menu

Young Mungo - Douglas Stuart (2022)

Alternatieve titel: Mungo

mijn stem
3,75 (12)
12 stemmen

Engels
Sociaal

400 pagina's
Eerste druk: Grove, New York (Verenigde Staten)

De protestantse Mungo en de katholieke James leven in de hypermannelijke en gevaarlijke buitenwijken van Glasgow. Van gezworen vijanden worden ze beste vrienden wanneer ze beiden een toevluchtsoord vinden in de duiventil die James voor zijn prijswinnende duiven heeft gebouwd. De vriendschap verandert langzaam in liefde, maar Mungo moet er alles aan doen zijn ware zelf en zijn ware liefde geheim te houden - met name voor zijn oudere broer Hamish, een meedogenloze bendeleider. Dan stuurt Mungo's moeder hem met twee onbekenden op een kampeertrip die zijn leven voorgoed verandert. Vindt hij de moed en de kracht terug te keren en is er een toekomst voor Mungo met James?

zoeken in:
avatar van Abubakari
4,0
Nieuw boek van de schrijver van Shuggie Bain.
Ga er ijs en weder dienende vanne week in beginnen, Shuggie Bain vond ik erg te gek.

Die andere cover kost schijnbaar teveel kopers.
Twee kussende mannen op een cover,ligt toch nog steeds moeilijk.

avatar van Abubakari
4,0
De opvolger van het succesvolle Shuggie Bain volgt in grote lijnen hetzelfde pad, is dat erg? Nee, wat mij betreft niet.

Ook hier een zachtaardige knul, van 15, een drankzuchtige moeder, een afwezige (want overleden) vader en een gewelddadige broer en een lieve zus. De setting is wederom Glasgow in al zijn lelijkheid. Een verpauperde buurt waar protestanten een hekel hebben aan katholieken, verbitterd zijn omdat ze hun baan kwijt zijn geraakt dankzij Iron Maggie en daardoor zuipen alsof het een lieve lust is.
Moeder is een tienermoeder, op haar vijftiende kreeg ze haar eerste, op haar achttiende had ze er drie. En geen man. Moeder gaat zuipen, is alleen met zichzelf bezig.

Zo schetst Douglas Stuart opnieuw een beeld van low lifes in Glasgow, de uitzichtloosheid van in alcohol gedrenkte verloren levens, de hoop op verlossing bij een jongen die ontdekt dat ie op jongens valt.

Zijn moeder komt op het lumineuze idee om van haar jongste zoon een echte man te maken door hem met twee verlopen types die ze bij de AA ontmoet heeft op een vistrip te sturen. Dat is het ene deel van het boek, het andere deel is wat er aan vooraf gaat en uiteindelijk in de laatste hoofdstukken wat er na de Vistrip From Hell nog gebeurt. De vistrip meandert door het boek heen tussen de hoofdstukken door waarin beschreven wordt wat voor leven hoofdpersoon Mungo lijdt. Met lange IJ inderdaad.

Ondanks de overeenkomsten met Shuggie Bain een prachtig verhaal, anders genoeg en wederom verhalend over de donkere gewelddadige intolerante door alcohol en drugs geteisterde achterbuurten van Glasgow. Tienerouders, de haat tegen katholieken, egoïsme, opoffering, ontluikende jongensliefde, dodelijk geweld, de geur van drank walmt weer tijdens het lezen. Het leven van de pechvogels, de arme lui, de zatlappen, de werklozen, de buitengeslotenen, gezien door de ogen van een zachtaardig kind wat zijn zachtaardigheid dreigt te verliezen.

Ik hou wel van die onderbuikverhalen over de pechvogels, de Willy Vlautin ballades, deze rauwe Schotse ellende. Wederom een prima boek. Denk alleen wel dat het volgende Douglas Stuart boek een ander onderwerp dan een jochie en zijn zatte moeder moet hebben. Twee keer kon prima, ander verhaal, maar een derde keer zou het misschien toch wat teveel van hetzelfde beginnen te worden.

4,5
Douglas Stuart heeft zijn roots in Glasgow. Momenteel woont en werkt hij in New York. Zijn autobiografisch debuut ‘Shuggie Bain’ werd een groot succes dat in vele landen is verschenen. ‘Mungo’ is zijn nieuwste werk. Qua stijl sluit hij zeker aan bij de grauwe sfeer van Shuggie Bain.

Glasgow, jaren ‘90. De 15-jarige protestantse Mungo leeft in de buitenwijken van Glasgow. Hier hebben gevaarlijke bendes het voor het zeggen. Hamish, Mungo’s broer is een meedogenloze bendeleider. Deze omgeving barst van de mannelijkheid. Iets waar Mungo mee worstelt aangezien hij zijn homoseksuele geaardheid ontdekt. Hij sluit vriendschap met de katholieke James maar dit lijkt meer uit te groeien naar liefde. Op een gegeven moment besluit Mungo’s aan alcoholverslaafde moeder hem met twee onbekenden op een kampeertrip te sturen. Deze gebeurtenis heeft een grote inpakt op het verdere leven van Mungo.

Het verhaal is wederom krachtig neer geschreven. Stuart is geweldig in het weergeven van een bepaalde sfeer.
De grimmigheid, de koelte, de tristesse druipt er vanaf. Daarnaast voel je Mungo struggelen met zijn geaardheid, de verwachtingen, het geweld, de trieste toekomst die geschetst wordt,… Het personage wordt heel realistisch en werkelijk weergegeven. Intens, waarbij je merkt dat de plaats waar je wieg heeft gestaan erg beïnvloed wie je bent en zal worden..

Levendige personages zijn de sterktes in dit verhaal. Unieke wezens met hun eigen dilemma’s en geschiedenis. Het disfunctionerende gezin waarin een onzekere adolescent in opgroeit. Een liefde die geloofsovertuigingen overtreft en zich niet laat leiden. Maar anderzijds zit er ook veel donkerheid in het verhaal.

Een Coming-of-age-verhaal met veel diepgang. Niet voor de eerder tere zieltjes. Maar een interessant inkijk biedend in de working class van Glasgow ten tijde van de jaren ’90.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:34 uur

geplaatst: vandaag om 17:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.