menu

Het Meisje van Teteringen en Andere Naamloos Begraven Personen - Theo Jongedijk, Jaap Oomen, William van Steen, Hans Roeling, John van Ierland en Jolande van der Graaf (2020)

mijn stem
2,00 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Waargebeurd

128 pagina's
Eerste druk: Woordmagie, Breda (Nederland)

Er rusten in ons land naar schatting 350 mensen in een anoniem graf. Dit boek besteedt aan een groot aantal van hen aandacht. De bekendste onbekende dode is het meisje van Teteringen dat op eerste kerstdag 1990 vermoord werd gevonden in de bossen bij Teteringen (gemeente Breda). In een poging om na dertig jaar het meisje van Teteringen haar naam terug te geven, is dit boek verschenen. De tekening op de cover is van John van Ierland. Hij maakte het portret van het meisje van Teteringen op basis van de politiefoto na haar gewelddadige dood. Tevens schreef hij het verhaal ‘Maria’. Het laatste hoofdstuk in dit boek van journalist Theo Jongedijk is een analyse van misdaadverslaggeefster Jolande van der Graaf van de site Femke Fataal over vrouwen in de misdaad.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
2,0
Oei, dit was niet al te best.. Moeizaam lopende zinnen die je twee keer moet lezen voor je ziet wat er staat. Zomaar een voorbeeld:
De rechter had ook kunnen beredeneren, kunnen tellen, het verschil tussen een volwassen vrouw en een meisje van tien... in jaren op een hand niet te tellen.
Het onderwerp boeide me echter genoeg om die lelijke zinsconstructies voor lief te nemen. Ben ongeveer van dezelfde leeftijd als het slachtoffer en ik kan me deze moord nog goed herinneren, want ik zat indertijd in Breda op school en kwam iedere dag met de bus door Teteringen gereden.
Het Meisje van Teteringen is gevonden aan de Galgestraat, waar nog een heel andere bloederige geschiedenis aan vastkleeft, wat me altijd intrigeert, dat er op zo'n plek verschillende verhalen samenkomen als het ware. De Galgestraat ligt aan de rand van een stuifzand, dat in feite gewoon deel uitmaakt van boswachterij Dorst (Surae), maar van elkaar gescheiden door de A27 richting Utrecht. Het bestrijkt een aardig groot oppervlak, maar in 1990 had ik er nog nooit van gehoord. Tegenwoordig zijn al die natuurgebieden waar je vroeger geen hond zag inmiddels ontdekt door wandelaars, met of zonder hond, boomknuffelaars, joggers, mountainbikers en godvergeten motorcrossers.
Het stoffelijk overschot werd gevonden op 25 december, maar ze was daar al langs de kant van de weg gedumpt op de 23ste, kun je nagaan hoe weinig mensen er toen in het bos kwamen, daar althans. Het feit dat ze is gevonden op eerste Kerstdag spreekt velen tot de verbeelding, ook de schrijver is erdoor gefascineerd lijkt het wel, hij noemt zelfs een paar BN'ers op die op deze dag jarig zijn, waaronder Armin van Buuren. Geen idee wat die met het verhaal te maken heeft.
Pas interessant en opvallend beter geschreven wordt het als Jolande van der Graaf (misdaadverslaggever) aan het woord komt die haar ongenoegen uit over een rechercheur van het Zeeuwse-Brabantse Cold-Case-team die op geen enkele vraag antwoord wil geven. Ook zet ze vraagtekens bij een eerdere uitzending van Peter R. de Vries over deze zaak, waarin De Vries de moord in verband bracht met een Antilliaanse drugscrimineel. Volgens Van der Graaf heeft het niets met drugscriminaliteit te maken en legt goed onderbouwd uit waarom.
Verder wel goedbedoeld allemaal.

avatar van Abubakari
Wat een smakeloze cover.

avatar van the Cheshire cat
2,0
Ja, alhoewel het hier om een potloodschets gaat, de echte foto is veel schokkender. Ze hadden beter de digitale reconstructieschets kunnen gebruiken zoals te zien in deze fotogalerij:
https://https://www.bndestem.nl/breda/vraagtekens-bij-politieonderzoek-in-oude-moordzaak-meisje-van-teteringen-nauwelijks-onderzoek-gedaan-in-dorp-zelf~accd1450/204322845/

Gast
geplaatst: vandaag om 15:04 uur

geplaatst: vandaag om 15:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.