menu

The Night Watchman: A Novel - Louise Erdrich (2020)

Alternatieve titel: De Nachtwaker

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Engels
Sociaal

451 pagina's
Eerste druk: Harper Perennial, New York (Verenigde Staten)

Thomas Wazhashk is nachtwaker bij de kogellagerfabriek in het Turtle Mountain-reservaat. Daarnaast is hij stamhoofd van de Chippewa-indianen. Al enige tijd hoort hij verontrustende geluiden vanuit Washington over een 'emancipatiewet'. Deze wet zou een einde maken aan de verdragen met de Amerikaans-indiaanse stammen – verdragen die waren overeengekomen voor 'zolang het gras groeit en de rivieren stromen'. Thomas realiseert zich algauw dat deze wet niets met vrijheid te maken heeft, maar als doel heeft de indianen hun land en hun identiteit te ontnemen. Hij besluit te vechten voor zijn volk, koste wat het kost. Ondertussen verlaat zijn nichtje Patrice – of Pixie, zoals ze tegen haar zin wordt genoemd – het reservaat om op zoek te gaan naar haar zus, die spoorloos verdwenen is. Haar zoektocht brengt haar naar Minneapolis, waar ze geconfronteerd wordt met de harde realiteit van een wereld waarin ze zich maar niet thuis voelt.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,5
Louise Erdrich vertelt het verhaal van haar grootvader, die in de jaren 50 streed tegen de terminatiewetten waardoor native Americans hun land verloren. In een roman rijk aan verschillende personages lees je over de armoede van de stam, het onrecht van de overheid en de bemoeienissen van de Mormoonse kerk. Tegelijk is het een coming of age roman waarin een jonge vrouw (Pixie) het harde leven leert kennen. Hoewel dit deel veel aandacht krijgt, vond ik het moeilijk me in te leven. Het is moeilijk voor te stellen dat een jonge vrouw in zulke moeilijke omstandigheden, met zo veel verantwoordelijkheid voor het gezin en zoveel sociale contacten, tegelijk zo naïef is.
400 pagina’s wordt er opgebouwd naar een grote climax, die vervolgens eigenlijk uitblijft. Het verhaal wordt dan snel afgeraffeld. Het boek heeft de Pulitzer Prize gewonnen, maar dat zal waarschijnlijk vooral zijn om het thema en de link met de familiegeschiedenis van de schrijver. De uitwerking blijft eigenlijk te middelmatig.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:17 uur

geplaatst: vandaag om 07:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.