menu

Het Warmtefort - Marieke Lucas Rijneveld (2022)

mijn stem
3,10 (10)
10 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Sociaal

64 pagina's
Eerste druk: CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekessay 2022. Basisschool De Regenboog in Nieuwendijk is aan vervanging toe en moet gesloopt worden. Maar omdat er zich in het leegstaande pand een kolonie zeldzame vleermuizen heeft gevestigd, kan de sloop geen doorgang vinden. De Wet Natuurbescherming treedt in werking en de natuurlobbyisten doen hun werk. Marieke Lucas Rijneveld bezoekt de school om er afscheid te nemen en herinneringen op te halen. De dierbaarste herinneringen gaan uit naar zijn ‘eerste liefde’, juf Christa uit groep 1. Wanneer na de vakantie juf Els komt, raakt Marieke Lucas onder de betovering van de voorgelezen kinderboeken, alles in het veilige ‘warmtefort’ dat de juffen vertegenwoordigen. De geur van puntenslijpsel, magnesium in het gymlokaal, de schoolplaten van M.A. Koekkoek, ze roepen een beeld op van een gelukzalige schooltijd en grote liefde voor de juffen en meesters en hun belangrijke taak in het leven van iedereen.

zoeken in:
avatar van mjk87
2,0
Nietzeggend. Net als in de twee romans praat Rijneveld veel maar zegt weinig. Dit halve werkje bestaat uit citaten en samenvattingen van Dahls Matilde waarmee Rijneveld de connectie wil zoeken met de eigen juffen en meesters, maar verder dan dat er een lieve juf in dat boek zit en Rijneveld zelf ook zo'n lieve juf had komt die vergelijking niet. Kortom: het is allemaal wel heel mager. Ook dit ligt in de lijn van de romans waar allerlei referenties langskomen, maar eigenlijk gewoon als los zand erin verwerkt zijn. Die stukken over Matilde waren wel weer leuk om te lezen maar dat is niet echt Rijnevelds verdienste. 2,0*.

avatar van Jason82
3,5
Bij vlagen herken ik me wel in het gemijmer van Rijneveld. Ik ben zelf ook ontzettend nostalgisch aangelegd, té nostalgisch denk ik weleens want teveel blijven hangen in her verleden maakt soms ook dat je het mooie van nu niet altijd ziet. Ook ik denk nog vaak aan de 8 geweldige jaren van mijn basisschooltijd, die steeds verder achter me liggen (jaren 80/90, those were the days...). Wat dat betreft hebben juffen en meesters eer van hun werk, want het beklijft langer dan sec de fysieke lesdagen. De rest van een leven gaan bepaalde scènes of lessen met ons mee denk ik.

Herinneringen aan zijn gezin, waarvan de oudste broer helaas is verongelukt, alsmede juffen, meesters en meneer Biesheuvel waar Rijneveld 1 dag per week mee mag eten passeren de revue. Rijneveld wentelde zich in de warmte van een fijne basisschooltijd waarin ze "gezien" werd, en de mooie verhalen van meneer Biesheuvel over tijden van weleer. Ik genoot als lezer mee, al is het essay natuurlijk onvoldoende van omvang om echt de diepte in te kunnen gaan. Prettig tussendoortje.

avatar van LuukRamaker
2,0
Een leuke en lieflijke vertelling, maar weinig opzienbarend. Een iets te hoog ene-oor-in-andere-oor-uit-gehalte om er wat nuttigs over te kunnen zeggen. Wat vooral bijblijft zijn een aantal leuke citaten uit andere werken maar die overschaduwen de rest van het boekje eerder dan dat ze het naar een hoger niveau tillen.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:06 uur

geplaatst: vandaag om 15:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.