menu

Als Dank voor de Gelukkigste Momenten in Mijn Bestaan: Een Feestmaal voor Arme Straatboekhandelaars, Parijs 1892 - Ewoud Sanders (2021)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Cultuur / Historisch

43 pagina's
Eerste druk: Stichting Desiderata, Tilburg (Nederland)

Op zondag 20 november 1892 vond in Parijs, om precies te zijn in het legendarische restaurant Le Grand Véfour, een gebeurtenis plaats die uniek is in de geschiedenis van de straatboekhandel. In het restaurant verzamelde zich een honderdtal bouquinistes, handelaren die hun boekenstalletjes onderhielden op de kademuren langs de Seine. Allen hadden een op naam gestelde uitnodiging voor het dîner van die avond, en die hadden zij te danken aan Xavier Marmier. Deze bij leven al legendarische boekenliefhebber, auteur, en bibliothecaris had bij testament een legaat van 1.000 francs nagelaten om juist deze zeer eenvoudige en vaak armlastige boekhandelaren te fêteren. Bij hen en hun stalletjes had Marmier, zoals hij het in zijn testament verwoordde, immers ‘de gelukkigste momenten in mijn bestaan’ ervaren. In 'Als dank voor de gelukkigste momenten in mijn bestaan' beschrijft Ewoud Sanders die unieke gebeurtenis, en hij legt daarbij de nadruk op de berichten over Xavier Marmier en het diner zoals die in Nederlandse kranten verschenen, waarbij ook de anekdoten over Marmier als boekenliefhebber aan de orde komen. En natuurlijk wat er op het menu stond. Het eerbetoon aan Xavier Marmier is rijk geïllustreerd, terwijl van die illustraties in het werk van Ewoud Sanders een beeldverantwoording is opgenomen.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:26 uur

geplaatst: vandaag om 21:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.