menu

Monterosso Mon Amour - Ilja Leonard Pfeijffer (2022)

mijn stem
3,19 (18)
18 stemmen

Nederlands
Psychologisch

96 pagina's
Eerste druk: CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2022. Wordt ontevredenheid tevredenheid als je je erbij neerlegt?’ Carmen, een kinderloze vrouw van iets meer dan middelbare leeftijd, weet dat zo net nog niet. Ze besluit een sprong in het diepe van haar verleden te wagen. Niets wat haar daartoe dwingt. Ze is de welgestelde echtgenote van een ex-diplomaat, drinkt zonder wroeging haar middagsherry en is als literatuurliefhebster (‘ze voelt zich oud want ze houdt van lezen’) zeer actief in de plaatselijke openbare bibliotheek. Opspelende herinneringen aan haar eerste vakantie aan de Middellandse zee met haar ouders in Monterosso (Cinque Terre), waar ze onder water haar eerste zoen kreeg, brengen haar ertoe in haar eentje het vliegtuig naar Italië te nemen voor een korte voorjaarsvakantie. Antonio heette hij. Wie weet komt ze die na al die jaren nog eens tegen. Wat nog niemand weet – behalve de verteller van dit verhaal – is dat ze door onvoorziene omstandigheden veel langer in Monterosso zal moeten blijven dan de bedoeling was. Aan de impasse die dit veroorzaakt, komt een einde wanneer ze op een middag kennismaakt met een jongetje uit het dorp.

zoeken in:
avatar van mjk87
2,5
geplaatst:
In zijn grote romans en zijn vroegere columns zegt Ilja Leonard Pfeijffer enorm veel boeiende dingen. Dit boekje lijkt echter door iemand anders geschreven te zijn, want dit is vooral een enorm lichtvoetig tussendoortje dat niets zinnigs weet te zeggen. Het leest wel weg, het is te merken dat de schrijver plezier erin had (onder meer door zichzelf op te voeren in het boek) en het is ook goed geschreven, maar het is ook wat leeg. Ergens merk ik wel dat Pfeijffer wat dingen kwijt wil over Corona en het huidige Italië, maar dat blijft enorm aan de oppervlakte, alsof hij simpelweg te weinig pagina's had en niet durfde te schrappen. 2,5*.

avatar van Raskolnikov
3,0
geplaatst:
Het format boekenweekgeschenk lijkt me vaak meer te draaien om schrijf- en leesplezier dan om hoge ambities en pretenties. Een sympathieke insteek, het lezen ervan voelt als een minivakantie tussen het reguliere ‘leeswerk’ door. Bevestigt ook editie 2022. Want waar ik al tijden aanhik tegen Grand Hotel Europa, was dit aangename uitstapje voorbij voor ik er erg in had. Met als passend thema het geloof in verhalen, waarbij hoofdpersoon Carmen de regie tracht te pakken op ‘haar’ verhaal. Niet alleen is daar corona om roet in het eten te gooien, maar vooral de schrijver die de trukendoos opent om het illusoire karakter van verhalen te onderstrepen. Natuurlijk willen we met de dappere Carmen meeleven, maar hoe kan dat als we er steeds weer aan herinnerd worden dat het verhaal een kunstmatig construct is? Zo voert hij zichzelf op in een bijrol, geestig becommentarieerd door de verteller. Maar vooral is het verhaal zo met ironische toevalligheden en betekenisvolle gebeurtenissen opgetuigd dat het opschorten van het ongeloof door de lezer praktisch onmogelijk is. Pfeijffer speelt zo met het lezerspubliek, dat ‘wil bedrogen worden, maar niet zonder piekfijn uitgelegd te krijgen hoe het bedrog in elkaar steekt’.

avatar van LuukRamaker
3,5
geplaatst:
Pfeijffer heeft een mooie schrijf- en vertelstijl die in dit boekenweekgeschenk erg goed uit de verf komen. De manier waarop de drang naar verhalen binnen een verhaal een plaats heeft gekregen en de herkenbaarheid herhaaldelijk de boventoon voert, maken dat een lezer zich eenvoudig met de hoofdpersoon kan identificeren en van nature meelevend met (een deel van) haar levenswandel meeleest. Het uitgangsprincipe is niet dusdanig groots uiteengezet dat het de kleinschaligheid van de novelle dreigt te ontstijgen maar past mooi binnen het beperkte aantal bladzijden dat met de schrijversopdracht gepaard ging. Niet het hele boekje was doordrenkt met een overrompelende schoonheid maar verschillende passages zijn om van te smullen en in een vloek en een zucht heb je weer kennisgemaakt met een van die vele verhalen die ons leven zo kunnen opfleuren.

avatar van Jason82
3,5
geplaatst:
Aangename en sfeervolle novelle, vol mooie zinnen en mijmeringen. Het is inmiddels geen geheim meer dat ik dat als lezer zo lekker vind, om mijn eigen gedachten dan ook de vrije loop te laten gaan. Voor mij een geslaagde novelle dus.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:52 uur

geplaatst: vandaag om 02:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.