menu

Star Wars: Splinter of the Mind's Eye - Alan Dean Foster (1978)

Alternatieve titel: Gevangenen van de Oerwoudplaneet

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Engels
Sciencefiction

236 pagina's
Eerste druk: Ballantine, New York (Verenigde Staten)

De 'Splinter van het Geestesoog' is een stukje van een edelsteen dat de geesteskrachten van de bezitter enorm vermeerdert, en waarnaar men op zoek gaat op de oerwoudplaneet. Luke Skywalker en Prinses Leia moeten een noodlanding maken op deze planeet, en ontdekken daar een geheime nederzetting van hun tegenstanders. Om de demonische intriges van Darth Vader te weerstaan hebben ze alle geluk, moed en hulp nodig die ze maar kunnen krijgen.

zoeken in:
avatar van dallben
3,5
Leuk boekje in de stijl van het Star Wars boek uit 1977.
Dit is een van de enige boeken die Alan Dean Foster zelf heeft verzonnen.

Opzich vond ik het wel goed. Het verhaal komt erg langzaam opgang maar halverwege kan het je wel echt boeien. Er zitten ook een paar idiote dingen in, Darth Vader of Veder zoals hij hier word genoemd praat erg raar en gedraagt zich echt als een random bad-guy. Darth Veder word aangesproken met Edele heer hetgeen ook nergens opslaat en de meest idiote aspecten vond ik wel dat er een romance is tussen Luken en Lea en Lea een duwel heeft met Veder! Natuurlijk kon Foster dat nog niet weten in 1978 maar toch had hij beter met Lucas moeten praten.

Verder is het een erg leuk Science-fiction/Avontuur/Fantasy romannetje. De omslagillustratie van Ralph McQuarrie is erg mooi!

avatar van metalfist
3,5
Ik heb alweer een tijdje een aantal van de Star Wars boeken liggen. Niet dat ik meteen zo'n gigantische fan van de franchise ben, ga altijd wel netjes naar de cinema voor het nieuwste deel in de saga, maar iemand van bij mij op het werk was erg lyrisch over de boeken en tijdens een bibliotheekverkoop besloot ik er eens een paar op de kop te tikken. Uiteindelijk op goed geluk eentje uit de kast gepakt en wat blijkt? Het is zowaar het eerste echte compleet verzonnen Star Wars boek! Waar kan je beter starten?

Splinter in the Mind's Eye speelt zich dan ook af tussen de originele Star Wars film uit 1977 en de opvolger The Empire Strikes Back uit 1980. Nu is met de overname van de Star Wars franchise door Disney sowieso heel het universum dat werd gecreëerd in de boeken opzij geschoven, maar hier zitten toch wel wat rare kantjes aan. Dat is echter compleet te verklaren aangezien er in 1978 nog geen sprake was van The Empire Strikes Back en laat staan van The Return of the Jedi. Hierdoor is er een soort van seksuele spanning tussen Luke en Leia, lijkt Vader nog niet te beseffen wie Luke en Leia zijn enzovoort. Stoort dat erg? Neen, op zich niet aangezien dit nog wel een vermakelijk plot is. Het nut van het kristal is misschien wat uit lucht gegrepen, maar het verhaal kent een aantal leuke climaxen (ik vond de strijd tussen de Coway en de Stormtroopers wel leuk, alsook het gevecht tussen Luke en de kampioen van de Coway) en aimabele personages. Beetje vreemd dat Foster ervoor kiest om Han Solo en Chewbacca te vervangen door twee harige wezens genaamd Hin en Kee.

Vermakelijk boekje, zoveel is zeker. Hier en daar wat vreemde acties vanwege het feit dat de verhaallijn uit de originele trilogie nog niet verteld was, naar het schijnt was Foster nogal geschokt door de onthullingen uit The Return of the Jedi, maar het leest vlotjes weg. Ben benieuwd of de rest me ook nog gaat liggen.

3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 17:29 uur

geplaatst: vandaag om 17:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.