menu

De 21e Eeuw: Die in de Jaren Zeventig Begon - Maarten van Rossem (2024)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Historisch

128 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Wat zijn de meest kardinale gebeurtenissen van de eerste twee decennia van de 21e eeuw? Ongetwijfeld de opkomst van China en de dominantie van het neoliberale discours, dat de kredietcrisis ten gevolge had. Het is evident dat de oorzaken van deze gebeurtenissen in de decennia voor het begin van de nieuwe eeuw gezocht moeten worden. Zo wordt de blik van de historicus onvermijdelijk naar de op het eerste gezicht nogal verwarrende jaren zeventig getrokken. Toen sneuvelde de brede naoorlogse consensus, triomfeerden de neoliberale inzichten en begon het hervormingsproces in China. En laten we niet vergeten dat het rapport Grenzen aan de groei van de Club van Rome in 1972 een begin maakte met de steeds urgenter wordende discussie over de negatieve effecten van de industrialisering.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
Dit boek, waar ik met enig ongeduld op zat te wachten, werd steeds maar uitgesteld en geannuleerd. Dan was er de corona-crisis, papiertekort, dan weer had de auteur geen tijd het af te maken, kortom: een beproeving.
Maar nu gloort er hoop. In november 2023 zal het boek te langen leste toch nog van de drukpers rollen. Zo wordt ons voorgehouden althans. Eerst zien, dan geloven. Maar het onderwerp interesseert me, dat is duidelijk en een brede blik op onze tijd is waar we behoefte aan hebben.

avatar van Wandelaar
Wel ja, de verschijning nog maar weer een jaar uitgesteld. Zo gaat die eenentwintigste (zo spel je dat, beste uitgever) eeuw wel voorbij. Maar Maarten heeft het druk. Net tachtig geworden, opnames voor De Slimste Mens met de eveneens tachtigjarige Philip Freriks. En dan nog drie keer in de week een podcast volpraten. O ja, ik vergeet bijna nog De Broeders van Rossem bij de NTR. Daar gaat heel wat tijd inzitten, want die camerajongens zijn niet snel tevreden, dus alles moet drie keer gezegd en gedaan voordat het op de buis kan. Het leven kan hectisch zijn. Vooral als de klok begint te tikken. En dan kom je aan zo'n eenvoudig populair historiserend werkje van 128 bladzijden niet meer toe natuurlijk. Dat ligt daar ergens op het bureau tussen de papieren onaf te wezen, wachtend op het heilig vuur van de geliefde auteur. Intussen maakt de beste man, die beweert het liefst thuis en in het stadspark te blijven rondhangen, busreisjes door de voormalige DDR en overal waar men graag het begeleidende gebrom van de sublieme historicus verneemt. Het moet niet gekker worden. Nieuw Amsterdam: cancel dit ding maar. Een onrijpe vrucht smaakt zelden naar meer.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:10 uur

geplaatst: vandaag om 18:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.