menu

Akkompaniatorsja - Nina Berberova (1935)

Alternatieve titels: De Begeleidster | Аккомпаниаторша

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Psychologisch

97 pagina's
Eerste druk: Sovremmenyje Zapiski (periodiek), Parijs (Frankrijk)

Sonetsjka is een getalenteerde maar verlegen jonge pianiste, die wordt ingehuurd door de mooie sopraan Maria Nikolajevna en haar toegewijde, burgerlijke echtgenoot. Maria is alles wat Sonetsjka niet is: glamoureus en flamboyant. Haar stem brengt iets onsterfelijks en onbetwistbaars met zich mee, iets dat de droom van de mens om vleugels te hebben werkelijkheid maakt. Het jonge meisje is gedoemd om in de schaduw van haar mentrix te leven en beraamt in het geheim plannen om de ontrouw van de zangeres aan het licht te brengen. Maar terwijl ze op haar kans wacht, neemt de echtgenoot van de diva het heft in eigen handen en brengt hij de gebeurtenissen tot een verrassende oplossing.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
De vertaling 'De Begeleidster' verscheen in 1987 bij De Arbeiderspers in Amsterdam, 111 pagina's.

Recensie van 14 november 2015 door Anton Brand op de site van literair weblog Tzum:
Tzum | Recensie: Nina Berberova - De begeleidster
Deze recensie verscheen eerder in het Nieuwsblad van het Noorden op 24 juli 1987.
De begeleidster is een bijzonder boek omdat het gevoelens aan de orde stelt die wellicht iedereen wel kent maar doorgaans verzwijgt: onberedeneerde en ongerechtvaardigde haat, afgunst en jaloezie waar eigenlijk erkentelijkheid zou moeten heersen.
Eenvoud van stijl is voor Berberova het kenmerk van het ware en De begeleidster legt daarvan een zeldzaam getuigenis af.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Deze psychologische roman diende als basis voor L'Accompagnatrice (Film, 1992) - MovieMeter.nl

In de film zijn echter een aantal zaken veranderd, zoals de tijd en plaats van de handeling en de namen van de hoofdpersonen. De film gaat uit van Fransen, die naar Engeland zijn gevlucht; in plaats van Russen, die naar Frankrijk vertrekken.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:28 uur

geplaatst: vandaag om 12:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.