menu

De Zeven Vinkjes: Hoe Mannen Zoals Ik de Baas Spelen - Joris Luyendijk (2022)

mijn stem
3,43 (7)
7 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Ideeënliteratuur

199 pagina's
Eerste druk: Pluim, Amsterdam (Nederland)

Stel: je kunt niet gediscrimineerd worden en je hoeft je nooit ergens aan te passen, omdat iedereen zich altijd aanpast aan jou. Stel dat je vervolgens ook nog de meest prestigieuze opleiding van het land hebt, zodat je ook daarop niet gepakt kunt worden. Dan kun je dus niet weten hoe kwetsbaarheid voelt. Maar omdat je alles mee hebt en niks tegen, is de kans wel maximaal dat je het ver brengt in de samenleving. Joris Luyendijk behoort tot deze groep van ondiscrimineerbare en sociaal onkwetsbare Nederlanders: een witte autochtone heteroman uit een ‘goed nest’ met aan de muur diploma’s van het Gemeentelijk Gymnasium te Hilversum en de Universiteit van Amsterdam. In 'De Zeven Vinkjes' probeert Luyendijk te begrijpen wat zijn uitgangspositie heeft gedaan met zijn zelf-, mens- en maatschappijbeeld. En wat doet het met een land, wanneer mannen zoals hij er de dienst uitmaken? Want op ontzettend veel plekken helemaal bovenin de politiek, de serieuze media, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven wordt de baas gespeeld door een man zoals Joris Luyendijk.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
In de visie van Joris Luyendijk bestaan 'De Zeven Vinkjes' uit:
✔ Minstens één hoogopgeleide en/of welgestelde ouder
✔ Minstens één in Nederland geboren ouder
✔ Man
✔ Hetero
✔ Wit
✔ Gymnasium of vwo
✔ Universiteit

Bilal030
Ik voldoe aan twee vinkjes: man en hetero.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Wat opvalt aan de lijst van onze Joris is dat deze wat materialistisch van aard lijkt te zijn: over feitelijke sociale vaardigheden en kwaliteiten geen woord; maar ik heb het boek nog niet gelezen en het plot doet wat ironisch aan...

avatar van misterfool
Oogt als de zoveelste agitprop waarin regressief Nederland zichzelf graag flaggeleert. Waarschijnlijk gaat menigeen het op deze site dan ook geweldig vinden

avatar van dutch2.0
Ik val vooral over de zin: 'Joris Luyendijk behoort tot deze groep van ondiscrimineerbare en sociaal onkwetsbare Nederlanders'. Dat zou erop wijzen dat deze mannen alles kunnen maken zonder te worden teruggefloten. En hoewel ze meer kunnen maken (denk ik) dan vinkloze mensen, is er wel een grens aan wat zij kunnen flikken.

Ik denk trouwens ook dat wanneer een vinkjesman terecht komt in een grote groep vinklozen, hij wel degelijk gediscrimineerd kan gaan worden en ook niet sociaal onkwetsbaar is.

avatar van eRCee
Het hoeft niet de volledige waarheid te zijn, om een interessant inzicht op te kunnen leveren. Maar dan moet je wel bereid zijn te luisteren. Ik zou denken dat Luyendijk wel wat krediet heeft verdient in dat opzicht.

avatar van misterfool
Laten we er op houden dat ik bij deze priester van de progressieve kerk weinig meer dan een moderne aflaat verwacht aan te treffen. "Bereid zijn te luisteren" vind ik ook een ietwat Orwelliaanse frase; daar het in de praktijk neerkomt op het slaafs slikken van een dogmatisch onderscheid tussen onderdrukkers en onderdrukten. Maar soit, daar gaan we hier toch niet uitkomen. Ik hou me liever verre van deze nonsens. Te veel literatuur die nog op belezing wacht en een mensenleven is kort.

avatar van eRCee
Hij heeft eerste de 'mainstream media' aangepakt en toen de wereld van banken en financiële speculatie. Vervolgens maakte hij de journalistieke serie 'Kunnen we praten?', met Wilders stemmers. Maar jij plakt er gewoon het predikaat 'priester van de progressieve kerk' op en dan hoef je verder niet meer na te denken. Wel zo makkelijk.

avatar van dutch2.0
eRCee schreef:
Het hoeft niet de volledige waarheid te zijn, om een interessant inzicht op te kunnen leveren. Maar dan moet je wel bereid zijn te luisteren. Ik zou denken dat Luyendijk wel wat krediet heeft verdient in dat opzicht.
Ik ben er helemaal van overtuigd dat het boek veel genuanceerder is dan de omschrijving doet vermoeden (en ik zit wat dat betreft ook wel in het kamp Luyendijk). Ik vind het alleen wel jammer dat dergelijke omschrijvingen soms zo overdreven zijn.

avatar van Robsessie
Het individu (of 'een individu') spreekt het grootste deel van de mensen natuurlijk veel meer aan dan een systeem. Hopelijk begint Luyendijk bij zichzelf om uiteindelijk de bredere structuren te onderzoeken. Ga ik bijna wel vanuit.

avatar van Pythia
Iets voor het volgende boek van het kwartaal? Dan weten we beter waar we het over hebben.

avatar van Lalage
Pythia schreef:
Iets voor het volgende boek van het kwartaal? Dan weten we beter waar we het over hebben.

