menu

Small Things Like These - Claire Keegan (2021)

Alternatieve titel: Dit Soort Kleinigheden

mijn stem
3,28 (18)
18 stemmen

Engels
Psychologisch

128 pagina's
Eerste druk: Faber & Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

December 1985. In een kleine stad op het Ierse platteland levert Bill Furlong, kolen- en houthandelaar, de bestellingen van zijn klanten af. Hij voelt zich gezegend met zijn eigen bedrijfje, een vrouw en vijf slimme dochters. Hij weet dat hij geluk heeft gehad. Zijn moeder werd op haar vijftiende zwanger het huis uit gegooid, maar kreeg als huishoudster kost en inwoning bij een rijke dame waardoor Bill als kind naar school kon. Op kerstavond bezorgt hij zijn laatste bestelling bij het plaatselijke klooster, waar de nonnen onder het mom van heropvoeding jonge vrouwen uitbuiten in de wasserette. Daar ontdekt hij iets wat leidt tot een beslissing die zijn leven voor altijd zal veranderen.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Recensie in Tijdgeest, bijlage dagblad Trouw d.d. 15 januari 2022.

Shortlist booker prize 2022

avatar van handsome_devil
3,5
De shortlist van de Booker Prize is er weer! Dus dat betekent dat ik me weer heb voorgenomen om deze zes boeken te lezen en te bespreken (of dat gaat lukken voor de prijsuitreiking weet ik niet). Small Things Like These van de Ierse auteur Claire Keegan is het dunste boekje dat het ooit tot deze shortlist geschopt heeft, en het was zeker heel een heel fijn verhaal zo tussen het lezen van de klepper Infinite Jest door.

Deze novelle speelt zich net voor Kerstmis 1985 af. Bill Furlong is een kolen- en houthandelaar op het Ierse platteland en prijst zich gelukkig met een lieve vrouw, vijf gezonde dochters en een inkomen waar ze mee rond kunnen komen. Hij beseft zich dat het misschien allemaal anders had kunnen lopen. Zijn moeder werd jong zwanger, maar kreeg als huishoudster eten en een onderkomen bij een rijke vrouw die begaan was met zijn moeder en Bill. Het zorgde ervoor dat Bill naar school kon gaan en dat hij en zijn moeder een bestaan konden opbouwen.

Lees verder

avatar van Jason82
3,5
Heel sfeervolle novelle, opnieuw is sprake van een heel aardig boek van het kwartaal .

Mooi en klein verhaal over een man die vanuit zijn eigen zegeningen bepaalde druk lijkt te ervaren. Druk om goed te doen, zowel qua werk alsook als vader en echtgenoot. Maar de echte test volgt als er vanuit een bewoonster van het nabij gelegen klooster een dringend beroep op hem wordt gedaan. Een moreel appèl, anders gezegd. Als je het gevoel hebt op cruciale, beslissende momenten in je eigen leven gesteund te zijn geweest, wat doe je dan als iemand anders je nodig heeft op een cruciaal moment in diens leven? Al leidt dat wellicht tot verlies van een ander, met bloed, zweet en tranen opgebouwd deel van je leven (het eigen bedrijf)? Heel klein beschreven, maar meer dan genoeg om als lezer gevoel te krijgen bij meerdere personages en zeker ook ontroering en medeleven te voelen.

avatar van Lalage
3,0
Jason82 je verklapt daar wel iets
ik ben gisteravond in dit boekje begonnen. Mijn eerste gedachte: wat ben ik bevoorrecht dat ik genoeg vrije tijd heb om eindeloos veel boeken te lezen, terwijl de hoofdpersoon van het boek daar hoogstens met kerst wat tijd voor vrij kan maken. En toch proberen ze er samen wat van te maken.

avatar van Lalage
3,0
De sfeer is goed neergezet. Ierland in de jaren '80 voelt veel ouderwetser aan, met kolen en nonnen. Het einde is wel erg open.

avatar van Pythia
3,0
Een bolwerk van macht en de gewone mensen die het in stand houden omdat ze denken iets te verliezen te hebben. Wat zal er gebeuren met een individu dat hier tegenin gaat? Een universeel probleem, met weinig woorden duidelijk opgeschreven.

Het had van mij iets subtieler gemogen maar het open einde geeft dan wel weer een prikkel om erover na te denken.

avatar van mjk87
3,5
M'n derde kwartaalboek op rij, dat moet sowieso een record in een jaar zijn waar ik volgens mij nooit verder kwam dan 2, allicht zelfs maximaal 1.

Fijn boekje wel. Dit speelt in Ierland midden jaren 1980 maar behoudens af en toe relatief moderne zaken die worden genoemd (televisie, LEGO) zou dit werk gezien sfeer en gevoel (onder meer door de verkoop van kolen) ook 150 jaar eerder kunnen zijn geschreven door Charles Dickens. Dat dit werkje vlak voor Kerst speelt en Dickens' kerstverhaal enkele malen genoemd wordt verstrekt dit gevoel alleen maar. Ergens is dit werkje dan ook echt tijdloos.

