menu

The Dawn of Everything: A New History of Humanity - David Graeber en David Wengrow (2021)

Alternatieve titel: The Dawn of Everything: Een Nieuwe Geschiedenis van de Mensheid

mijn stem
3,33 (6)
6 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Sociaal

608 pagina's
Eerste druk: Allen Lane, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Sinds jaar en dag worden onze vroege voorouders afgeschilderd als primitief en kinderlijk: soms als vrije en gelijke mensen, soms als oorlogszuchtige barbaren. Beschaving, zo gaat het verhaal, is niet meer dan het opgeven van de oorspronkelijke vrijheden of, in het andere geval, het temmen van onze oerinstincten. De auteurs tonen aan dat deze theorieën voor het eerst opkwamen in de achttiende eeuw als reactie op niet-Westerse kritieken op de Europese samenleving, en leggen uit waarom die theorieën niet kloppen. Bestaande ideeën van de menselijke geschiedenis, onder andere over het ontstaan van landbouw, de opkomst van bezit, steden, democratie, slavernij en de 'beschaafde wereld', worden zo verworpen. De auteurs baseren zich op archeologisch en antropologisch onderzoek, en laten daarmee zien dat de geschiedenis een veel interessanter verhaal vertelt.

zoeken in:
avatar van Ludogie
Zeer interessant boek. Fijn om bevestigd te zien dat de Wendat superieur zijn aan de Victoriaanse elite en Franse navelstaarders van weleer!

RIP David Graeber.

avatar van Bruno_6
4,0
Maar al te vaak wordt geschiedenis beschreven en geïnterpreteerd vanuit het heden. Waar we nu staan is dan het logisch gevolg van wat in het verleden gebeurde.

Maar is dat wel zo?

In dit boek wordt beargumenteerd waarom de evolutionistische kijk op de geschiedenis niet klopt. De menselijke geschiedenis is geen evolutie van jagers-verzamelaars, over landbouwers naar onze wereld van (democratische) staten.

2,5
Bijzonder weinig plezier beleefd aan het lezen van dit boek, ondanks mijn hoge verwachtingen. David & David hebben overduidelijk enorm veel kennis en schetsen een genuanceerd beeld van de (menselijke) geschiedenis, maar ze brengen dit m.i. niet overtuigend.

In een houterige stijl en met een pedante toon laten ze zien dat veel van de bekende narratieven over de geschiedenis achterhaald of ongenuanceerd zijn. Hun centrale punt is dat vroegere samenlevingen veel minder eenvormig waren dan vaak gedacht wordt en dat het verleden in feite een aaneenschakeling van sociale experimenten was. Het is dus onjuist om de huidige wereld (en de toekomst) als een logisch gevolg van het verleden te zien - het is allemaal veel genuanceerder, toevalliger en complexer.

Inhoudelijk zeer sterk maar zeer moeilijk om doorheen te komen.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:46 uur

geplaatst: vandaag om 15:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.