menu

Met Bulgaren en Montenegrijnen: Brieven van een Oorlogscorrespondent - J. Fabius (1913)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Autobiografisch / Oorlog

134 pagina's
Eerste druk: J.G. Broese, Utrecht (Nederland)

'Met Bulgaren en Montenegrijnen' van oorlogscorrespondent Jan Fabius bestaat uit 32 levendige frontreportages die hij tijdens het begin van de Eerste Balkanoorlog schreef voor het dagblad 'De Haagsche Courant' en het weekblad 'Het Leven'. Als jong beroepsmilitair reisde Fabius naar het Bulgaarse front. Het lukte hem om de Bulgaarse stellingen bij Adrianopel te bereiken. Zijn frontreportages waren uniek, spannend en beeldend. In december 1912 was er een wapenstilstand; Jan Fabius verplaatste zich naar het Montenegrijnse front. De opmars van de Montenegrijnse troepen was inmiddels gestagneerd. Als verpleger - anders was niet mogelijk - voegde hij zich bij een veldhospitaal aan het Montenegrijnse front in Groeda, aan het Meer van Skoetari (in het huidige Albanië). Fabius had zo een prima dekmantel en bijna onbeperkt toegang tot stellingen van het Montenegrijnse leger. De langverwachte inname van Skoetari liet op zich wachten. Na drie maanden aan het front was hij het beu en reisde hij terug naar Nederland.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
De uitgeverij Skanderbeg Books uit Utrecht meldt bij de tweede editie van 30 juni 2021 onder andere het volgende.
Uitgever Broese in Utrecht bundelde Fabius’ reportages in Met Bulgaren en Montenegrijnen. Brieven van een oorlogscorrespondent, dat al in april 1913 verscheen. Tot op heden was het nooit herdrukt.
Met Bulgaren en Montenegrijnen bevat – naast het originele boek – extra’s, zoals brieven van Nederlandse artsen die in dezelfde periode medische hulp in Montenegro verleenden, zeventig zwart-wit foto’s uit 1912 en 1913 en een uitgebreide biografische schets van Jan Fabius.
Die tweede editie uit 2021 komt daarmee op 186 pagina's uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:48 uur

geplaatst: vandaag om 00:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.