De cover is Jagers in de Sneeuw van Pieter Bruegel de Oude, een werk dat vaker te zien is, onder meer in Melancholia en Solyaris. Qua gevoel past dit winterlandschap wel, maar dat is te oppervlakkig. Dit schilderij toont ergens een idylle met armoe - de jagers komen met magere honden terug van de jacht en hebben net aan één geschoten vos ergens midden in de kleine ijstijd in een tijd die zeker in Nederland en België niet de hoogtij was. Dit boek speelt midden in een recessie en die armoede wordt ook in het boek vaak genoeg aangestipt. Al voelt ook die uitleg wat simplistisch. Ik hoor het graag als iemand een beter idee heeft voor de keuze van deze omslag.

Verder leest dit ding fijn weg, echt iets om op een vrijdagavond (zoals ik deed) in een keer uit te lezen. Het verhaal kabbelt lekker voort en als lezer blijf je erin. Ook veel dialogen zijn schitterend realistisch neergezet, vooral tussen de echtelieden over hun kinder. Op momentjes is dit werk echt genieten. In zoverre prima allemaal. Al vind ik dan net die éne centrale draad, waar het boek uiteindelijk ook naartoe gaat en eindigt, net wat minder sterk uitgewerkt. De hoofdpersoon heeft door de goede wil van iemand uiteindelijk een leven kunnen leiden, nu wil hij zoiets terug doen. Maar dat stukje psyche, hoewel boeiend, hangt er te veel bij en weet ik doordat het bijna letterlijk wordt gezegd, niet doordat het wordt getoond. Ook de macht en invloed van de nonnen op zo'n gemeenschap komt aan het eind even aan bod doordat 1 of 2 mensen die noemen, maar daar blijft het bij. Dat wordt nergens voelbaar gemaakt, zeker niet in het gedeelte ervoor. 3,5*.

avatar van -JB-
3,5
Ik had me niet aangemeld, maar heb ik dit kwartaalboek even opgepakt. Ik kan me goed vinden in bovenstaande meningen, de kracht van het boek zit in sfeer. Ierland, jaren 80, vlakvoor kerst en een hoofdpersoon, die strijd tegen armoede en onrecht. De boodschap over hoe de macht van systemen onrecht in stand houdt, ligt er wel wat dik bovenop.
Zelf vond het een aardig boekje, maar werd ook niet echt geraakt. Ik denk dat dit vooral komt doordat veel karakters niet echt uitgewerkt worden. Buiten hoofdpersoon Bill Furlon zijn de andere personen vrij kleurloos en dat maakt inleven moeilijker. De soms wat houterige dialogen helpen hier ook niet aan mee.

avatar van dutch2.0
3,5
Verrassend succesvol Kwartaalboek is dit geworden (qua aantal lezers dan). Ik heb zelf eigenlijk niets meer toe te voegen aan wat hier boven al staat, waarbij vooral die Dickensconnectie die mjk87 aanstipt mij ook was opgevallen.

Wat de jagers in de sneeuw betreft is er denk ik wel een lijntje te trekken naar de man (Furlong) die met zijn auto door een winters landschap naar huis rijdt na een lange werkdag. Maar misschien vond de uitgever het gewoon een mooi winters plaatje, dat kan natuurlijk ook.

avatar van eRCee
dutch2.0 schreef:
Verrassend succesvol Kwartaalboek is dit geworden (qua aantal lezers dan).

Niemand is er echt enthousiast over. Als ik de reacties zo lees, dan is dat precies wat ik associeer met Booker Prize shortlist materiaal.

avatar van Lalage
3,0
dutch2.0 schreef:
Verrassend succesvol Kwartaalboek is dit geworden (qua aantal lezers dan).

Zou het met de omvang te maken hebben?

avatar van mjk87
3,5
Lalage schreef:
(quote)

Zou het met de omvang te maken hebben?


Dat verlaagt de drempel wel ja, al waren de twee boeken hiervoor ook dun. Maar eerlijk gezegd klinkt de plot ook als iets normaals, iets traditioneels. Volgens mij blijft men daarbij terugkomen. En het speelt rond Kerst, die periode komt er ook aan. Dan ben ik in ieder geval sneller in de stemming hiervoor dan pakweg in de zomer.

avatar van Raspoetin
Podcast Luisteren (PodNL): De Ierse National Treasure | Claire Keegan - Dit soort kleinigheden by Boeken FM - podcastluisteren.nl
We bespreken Dit soort kleinigheden (Small things like these, vert. Harm Damsma en Niek Miedema), een novelle van de Ierse Claire Keegan (1968). Keegan schrijft vooral verhalen en novelles over kinderen die niet bij hun ouders zijn en op andere plekken worden achtergelaten. Inmiddels geldt ze als een soort National Treasure van Ierland, een figuur dat op handen wordt gedragen, met een klein oeuvre van korter proza waar de hele Ierse geschiedenis in zit. Thema's als liefde, armoede en religie spelen een grote rol in haar werk.Haar personages zijn rechttoe rechtaan: helden en vijanden. Maakt Keegan zich er daarmee gemakkelijk van af? Het panel bespreekt haar stijl: die lijkt alledaags en matter-of-factly, maar tegelijkertijd ook krachtig en zeer nabij. In Engeland won het boek de Orwell-prijs, een prijs speciaal voor politieke fictie. Wat is het gewicht van de politieke insteek in het boek? En is Keegans werk een doek waar Ierse mensen hun geschiedenis op kunnen projecteren?

Gast
geplaatst: vandaag om 15:42 uur

geplaatst: vandaag om 15:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.