menu

Het Land van de Blauwe Vogel: Russen in België - Emmanuel Waegemans, Igor Severjanin, Vladimir Ronin, Alexis Guédroïtz, Jozien Driessen, Jos van Damme, Jan L. Scharpé, Jean Blankoff, Roger Tavernier, Rosemarie Müller, Raymond Detrez, Wim Coudenys, Marie Onatzky, Arthur Wollants en Charles Mouton (1991)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Cultuur / Historisch

265 pagina's
Eerste druk: Dedalus, Antwerpen (België)

Dat Belgen belangstelling hebben voor Rusland is niet verwonderlijk, maar dat de reus Rusland ook geïnteresseerd is in wat er allemaal gebeurd in het kleine koninkrijk aan de Noordzee ligt niet zo voor de hand. Toch vonden Russen België aantrekkelijk omwille van het comfort van de spoorwegen, de ijver van de bevolking (vooral van de boeren en de middenstand, de strijdbare Volkshuizen, de gastvrijheid tegenover politieke emigranten en het bestaan van grondwettelijke vrijheden (het spook van de revolutie!) die bovendien nog gerespecteerd worden ook. Daarentegen zijn de Russen minder te spreken over onze geslotenheid, onze stijfkoppigheid, ons onverdraagzaam katholicisme en het gebekvecht rond de school- of taalstrijd. 'Het Land van de Blauwe Vogel' is een rijke verzameling essays over hoe Russen over België en de Belgen denken. De zakelijke Rus denkt bij België meteen aan trams en de NAVO, de culinaire Rus aan Brusselse kool of Belgisch witlof, maar élke ontwikkelde Rus heeft in zijn hart nog die prerevolutionaire droom van België als het kleine land met zijn heroïsch verleden en de grote ‘Vlaamse’ literatoren Verhaeren en Maeterlinck…België, ‘het Land van de Blauwe Vogel’.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Recensie van Carolina De Maegd-Soëp in het tijdschrift 'Ons Erfdeel', jaargang 37 - 1994, volgens de site van DBNL:
Ons Erfdeel. Jaargang 37 - dbnl
De titel van deze verzamelbundel over de Russen die gedurende korte of langere tijd in België verbleven, is uiteraard ontleend aan het in Rusland zelf zo populaire, gelijknamige toneelstuk van M. Maeterlinck.
En zie daarvoor: L'Oiseau Bleu - Maurice Maeterlinck (1908) - BoekMeter.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 00:55 uur

geplaatst: vandaag om 00:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.