menu

The House of Dust - Noah Broyles (2021)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Engels
Griezel

445 pagina's
Eerste druk: Inkshares, Oakland (Verenigde Staten)

Diep in de hitte en de stilte van het landelijke Tennessee, aan het eind van een onbereisde weg ligt de vergeten stad Three Summers. Een paar kilometer verderop, op een overwoekerd eiland in de rivier staat het huis dat eens toezicht hield op de grote plantage Angel's Landing, nu vervallen en gehuld in Spaans mos. Wachtend. Falend misdaadschrijver Bradley Ellison en voormalig prostituée Missy Holiday worden tot deze plek aangetrokken, op de vlucht voor een wereld die zich tegen hen gekeerd heeft. Voor Brad is het werk; hij moet een pakkend verhaal zien te schrijven voordat het ware misdaadtijdschrift waar hij voor werkt hem buiten gooit. Voor Missy is het herstel; vier jaar in 'de club' hebben haar uitgeput. Maar de prijs voor rust is hoog, en al snel ontdekken Brad en Missy dat zich iets verschuilt achter de rust. Iets beweegt zich door de nacht. Iets dat zichzelf in bizarre symbolen en verstorende begrafenisrites manifesteert. Iets dat het verleden terughaalt uit de tijd en en zich vasthoudt aan het stof van het oude huis. Een aanwezigheid die ze moeten onthullen voordat hun eigen verleden hen inhaalt.

zoeken in:
avatar van PeterW
2,5
PeterW (crew)
geplaatst:
Wat een vreemd boek was dit. Aan een kant fascinerend, en aan de andere kant ook heel vermoeiend; en deprimerend. De hele gribus die de stad Three Summers is dringt door tot in je gemoed en veroorzaakt net zoveel stof of aarde als in het verhaal zelf. Wat ik nogal storend vond was het feit dat er twee verhaallijnen door elkaar liepen, wat je in eerste instantie niet in de gaten had. Je raakt verward door het gebruik van verschillende namen in naar wat lijkt hetzelfde verhaal. "Walt???", hij heette toch Brad? Gaandeweg ontdek je dat er twee verhalen zijn, die zich op dezelfde plek afspelen, en ongeveer dezelfde loop hebben, maar waar zo'n vijftig jaar tussen zit.

Een mislukt misdaadschrijver loopt een afspraak voor een interview mis vanwege een lekke band. Hij besluit een einde aan z'n leven te maken. Hij besluit geen gebruik te maken van het pistool in het dashboardkastje, maar daar antidepressivapillen voor te gebruiken. Hij heeft alleen water nodig om ze weg te spoelen en neemt daarom de afslag naar het stadje Three Summers om bij een tankstation water te gaan kopen. Het stadje lijkt uitgestorven, of op sterven na dood; maar bij het tankstation wordt hij benaderd door een vrouw die vraagt of hij de dokter is. In een opwelling zegt hij ja en wordt door de vrouw naar een groot huis gestuurd waar klaarblijkelijk iemand hulp nodig heeft. In de tuin van het huis vindt hij een oude vrouw, die blijkbaar al dood is, wat wordt bevestigd door de echte dokter, die vlak na hem samen met de plaatselijke sheriff arriveert. Aangezien er geen lijkwagen voorhanden is vraagt de sheriff of hij de oude vrouw naar het kerkhof wil brengen, waar ze zonder ceremonie en zonder kist, maar in het bijzijn van de hele bevolking, die eruit ziet als een horde zombies, wordt begraven. Wanneer de sheriff het graf dicht aan het gooien is, lijkt het alsof de oude vrouw haar ogen opendoet. De schrijver is gefascineerd door het hele gebeuren en besluit de hele zaak grondig uit te zoeken. Hij tekent een lease met de sheriff voor de huur van het grote huis en trekt er met zijn verloofde in. Wat volgt is een grotesk verhaal over oude tradities, rituelen, sektes en de aanbidding van een entiteit genaamd Adamah, door de bevolking een engel genoemd, maar wat eerder een demon is en huist in het stof en de aarde van het land, met als middelpunt het oude huis.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:39 uur

geplaatst: vandaag om 09:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.