menu

Violeta - Isabel Allende (2022)

mijn stem
3,73 (13)
13 stemmen

Spaans
Historisch

400 pagina's
Eerste druk: Plaza & Janés, Barcelona (Spanje)

Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven wordt vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. De schokgolven van de Eerste Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar als de Spaanse griep de kusten van Zuid-Amerika bereikt, bijna precies op het moment van haar geboorte. Dankzij de vooruitziende blik van haar vader zal het gezin ongeschonden uit deze crisis komen. Maar algauw volgen er nieuwe problemen. De Grote Depressie verstoort het luxueuze leven in de grote stad dat Violeta tot dan toe heeft gekend. Haar familie verliest alles en moet zich terugtrekken in een afgelegen deel van het land. Daar wordt Violeta volwassen en ontmoet ze haar eerste minnaar… In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet een, maar twee pandemieën.

zoeken in:
2,5
Isabel Allende is een bekende bestsellerschrijfster. Ze is zelfs de meest gelezen Spaanstalige schrijfster ter wereld. In 2022 wordt haar 40 jaar schrijverschap gevierd waardoor haar grootste bestsellers in een nieuw jasje gestoken worden. Violeta is echter een splinternieuw verhaal. Voor mij persoonlijk het eerste boek dat ik lees van Allende.

Violetta del Valle wordt geboren in een niet genoemd land in 1920 in een gezin met 5 broers. Violeta leeft in een welgesteld gezin waarbij ze verwend wordt door haar gezinsleden tot er een gouvernante wordt aangenomen om haar wat etiquette en structuur bij te brengen. De gouvernante krijgt een speciale plaats in het gezin. Toch blijft alles niet rozengeur en maneschijn. De Grote Depressie zorgt ervoor dat de familie alles verliest. Plots moeten ze het met veel minder stellen. Ondertussen is Violeta volwassen en komen de eerste liefdesperikelen kijken.

Doorheen het verhaal leren we Violeta kennen van haar geboorte tot de hoogbejaarde vrouw die ze nu is. Het verhaal gaat over Zuid-Amerika en hoe het is om er als er vrouw te leven. Als jong meisje, jonge dame, getrouwde vrouw, … We lezen over de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en bijvoorbeeld ook pandemieën.

Het verhaal wordt vertelt door een verteller. Hierdoor is het moeilijk om je in te leven en voelen de personages erg afstandelijk aan. Eerlijk gezegd voel ik weinig emotionele connectie met Violeta (en anderen) terwijl zij de grote hoofdrol in dit verhaal heeft. Een groot gemis naar mijn gevoel aangezien de gebeurtenissen die beschreven worden wel zeker mogelijkheden hebben tot een krachtig verhaal. In het verhaal worden honderd jaren overspannen. Jaren waarin er veel tragedies maar ook hoogtepunten zijn. Leven en dood, ziekte en gezondheid, oorlog, het huwelijk, geweld en het moeder worden…

An sich een inspirerend verhaal. Ik mis enkel diepgang wat betreft de personages. Die emotionele wervelwind voel ik graag tijdens het lezen.

avatar van manonvandebron
4,0
Veertig jaar na haar debuut pakt Isabel Allende uit met een roman rond dezelfde thematiek: de geschiedenis van een Chileense familie tegen een woelige politieke achtergrond. Chili en de hoofdstad Santiago worden nergens bij naam genoemd, maar er wordt op minstens zes Chileense presidenten gealludeerd. In deze historie van exact een eeuw dienen twee pandemieën als boekensteun: de Spaanse griep in 1920 en corona in 2020. Deze jaartallen vallen samen met de geboorte en de dood van Violeta. De hele roman is één lange brief aan Camilo, de zoon van haar overleden dochter. Ook de schrijfster zelf verloor een dochter.

Op haar sterfbed blikt Violeta terug op honderd jaar weerzaamheid. Haar persoonlijke en familiale geschiedenis doet ze uit de doeken, maar ook de historische gebeurtenissen die een impact hadden op haar leven. De beurscrash van 1929 leidde tot een periode van armoede in het ijskoude Zuiden. Tijdens de Koude Oorlog hielp de CIA militaire dictators in het zadel met Operatie Condor. Folteringen, moorden en verdwijningen hoorden daarbij.

Violeta beschrijft huizen als weerspiegeling van de persoonlijkheid en sociale status van de bewoners. Haar grootste zwakte is dat ze op foute mannen valt. Deze charmante hufters bezondigen zich aan geweld, mishandeling, fraude en samenwerking met foute regimes. Gelukkig ontmoet ze ook mensen die zich inzetten voor vrouwenrechten, indianenrechten en democratie. Met een terugkeer naar haar oude stijl slaagt Isabel Allende er opnieuw in sociale, politieke en historische thema's te verwerken in een wervelend en ontroerend boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:26 uur

geplaatst: vandaag om 09:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.