menu

Naar Ierland Varen - Jan van der Vegt (1976)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Reis / Kunst en Cultuur

213 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Den Haag (Nederland)

Dit boek is voor een deel een reisverhaal over Ierland: over de landschappen, de steden en dorpen, de mensen. over stille meren, ruige rotskusten, eenzame turfvelden en de gezelligheid van een Ierse kroeg. Over grafheuvels, steencirkels en andere overblijfselen van een oeroud verleden. Het karakter van Ierland is gevormd door de mensen die er wonen en daarom is dit boek ook meer dan een reisverhaal. Er wordt ruime aandacht besteed aan de Ierse geschiedenis, aan de invallen van buitenaf en de langdurige strijd tegen de Engelse overheersing en de doorwerking van de historie in de huidige politieke verhoudingen. Ook de problemen van de Ierse taal komen aan de orde. Als het over literatuur gaat, beperkt de schrijver zich niet tot klassiekers als Yeats en Lady Gregory maar geeft eveneens een beeld van de volksdichters en de vertellers van de verlaten Blasket Eilanden. De schrijver is op zijn reis in alle hoeken van de Ierse Republiek geweest, in verschillende tijden van het jaar. Dat levert een gevarieerd beeld op, waarin alle tegenstrijdigheden van het land tot hun recht komen: aanstekelijke vrolijkheid en mystiek geloof in de Ziel van Ierland, naast alocoholisme en frustraties. Het geweld van de IRA en de stille harmonie op een eiland voor de westkust. Die tegenstrijdigheden worden niet opgelost, maar lijken gesymboliseerd in de ondoorgrondelijke spotlach van een kop op de muur van een oude kathedraal, afgebeeld op de omslag.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
3,5
geplaatst:
Gelezen om in de stemming te komen voor de korte reis naar Ierland afgelopen voorjaarsvakantie, die begon vanuit Dublin naar Galway, Cliffs of Moher in de graafschap Clare, Connemara, Belfast in Noord-Ierland en tenslotte opnieuw Dublin. Uiteraard was het tijdsbestek tekort om alles aandachtig te aanschouwen en het mysterieuze natuurschoon van het wonderlijke eiland op je laten inwerken. Desalniettemin een fijn weerzien.

Het aangenaam geschreven reisboekje Naar Ierland Varen van Jan van der Vegt is ondank zijn weinige gedateerdheid (Ierland werd toendertijd net lid van de E.E.G. - de voorloper van de EU, de IRA kende nog een grote aanwezigheid en bovenal was Ierland behoorlijk arm) is een inspirerend vetrekpunt om de kennis over het eiland wat op te krikken. Zijn enthousiasme over de Aran eilanden, die ik weliswaar heb zien liggen maar helaas niet heb kunnen bezoeken, werkt zo aanstekelijk dat ik alweer terug wil.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:16 uur

geplaatst: vandaag om 16:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.