menu

Detransition, Baby - Torrey Peters (2021)

Alternatieve titel: Detransitie, Baby

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Psychologisch / Sociaal

340 pagina's
Eerste druk: Serpent's Tail, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Reese had bijna alles: een liefdevolle relatie met Amy, een appartement in New York, en een baan die ze niet haat. Zo had ze bijna alles waar alle voorgaande generaties trans-vrouwen slechts van konden dromen. Het enige dat ontbrak was een kind. Maar haar vriendin Amy besluit dan in de-transitie te gaan, en wordt Ames: Reese' droomt valt zo uiteen. Reese valt dan in een zelf-destructief patroon, en slaapt met getrouwde mannen. Ames is echter ook niet gelukkig: hij dacht dat de detransitie terug naar man het leven makkelijker zou maken, maar dit besluit kostte hem zijn relatie met Reese: en het verlies van haar betekende het verlies van zijn enige familie. Ondanks dat hun romance over is, verlangt hij naar een manier om haar weer enigszins haar terug te krijgen. Wanneer Ames' baas en geliefde Katrina hem vertelt dat ze zwanger is van zijn baby, en niet zeker is of ze het wil houden, vraagt Ames zich af of dit de kans is waarop hij heeft zitten wachten. Zouden de drie een, ietwat onconventionele, familie kunnen vormen, en samen de baby kunnen grootbrengen?

zoeken in:
avatar van Abubakari
3,5
Als ik om nieuwe boeken verlegen zit check ik de VPRO boekentips (https://www.vprogids.nl/2022/21/inhoud/p34-Boekentips.html#05b8db01-e320-4eda-99b5-d444be0ebbd6) wel eens. Daar heb ik weer wat nieuwe te lezen boeken uitgekozen en Detransitie, Baby is daar één van. Ook het boek waarvan ik het meest twijfelde of het wel wat voor mij zou zijn. Maar de aanbeveling van Dirk Jan Arensman was lovend genoeg, dus Hey Ho Let's Go dan maar.
Ook tijdens het lezen had ik wel eens dat ik mij afvroeg of dit wel wat voor mij is. Maar ook wel (en meer) delen die ik wel vlot las met het hoofd er bij. Want sommige stukken heb ik gelezen waarna ik na een pagina besefte dat ik al een tijdje met mijn hoofd ergens anders zat.

Een zedenkomedie, geestig, sexy en ontroerend. Ik had denk ik onbewust een beetje op een Ben Elton achtig boek gehoopt. Was het natuurlijk totaal niet, Torrey Peters is Ben Elton niet.

Tsja, vrouwen in New York, bezig met mode dingetjes, de trendy shit waar New Yorkers mee bezig zijn, geld verdienen en dure dingen kopen om er bij te horen of om anderen de ogen mee uit te steken of wat ze er ook maar mee willen, het ligt erg ver van mijn belevingswereld. Ik ben meer van de arme pechvogels, de levens die Willy Vlautin en Raymond Carver beschrijven.


En daar komen we ergens. Want ook hier worden levens van pechvogels beschreven.Soms is het boek geestig, maar ik vond het vaker tragisch, en dan niet tragikomisch. Mensen die met zichzelf en hun keuzes in de knoop liggen. De strijd, die ze leveren. Met zichzelf, met hun omgeving, met hun veranderingen, met hun dromen en hun nachtmerries. Doodsoorzaak nummer 1 onder Trans vrouwen (en vast ook mannen) is niet voor niks suïcide. Alle shit waar trans mensen mee moeten dealen voor en na hun transitie.Zonder dat het een zeurverhaal is trouwens. Wat dat betreft een compliment voor Torrey Peters die je op een prettige manier meeneemt in de trans wereld.

Het boek slingert heen en weer tussen het en heden en verleden. Ik las elders ook dat mensen het boek chaotisch vinden. Soms is dat ook zo, met name als de jeugd van Ames (toen nog James) beschreven wordt en James als ze en haar beschreven wordt waardoor je vergeet dat James dan nog een jongen is. Of dat een vrouw opeens een penis blijkt te hebben en een klit.
Uuuh ja, sorry, ik ben niet zo thuis in de wereld die trans heet. Wat dat betreft ook wel weer goed om dit boek te lezen. En ook wel een reden om er in te beginnen.

Zo stuiterde het wat heen en weer, sommige delen vond ik goed, andere stukken boeiden me dan weer minder. Maar ik begrijp wel waarom dit boek geprezen wordt. Ik denk alleen niet dat ik de juiste persoon ben om dit boek van A tot Z geweldig te vinden. Maar van A tot J en van K tot P en van X tot Z dan weer wel. In ieder geval een boek wat buiten mijn comfort zone ligt. En op een bepaalde manier ook weer niet.



Hoe dan ook, check het zou ik zeggen. Want het is wel een bijzonder boek met zowel hier als op Hebban nog weinig of geen lezers.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:44 uur

geplaatst: vandaag om 10:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.