Goed idee.
Overigens liggen de laatste twee vinkjes in elkaars verlengde. Was de creativiteit op?

avatar van Raspoetin
Zeven vinkjes - NRC
Marcel van Roosmalen is geen vriend van Luyendijk zo blijkt in zijn column.
Ik geloof zijn kwetsbaarheid niet, ik zie vooral de marketing, het verdienmodel. Ik wil me best laten beleren, maar niet door iemand die in alles uitstraalt dat hij zichzelf verheven voelt.

avatar van eRCee
Mja, zullen we de columnisten hier een beetje buiten de deur houden aub?

avatar van Raspoetin
Wat Luyendijk meldt is niet nieuw, maar wie daar cynisch over doet vindt zichzelf belangrijker dan het probleem (●●●) - NRC
Joris Luyendijk laat de zichzelf feliciterende kaste van witte mannen in de spiegel kijken. Het levert een wat koket boek op, maar toch is zijn analyse ook glashelder.

Lalage schreef:
(quote)

Goed idee.
Overigens liggen de laatste twee vinkjes in elkaars verlengde. Was de creativiteit op?


Zeven vinkjes bekt op een of andere manier een stuk beter dan zes vinkjes denk ik.....

avatar van Raspoetin
Nooit Meer Slapen: Joris Luyendijk - 22 maart 2022 - NPO Radio 1 Gemist | NPO Radio 1 - nporadio1.nl
Joris Luyendijk is journalist en antropoloog, gespecialiseerd in de Arabische en Islamitische wereld. Nu schreef hij het boek De Zeven Vinkjes, waarin hij zijn eigen zeven privileges als - witte, hoogopgeleide, ABN-sprekende, heteroman die woont in de Randstad en wiens ouders ook hoogopgeleid zijn- onder de loep neemt. Slechts drie procent van de mensen in Nederland heeft al die zeven vinkjes, maar toch zitten vele van hen aan de macht. Pieter van der Wielen gaat met Joris Luyendijk in gesprek

avatar van Raspoetin
Joris Luyendijk - Het Marathoninterview - VPRO
Een spraakwaterval van Luyendijk over met name zijn laatste werk De Zeven Vinkjes.

avatar van Pleun
2,5
Ik ben nu een eind op weg in dit boek en ben er vooralsnog niet erg over te spreken. Wat schijnbaar is bedoeld als 'kritische analyse' van de bevoorrechte witte/blanke hoogopgeleide sociale kaste, komt op mij eerder over als een enorm ego-document waarin de auteur etaleert hoe goed hij het eigenlijk voor elkaar heeft. Dat 'zelfkritische' komt helemaal niet oprecht over.

avatar van mjk87
3,5
Ook maar eens dit boekje gelezen. Veel van meegekregen, vooral in de media. Die Zeven Vinkjes lijken vooral marketing en ik vroeg me af hoe je een volledig boek erover weet te schrijven. Van het zelfbeklag en meelij opwekken in de media, daar was in dit boek weinig sprake van. Een beetje dan, net als dat dit boek ook een beetje een egodocument is geworden maar ook dat valt mee.

Gelukkig laat Luyendijk de antropoloog weer in zichzelf los en gaat eerst op onderzoek, observeert en komt dan met conclusies: die zeven vinkjes. Hij weet in de regel raak te observeren en ook hier komt dat goed van pas. Vooral breder kijken dan huidskleur waarom mensen het goed met elkaar kunnen vinden. Maar ook hoe de heteroseksuele witte man de norm is en daarmee iedereen die daar niet aan voldoet automatisch er niet aan voldoet en dat zoiets steeds terugkeert, ook onbewust, met alle oor- en vooroordelen van dien. Op zich niets nieuws (meer) maar helder en strak verwoord. Hoewel het soms ook afhankelijk is van de bubbel denk ik waarin je zit. Ik zie Reve nooit als homoseksuele schrijver of Grunberg als Joodse schrijver maar die eerste als één van de Grote Drie en die ander als de schrijver van Tirza. Maar hetgeen Luyendijk bedoelt ermee te zeggen (ondanks matige voorbeelden) is wel goed.

Niet dat dit helemaal perfect is. Soms blijft hij te veel aan de oppervlakte en ook blijkt wel dat er genoeg vijf- of zesvinkers ver komen. Zou het ene vinkje allicht veel belangrijker zijn dan het andere? Het vinkje 'universiteit' ziet vooral op het de kennissenkring die je opbouwt en m.i. is die belangrijker dan het al dan niet afronden van je studie. Immers: kennis is goed, kennissen is beter. Dat zouden al 2 vinkjes moeten zijn en niet een halve ergens verstopt onder een andere noemer.

En in hoeverre ziet dit boek niet op vooral het verleden waar de man echt bovenaan stond maar ook hier zie je een verandering. Of in hoeverre geldt dit vooral voor de absolute top en niet of wel zozeer voor de lagen daaronder? Daar gaat Luyendijk niet echt op in. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:54 uur

geplaatst: vandaag om 05:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.