menu

The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation - Rosemary Sullivan (2022)

Alternatieve titel: Het Verraad van Anne Frank: Het Baanbrekende Onderzoek van een Internationaal Coldcaseteam in Nederland

mijn stem
geen stemmen

Engels
Historisch / Oorlog

383 pagina's
Eerste druk: Harper/HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

In 'Het verraad van Anne Frank' lees je over het grensverleggende onderzoek van een internationaal coldcaseteam dat licht werpt op een donker dossier. Met grote nauwkeurigheid heeft een team van onderzoekers, onder leiding van oud-FBI-agent Vincent Pankoke, tienduizenden pagina’s documenten – sommige waren tot op heden onbekend –, verslagen van interviews en eerdere politieonderzoeken bekeken en nageplozen. Een uniek internationaal coldcaseteam in Nederland, bestaande uit historici, criminologen, datawetenschappers, forensisch experts, journalisten en politiemedewerkers, heeft nauwgezet de maanden in beeld gebracht die leidden tot de aanhouding van de familie Frank.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Anne Frank blijft de gemoederen beroeren, alles wat over haar en het Achterhuis wordt geschreven kan op veel aandacht rekenen, zo ook dit boek. Een internationaal team laat met nieuwe technologieën en revolutionaire onderzoeksmethoden een licht schijnen op de vraag waarop velen een antwoord hebben proberen te vinden: wie verraadde Anne Frank? Het is een boek dat oude discussies aanwakkert, maar op sommige punten ook oude wonden opent...


avatar van eRCee
Niet handig, maar vooral dan van de oorspronkelijke uitgever zou ik zeggen.

avatar van Gretz
geplaatst:
Lol, dit boek is blijkbaar uit de handel genomen omdat enkele Joodse onderzoekers zich niet kunnen verenigen met de hypothese. Zit nu al bijna in dezelfde categorie als het verboden boek van aanstichter van WOII. Te bizar voor woorden.

What's next? Gaan de boeken van wetenschapsfilosoof Ton Derksen waarin hij mogelijke justitiële dwalingen onderzoekt straks ook niet meer verkocht mogen worden omdat mensen bij het OM het niet met zijn conclusies eens zijn?

avatar van Raspoetin
geplaatst:
Gretz schreef:
Lol, dit boek is blijkbaar uit de handel genomen omdat enkele Joodse onderzoekers zich niet kunnen verenigen met de hypothese. Zit nu al bijna in dezelfde categorie als het verboden boek van aanstichter van WOII. Te bizar voor woorden.
Ik wil niets afdoen aan je verontwaardiging, maar toch kan ik het niet laten om hierop in te gaan. Van wat ik begrijp wordt het boek niet via een rechtelijke uitspraak verboden, maar heeft de Nederlandse uitgeverij zelf besloten het werk uit de handel te halen. Niets belet hen om verder te gaan met de verkoop van hun uitgave van Het Verraad van Anne Frank. Een boek dat overigens met veel bombarie in de pers was gelanceerd, want ‘het onbevredigende raadsel van wie de locatie van het Achterhuis heeft verraden is eindelijk opgelost en de verrader kon met een zeer grote waarschijnlijkheid worden aangewezen.’

Echter ziet de uitgeverij in dat ze met een eventuele verdere verkoop een modderfiguur zou slaan, omdat inmiddels een 70 pagina tellend rapport, dat is opgesteld door een groep van zes gerespecteerde historici, onomstotelijk heeft aangetoond dat het onderzoek van het zogenaamde coldcaseteam, dat het boek heeft geleverd, aan alle kanten (de argumentatie en het brongebruik) blijkt te rammelen en vol met historische fouten staat. Het boek is dus als historisch werk dan wel als geprentendeerd 'politiewerk' gewoonweg abominabel slecht.

Een vergelijking met het Nederlandse verbod op de verkoop van het werk Mein Kampf van Adolf Hitler gaat dus niet op. Een verbod dat overigens niet letterlijk in de wet staat, maar voortvloeit uit artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht: het algemene verbod op discriminatie, belediging en aanzetten tot haat en geweld.

Inmiddels lijkt het verkoopverbod op het beruchte boek van Hitler eerder symbolisch te moeten worden opgevat omdat er zich al enkele gevallen hebben voorgedaan waarbij een verkoop niet door een rechter is teruggefloten, omdat men ook wel begrijpt dat het boek middels een paar muisklikken op het internet kan worden gedownload. In 2018 is er zelfs zonder enig betekenisvol protest een wetenschappelijke editie in een nieuwe Nederlandse vertaling met de titel Mijn Strijd op de markt uitgebracht.

Ik wil maar zeggen: een verbod op bepaalde boeken zal zo'n vaart niet lopen.

avatar van Raspoetin
geplaatst:
Het verraad van Anne Frank - NPO Start - npostart.nl
Het was dit voorjaar wereldwijd groot nieuws: een speciaal onderzoeksteam zou achterhaald hebben wie Anne Frank en haar familie heeft verraden. Medialogica houdt in deze aflevering de enorme mediastorm tegen het licht.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:40 uur

geplaatst: vandaag om 16:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.