menu

Wij Waren onder de Betovering - Ramsey Nasr (2022)

Alternatieve titels: Wij Waren Helemaal onder de Betovering Geraakt | Poëziegeschenk #10

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch

24 pagina's
Eerste druk: Poeziecentrum vzw, Gent (België)

Voor de Poëzieweek 2022 schreef Ramsey Nasr tien gedichten die hij bundelde tot Poëziegeschenk met als titel 'Wij waren onder de betovering'. Nasr liet zich daarbij leiden door het verlangen om de natuur in te trekken. Niet voor niets is het motto van deze Poëzieweek 'bloesemingen en overvloed.' Het Poëziegeschenk is gebaseerd op de honderden brieven die Vincent van Gogh schreef. Nasr plaatste Van Goghs woorden in een nieuwe context en herschikte deze tot meeslepende poëzie.

zoeken in:
avatar van JJ_D
3,0
Zoals het een acteur betaamt: spreken met de woorden van een ander. Ramsey Nasr las de brieven van Vincent Van Gogh en verknipte tientallen zinsneden tot een nieuw geheel. Het is vrije poëzie, creatief geassembleerd, eigenlijk zodanig uit elkaar gerafeld dat de schilder niet of nauwelijks zelf aan het woord lijkt te komen, hoewel de gedichten wel degelijk in ’s mans hoofd kruipen.

Wat Van Gogh ziet is een ondragelijk mooi en immer veranderlijk landschap, zij het weerspannig – het geeft zich niet gewonnen, net zomin als de mensen die dat landschap doorkruisen. In het licht van de huidige klimaatfarce is de bundel zeker actueel, hoewel Nasr het louter ecologische overstijgt en zich tegelijk toelegt op een summier onderzoek naar de kunstenaarsziel.

De resultante (overigens het poëzieweekgeschenk 2022) is een fijne bundel, die zonder grootste vondsten toch uitnodigt tot veelvuldig herlezen.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 13:42 uur

geplaatst: vandaag om 13:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.