menu

Tuhkaan Piirretty Maa - Petra Rautiainen (2020)

Alternatieve titel: Land van Sneeuw en As

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Fins
Psychologisch

297 pagina's
Eerste druk: Otava, Helsinki (Finland)

Fins Lapland, 1944: een jonge Finse soldaat wordt opgeroepen om als tolk in een nazi-gevangenenkamp te werken. Omringd door wreedheid en dood, worstelt hij om zijn menselijkheid vast te houden. Wanneer de vrede aanbreekt, worden de misdaden bedolven onder de sneeuw en het ijs. Een paar jaar later krijgt journaliste Inkeri Lindqvist de opdracht de snelle ontwikkeling van het afgelegen West-Lapland te onderzoeken. Haar echte motivatie is persoonlijker: ze volgt een spoor naar haar man, die tijdens de oorlog verdween. Maar de dorpelingen willen niet stilstaan bij het verleden, en Inkeri’s vragen stuiten op veel weerstand. Terwijl ze meer te weten komt over haar mysterieuze huurder Olavi, en probeert bevriend te raken met een jong Sámi meisje, begint ze verontrustende feiten te ontdekken die nooit aan het licht hadden mogen komen.

zoeken in:
5,0
Petra Rautiainen is in Oost-Finland geboren. Ze studeerde Geschiedenis en Culturele Studies. Een achtergrond die ze gebruikt heeft voor haar allereerste roman Land van Sneeuw. Haar debuutroman won de Savonia Prijs en stond onder andere ook op de shortlist van Boek van het Jaar.

Fins Lapland, 1944. Een jonge Finse soldaat moet als tolk in een nazi-gevangenenkamp in Inari werken als tolk. Toch krijgt hij al snel ook andere taken toebedeeld zoals het bewaken van de gevangenen. Hij wordt omringd door wreedheden maar ondergaat gewoon zijn situatie aangezien hij afgeleid wordt door zijn gevoelens voor een verpleegster in het kamp. 3 jaar later krijgt de journalist Inkeri de opdracht om een artikel te schrijven over de wederopbouw van Lapland. Maar Inkeri heeft nog een andere motivatie. Haar man is verdwenen tijdens de oorlog en ze is vastbesloten om het laatste spoor te onderzoeken. Zo komt ze meer te weten over een geschiedenis die de Finnen liever niet onder ogen willen komen.

Het verhaal vergt een beetje doorzettingsvermogen. Aan het begin is het best ingewikkeld om uit te pluizen wie wie is en wat nu juist deze zijn standpunt is. Toch vallen de puzzelstukken wel ineen en voelt het wel erg bevredigend om dit originele verhaal gelezen te hebben. Een uniek stukje geschiedenis dat tot nu toe nog behoorlijk onbekend was. Het voelt dus een beetje als een privilege om dit te mogen lezen.

De schrijfstijl vraagt soms net iets meer inspanning. Door de moeilijke benamingen van de personages of de plaatsen merk ik dat ik wel goed moet opletten. Toch is het wel een vlot en duidelijk verhaal met thema’s zoals (rassen-)discriminatie.

In Land van sneeuw en as komen de onderdrukte positie van de Sami, de Laplandoorlog en de lang verzwegen Finse betrokkenheid bij Duitse oorlogsmisdaden voor het eerst samen in een Finse roman.

avatar van psyche
psyche (crew)
Recensie in Tijdgeest bijlage dagblad Trouw d.d. 23 april 2022.

Zie ook Stöld - Ann-Helén Laestadius (2021) - BoekMeter.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 19:08 uur

geplaatst: vandaag om 19:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.