menu

Altijd met Uw Gezever, Gij - Kristien Hemmerechts (1996)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Autobiografisch / Kunst en Cultuur

124 pagina's
Eerste druk: Atlas, Antwerpen (België)

Kristien Hemmerechts is ooit begonnen met schrijven zonder zich af te vragen waarom, nadat ze van haar vader een mooie agenda had gekregen en om een reden die haar volstrekt onduidelijk is daarin begon te schrijven. Ze schreef een datum boven de eerste notitie, maar het was geen dagboek. Het was een verhaal. Toen dat werk van haar eenmaal gepubliceerd werd, gingen de poppen aan het dansen. Lezers en interviewers stelden haar vragen en zij moest antwoorden bedenken. Al die vragen verbijsterden haar wel eens, maar dwongen haar ook na te denken over haar werk. In de vier essays in deze bundel probeert zij antwoorden te formuleren op vragen die haar eindeloos dikwijls zijn gesteld: In hoever is haar werk autobiografisch? Waar haalt zij haar inspiratie vandaan? Schrijft zij als een vrouw? Schrijft zij Nederlands of Vlaams? Zijn er onderwerpen waarover zij niet zou schrijven omdat ze in de taboesfeer liggen? Al schrijvende ontdekte zij dat er niet één antwoord bestaat op al deze vragen. Dat ze inderdaad in een essay behandeld moeten worden dat nooit af kan zijn. Dat een essay althans meer ruimte biedt voor nuancering dan het doorsnee interview. Vandaar.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie door Gerti Wouters in het periodiek Ons Erfdeel, jaargang 40 (1997), volgens de site van DBNL:
Ons Erfdeel Jaargang 40 (1997) - Geen gezever!
Kristien Hemmerechts is een verdienstelijk auteur, al leggen niet al haar romans of verhalenbundels evenveel gewicht in de schaal. Haar werk volg ik al lang niet meer van nabij. De titel van haar essaybundel intrigeerde me echter dusdanig dat ik er toch wat tijd voor uittrok. Terecht zo bleek, want in Altijd met uw gezever, gij geeft Hemmerechts zelf nog eens haar mening over de hele kwestie rondom vrouw en literatuur.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:41 uur

geplaatst: vandaag om 17:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.