menu

Horrorstör - Grady Hendrix (2014)

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Engels
Griezel / Humoristisch

248 pagina's
Eerste druk: Quirk, Philadelphia (Verenigde Staten)

Er gebeuren vreemde dingen in een meubelzaak in Cleveland, Ohio. Elke ochtend treffen de medewerkers gebroken glas en kapotte kasten aan. De bezoekers blijven weg, er is niets geks op de beveiligingscamera's te zien en de managers raken in paniek. In een poging dit mysterie op te lossen besluiten drie medewerkers zich vrijwillig aan te melden om negen uur lang een nachtdienst te draaien.

zoeken in:
avatar van Shaky
3,5
Na de eerste paar hoofdstukken begon ik te vrezen dat de satire en komedie de overhand zou hebben, maar plots slaat het om. Het verhaal komt in een stroomversnelling terecht en de ene omschrijving is nog grafischer dan de andere. Constant schippert Hendrix tussen het slepende leven van een medewerker in de retail en het geestenprobleem waar onze protagonisten mee te maken krijgen. Het is vooral sterk dat beide eigenlijk hetzelfde blijken te zijn; de hel waarin ze terechtkomen is een metafoor voor het oersaaie bestaan dat ze leven. Leuk, soms iets te dik erbovenop, maar leuk gedaan.

De reclames tussendoor voor het zoveelste Orsk product dat te cheap voor woorden klinkt is ook geinig, lekker luchtig en breekt de hoofdstukken. Ook in die reclames slaat de toon overigens plots om!.

Al met al een fijn boek waar de lichtvoetigheid toch nog net de boventoon voert waardoor ik naar beneden afrond. 3,5*

avatar van Shadowed
4,0
Leuk!

Grady Hendrix kende ik voorheen alleen maar van de film My Best Friend's Exorcism, die op één van zijn boeken geïnspireerd was. Daar vond ik niet veel aan, ze hadden zich er dus wat mij betreft beter aan gedaan om gewoon Horrorstör te verfilmen! Dit boek leest weg als een soort catalogus voor de Ikea, maar dan Orsk i.p.v. Ikea. Uiteraard loopt er wel een verhaal door die stijlkeuze heen, maar de visuele vormgeving van Hendrix is buitengewoon origineel en zorgt zeker in de eerste helft voor wat goed geplaatste humor.

Horrorstör bevat geen uitzonderlijk sterk geschreven personages, maar wel op z'n minst individuen waar ik wat voor voelde en waarvan ik Amy best sympathiek vond (ondanks haar onsympathieke gedrag). Het probleem is waarschijnlijk dat de figuren wat teveel een karikatuur vormen, maar dat hoort een klein beetje bij de absurde toon van het verhaal. Het boek levert in de eerste helft vanwege de sarcastische beschrijvingen weleens een glimlach op. Ik kan er wel van genieten als boeken zoals deze het een en ander op de hak nemen, dus als horrorparodie is het gewoon treffend zonder dat Hendrix de humor teveel de horror laat overnemen.

Want, zeker in de tweede helft, aan horror geen enkel tekort in dit boek. Ik vond het leuk om alle situaties een beetje te verbeelden (dat lukt niet iedere schrijver) en daarnaast toert het wel een redelijk origineel pad op. De toevoeging van Josiah vond ik iets teveel van het goede. Orsk zelf had meer dan voldaan als antagonist en daar was wat mij betreft geen "Warden" voor nodig. Het concept van de Beehive had gewoon zonder iemand als Josiah gekund. Veel pret bederft het echter niet. Hendrix pakt uit met een gezonde dosis aan spanning, gore en humor. Geen van allen werkt uitzonderlijk sterk, maar goed genoeg voor een meer dan plezierige leeservaring.

Vanwege de visuele vormgeving kan ik het boek makkelijk aanraden. Ik heb in ieder geval nog nooit iets vergelijkbaars aangetroffen, dus dat verdient een extra pluim. Mocht dit boek verfilmd worden dan ga ik het uiteraard zien, maar aan de andere kant werkt het ook prima als exclusief leesverhaal. Een origineel werkje zonder uitzonderlijke hoogtepunten dus, maar niettemin een zeer vlotte ervaring.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:24 uur

geplaatst: vandaag om 16:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.