menu

De Expeditie - Wessel te Gussinklo (2022)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Autobiografisch / Sociaal

335 pagina's
Eerste druk: Koppernik, Amsterdam (Nederland)

Wessel te Gussinklo was nog maar net tweeëntwintig geworden toen hij in februari 1963 aan 'De expeditie' begon. Drie maanden later was het boek af. Nu, bijna zestig jaar later, verschijnt het voor het eerst in druk. Ronald, de hoofdfiguur, legt zijn beeld van de volmaakte vrouw dwingend op aan Mirjam, zijn liefde, maar zij volgt tot zijn woede en frustratie geheel haar eigen belangen. Dit verlangen naar het complete samenvallen, de volmaakte symbiose met de ander en de falende dialoog met het bestaan zijn terugkerende thema’s in al zijn latere romans. 'De Expeditie' wordt in deze uitgave gevolgd door 'Het Meesterwerk': het even ironische als pijnlijke autobiografische verslag vanaf het voltooien van 'De Expeditie' in 1963 tot aan de uiteindelijke publicatie van 'De Verboden Tuin' in 1986. Een verhaal van hellevaart en opstanding over de aanvankelijk mislukte pogingen schrijvend voortgang te vinden, en over de eigen, vaak hilarische, stommiteiten bij het vergeefse zoeken naar een uitgever.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Waarom Wessel te Gussinklo een soort Nederlandse Dostojevski is - NRC
Nu is hij er toch: de vroege, keer op keer afgewezen roman van Te Gussinklo. Veel schrijvers lijken mensen te willen behoeden voor zoiets als het kwaad, maar hij drijft je liever de hel zelf in.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie bij beide verhalen van 1 februari 2022 door Kris Velter op literair weblog Tzum (*SPOILERS*):
Recensie De Expeditie - Tzum
Het was groot nieuws toen eind vorig jaar werd aangekondigd dat Uitgeverij Koppernik een niet eerder gepubliceerd jeugdwerk van Wessel te Gussinklo zou uitgeven. De auteur was op jonge leeftijd niet eens geïnteresseerd in literatuur, maar wel in filosofie en psychologie.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:57 uur

geplaatst: vandaag om 09:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.