menu

Fascisme - Daniel Knegt (2022)

Alternatieve titel: Elementaire Deeltjes Nr. 70

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Politiek / Historisch

160 pagina's
Eerste druk: AUP, Amsterdam (Nederland)

Eind twintigste eeuw leek het fascisme in onbruik te raken als politiek begrip, maar daar is radicaal verandering in gekomen. Het (reële of ingebeelde) spook van het fascisme waart opnieuw rond door Europa, Amerika en andere delen van de wereld. Wetenschappers zijn volop in debat over een sluitende definitie van het fascisme, en of die überhaupt mogelijk is honderd jaar nadat Mussolini de eerste fascistische partij oprichtte. Daniel Knegt informeert ons over de geschiedenis, betekenis en verschillende interpretaties van het fascisme. Zowel de politieke als de intellectuele ontstaansgeschiedenis komt aan bod, alsmede de erfenis van het fascisme voor de Europese politiek na 1945 en de rol die het fascisme vandaag de dag nog speelt.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Beleven we een herleving van het fascisme? - NRC
Het F-woord is nog steeds vooral een scheldwoord. Een retorische manier om autoriteiten of ideologische tegenstanders te hekelen of monddood te maken.

Maar wat is fascisme? Filosofen die er louter nihilisme in zagen zijn ingehaald door generaties historici die het fascisme serieus nemen als een revolutionaire massabeweging.

avatar van mjk87
3,5
Een beetje droog geschreven, maar veelal wel een goed helder overzicht van fascisme op meerdere vlakken. Over de geschiedenis (hoe kon dit ontstaan begin 20e eeuw), over de vraag wat fascisme is, wat de aantrekkingskracht is et cetera. In die 160 pagina's wordt vrij veel verteld en dat is knap. Pas tegen het einde wordt het allemaal wat afgeraffeld, vooral over hedendaagse fascisme en de toekomst. Knegt blijft een beetje hangen of je huidige partijen nu fascisme mag noemen (geen boeiende vraag, want of dat wel of niet zo is, het gaat erom wat partijen doen) maar ik mis vooral een visie op de toekomst of bijvoorbeeld huidig extreemrechts ook met zwarte hemden en knokploegen de straat op zal gaan, of dat die aanhangers wezenlijk anders zijn dan die toentertijd van bijvoorbeeld Mussolini's partij. Wat Knegt doet, doet hij goed maar er had meer ingezeten. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:44 uur

geplaatst: vandaag om 05:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.