menu

Poeta Chileno - Alejandro Zambra (2020)

Alternatieve titel: Bijna een Vader

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Spaans
Psychologisch

421 pagina's
Eerste druk: Anagrama, Barcelona (Spanje)

Niet langer zullen Gonzalo en Carla heimelijk met elkaar vozen onder dezelfde poncho, nauwelijks afgeschermd van de moeder die in dezelfde kamer tv kijkt. Hun puberliefde wordt in de kiem gesmoord. Maar als Gonzalo haar na negen jaar terugziet, krijgt hij een tweede kans. En mét haar een opgave, namelijk vader zijn. Want terwijl hij zich in de tussentijd verloor in de poëzie, heeft Carla een zoon gekregen. En al is Gonzalo niet diens biologische vader, hij moet en zal het beter doen dan de nutteloze mannen uit zijn eigen familie. Dat lukt echter maar ten dele en wanneer er eindelijk een dichtbundel van hem wordt gepubliceerd, verliest hij de vaderambities uit het oog en ook zijn zoon. Vele jaren verstrijken voordat er weer enige hoop gloort op een hereniging. De appel blijkt niet ver van de boom te zijn gevallen, want ook de jongen is verzot op poëzie.

zoeken in:

avatar van Pythia
4,0
Geschreven in eenvoudige, vloeiende, ritmische zinnen waar Zambra zo goed in is en dat met de directheid van Wolkers.
De Spaanse titel ‘Chileense dichter’ is toepasselijker dan de Nederlandse. Het gaat over dichters in Chili, en dan vooral over Gonzalo. Dichter zijn is voor hem bijna net zo moeilijk als proberen een vader te zijn voor zijn (tijdelijke?) stiefzoon Vicente. In hoofdstuk twee komen verschillende soorten vaders aan bod, in hoofdstuk drie wordt uitgebreid ingegaan op alle Chileense dichters die iets gepubliceerd hebben of bijna iets gepubliceerd hebben. Dat zijn er heel veel, want bijna iedereen in Chili maakt wel gedichten; het is daar veel belangrijker dan proza en onderdeel van de cultuur.
Maar dan in het laatste hoofdstuk is de focus weer op de tere vader-zoon relatie. Zambra zou Zambra niet zijn als hij daar het antwoord op de mooi verpakte multiple choice vraag niet aan de lezer zou overlaten.

avatar van eRCee
Bij Zambra heb je niet het idee dat je na twee boeken weet wat een schrijver te zeggen heeft Pythia?

avatar van Pythia
4,0
eRCee schreef:
Bij Zambra heb je niet het idee dat je na twee boeken weet wat een schrijver te zeggen heeft Pythia?
Toch wel, maar ik luister er graag naar in zijn geval . Deze keer zelfs meer dan 400 bladzijden lang; zowel voor Zambra als voor mij ongewoon veel. Ik las ergens dat hij zich er een beetje voor geneerde dat het zo'n dik boek geworden was. Het gaat daarbij ook gewoon weer over het dagelijks leven in Chili waar de herinnering aan de dictatuur nooit ver weg is. Vooral redenen om iets anders te lezen dan dit.
Zambra is voor mij bij Baricco en Agualusa gaan horen, schrijvers van wie ik het volgende boek altijd wil lezen. 'Bijna een vader' heeft me daardoor weer aan het lezen gekregen.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:37 uur

geplaatst: vandaag om 19:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.