menu

Aleksandra - Lisa Weeda (2021)

mijn stem
2,60 (10)
10 stemmen

Nederlands
Streek/Familie / Historisch

347 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Een uitzonderlijke familiegeschiedenis begint bij de grootmoeder van de auteur, Aleksandra. In 1942 wordt zij vanuit de Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Haar kleindochter Lisa reist later naar haar grootmoeders geboorteplaats en ontmoet, op de vleugels van haar verbeelding, haar overgrootvader Nikolaj, die al bijna driekwart eeuw op zijn dochter zit te wachten. Samen met hem gaat ze op zoek naar sporen van haar neef, die tijdens het recentelijk opgelaaide conflict in Oost-Oekraïne is vermoord. Dit is het verhaal van een familie tussen Oost en West, die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
3,0
Kort geleden werd de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2022 bekendgemaakt. Meestal heb ik toch in ieder geval wel twee of drie van die shortlisters al gelezen, maar dit jaar waren alle genomineerden mij nog onbekend. Ik zal ze de komende weken allemaal lezen en bespreken. Aleksandra van Lisa Weeda is één van de genomineerde romans en het boek waar ik het meest benieuwd naar was. Natuurlijk ook vanwege de oorlog nu in Oekraïne, en ook omdat ik de afgelopen jaren een aantal heel goede films (Donbass, Atlantis) heb gezien over de Donbas-regio dat al flink wat jaren oorlogsgebied is.

Aleksandra is Weeda’s oma en ze heeft Weeda de opdracht gegeven af te reizen naar Loegansk om daar het graf van Weeda’s oom Kolja te bezoeken. Bij de grens wordt ze aangehouden, maar ze vlucht en belandt in een paleis waar ze Aleksandra’s vader Nikolaj tegenkomt. In het paleis, waar de doden op zoek zijn naar rust, dwaalt Weeda rond en leert ze de geschiedenis van haar Don-Kozakken familie kennen.

Lees verder

avatar van Jasper
2,0
Ik vond dit een teleurstellend boek. De verwachtingen waren hoog gespannen: de kritieken waren ronduit lovend. Ik vond de vorm echter zo gekunsteld en daardoor nodeloos complex, dat ik moest worstelen om vooruit te komen. Ontegenzeggelijk creatief, maar de urgentie van het verhaal lijdt eronder.

avatar van Lalage
Ik kwam er ook niet doorheen, helaas...

Gast
geplaatst: vandaag om 14:40 uur

geplaatst: vandaag om 14:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.