hang naar absolute macht. 'Het Derde Land' (2021) gebruikt westernmythes om parallellen te trekken met contemporaine issues als vluchtelingenproblematiek, drugsgeweld en zelfs de coronacrisis. Al werkt 't voor mij niet helemaal dat deze dystopische wereld het ene moment volledig op de onze lijkt en het volgende weer mythisch en ongrijpbaar wordt. Het gevolg is ook dat de immense naargeestigheid en de religieuze symboliek erg geforceerd voelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:45 uur

geplaatst: vandaag om 15:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.