menu

Hemelrijk - Chris De Stoop (2022)

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Waargebeurd

176 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In 'Hemelrijk' vertelt Chris De Stoop het onthutsende verhaal van een zorgcentrum dat, na het bezoek van een sinterklaas, catastrofaal door coronabesmettingen getroffen wordt. In het hart van de Kempen, op de hei, breekt een helse tijd aan wanneer een zorgcentrum na het bezoek van de goede sint getroffen wordt door corona. De sint, mantelzorger voor zijn oude moeder, wordt als ‘superverspreider’ bestempeld en is een moment lang wereldnieuws. Honderden verzorgingstehuizen kampten met grote uitbraken, duizenden bejaarden stierven als vliegen, maar dit waargebeurde verhaal van een mantelzorger roept nu indringende vragen op over wat er echt gaande was. Hoe is het als je goed wilt doen maar kwaad aanricht? Wat is de nasleep van schuld en schaamte? Waarom is de ene mens minder mens dan de andere? Chris De Stoop, zelf jarenlang mantelzorger, met ook een coronadode onder zijn naasten, brengt een ingetogen kroniek van het drama, vermengd met zijn eigen familie-ervaringen.

zoeken in:
3,0
Chris De Stoop is auteur en werkt daarnaast ook als journalist bij het weekblad Knack. Eerder mocht ik al Het boek Daniël van hem lezen. Een boek dat mij heeft kunnen bekoren waardoor ik al snel interesse had in zijn nieuwste roman ‘Hemelrijk’.

Guido is al jaren mantelzorger voor zijn moeder in het woonzorgcentra Hemelrijk. Hij vertelt over zijn levensloop en de band met zijn moeder. Hoe hij als ergotherapeut momenteel toch werkt als verzekeringsmakelaar en zijn liefde voor het acteren (in een toneelgezelschap). Maar ook wat Sinterklaas in zijn gemeenschap en voor de ouderen betekent. Guido is erg zorgend van aard en is erg toegewijd naar zijn moeder toe. Hij vertelt hoe hij zijn moeder ziet achteruit gaan door de dementie en hoe hij het reilen en zeilen binnen het woonzorgcentrum heeft ervaren.

Tijdens de tweede coronagolf wordt er aan hem gevraagd of hij nog een Sint wilt spelen voor de bewoners volgens de huidige maatregelen. Guido die hier geen graten in ziet wil graag de bewoners nog eens zien genieten na zo een intense periode. Later blijken er veel bewoners besmet te zijn. De bal is aan het rollen gegaan en ook veel bewoners overlijden aan de gevolgen van hun Covid-19-besmetting. De pers springt op dit nieuwtje en verspreid al snel gevoelige privé-informatie. Het verhaal wordt erg sensationeel en wordt in de toekomst nog vele malen opgerakeld. Niemand houdt rekening met Guido zijn privacy en (schuld-)gevoelens. Dit boek geeft een diepere inkijk in Guido zijn verhaal en drijfveren.

Iedereen heeft het verhaal gehoord en/of gezien over de Sint die een ‘superverspreider’ bleek. Vele mensen hadden een mening (virologen, burgemeester, bewoners, familie, …) maar niemand weet het echte verhaal (tot nu). Het is namelijk helemaal niet bewezen dat Guido het virus zou hebben binnengebracht en dan nog. Hij deed dit dan met de beste bedoelingen en rekening houdend met de toenmalige maatregelen. Ik vond het erg verrassend om te lezen hoe de media met dit verhaal omging en bijvoorbeeld medische gegevens verspreide zonder dat zelfs de persoon er vanaf wist. In zijn verhaal toont hij veel respect voor alle medewerkers in het woonzorgcentra.

Eindelijk horen we eens zijn verhaal!

Nooit meer slapen - Chris de Stoop

De Vlaamse journalist Chris de Stoop maakte vele spraakmakende reportages en boeken over uiteenlopende onderwerpen van bootvluchtelingen tot prostitutienetwerken. Zijn laatste boek Hemelrijk is een reconstructie van een dramatisch verlopen Sinterklaasbezoek aan een verzorgingstehuis op de Vlaamse Kempen. Sint, mantelzorger voor zijn eigen oude moeder, blijkt een superverspreider van het Coronavirus en is even wereldnieuws.
Pieter van der Wielen gaat met Chris de Stoop in gesprek.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:13 uur

geplaatst: vandaag om 10:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.