menu

De Daverdreun - Maarten 't Hart (1995)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Kunst en Cultuur

3 pagina's
Eerste druk: Hollands Maandblad, 's-Gravenhage (Nederland)

Maarten 't Hart houdt niet van popmuziek, zoveel is bekend. In dit polemiek jegens de popmuziek probeert hij te beargumenteren waarom. Jazz, blues, country, funk en allerlei andere muziek vindt 't Hart 'wegwerplawaai'. Er bestaat maar één soort muziek, die anderen 'klassieke muziek' plegen te noemen. 't Hart krijgt veel cassettebandjes met popmuziek toegestuurd, meestal van vrouwen die hem willen overtuigen dat popmuziek best mooi kan zijn. Het is echter niet aan hem besteed. Beleefdheidshalve luistert hij de bandjes een keer af, om er vervolgens 'echte' muziek over op te nemen. Heel erg vindt hij het waneer zijn buurman van tweehonderd meter verderop een feestje geeft, en hij een avond lang de popklanken moet aanhoren. Het kan echter erger: het dorp bevindt zich op anderhalve kilometer afstand, en eens trad de popgroep Normaal er op. 't Hart kon het dreungedaver volgen vanuit huis. Hij begrijpt dan niet dat mensen met zoveel dreunende overlast anderen hun smaak willen opdringen. 't Hart besluit met een relativering; één stuk popmuziek kan hij kennelijk wel waarderen: 'A Whiter Shade of Pale'. Met een onbegrijpelijke tekst, maar een uiterst herkenbare melodie - gebaseerd op Bach.

zoeken in:
avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
De tekst is hier te raadplegen:
Hollands Maandblad. Jaargang 1995 (566-577) · dbnl

Deze omslag is van een bibliofiele uitgave uit uit 2001, van Uitgeverij Voetnoot en Bureau voor grafische vormgeving en boekproducties Barends & Pijnappel, die niet in de handel verkrijgbaar is geweest. Deze uitgave heeft ook een bijbehorende cd, en bevat een selectie van foto’s uit het archief van het Maria Austria Instituut, van klassieke, moderne, pop- en jazzmusici en componisten, van Andriessen tot Zappa. Deze uitgave is een met paperback met flappen, en telt iets meer pagina's: 96.
(bron)

Gast
geplaatst: vandaag om 10:09 uur

geplaatst: vandaag om 10:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.