menu

Écrits de Londres et Dernières Lettres - Simone Weil (1957)

mijn stem
geen stemmen

Frans
Verhalenbundel
Autobiografisch / Ideeënliteratuur

257 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

De teksten die in dit boek zijn verzameld, zijn door Simone Weil (1909-1943) in de laatste periode van haar leven geschreven. Het grootste deel bestaat uit studies geschreven voor de diensten van ‘La France libre’, het verzetsregime dat door generaal De Gaulle in Londen werd opgericht, met daarbij teksten over de gewenste reorganisatie van Frankrijk na afloop van de oorlog. Aan deze studies zijn fragmenten toegevoegd die tegelijkertijd zijn geschreven en die over het algemeen dezelfde soort overwegingen presenteren. Tot slot zijn aan deze teksten documenten toegevoegd die licht werpen op de omstandigheden, waaronder Simone Weil tot haar laatste gedachten kwam. Vier documenten werden in New York geschreven, waarheen Simone Weil op 16 mei 1942 met haar ouders vertrok. Simone Weil kwam vervolgens eind 1942 in Engeland aan. Haar brieven laten begrijpen waarom ze daarheen wilde en wat haar gemoedstoestand daar was. Andere documenten zijn in Londen geschreven, terwijl bijvoorbeeld een aantal brieven aan haar familieleden of aan relaties vanaf 17 april 1943 vanuit een ziekenhuis in Engeland zijn geschreven; de plaats waar de toen ernstig zieke Simone Weil op het laatst verbleef. Ten slotte geldt dat een deel van de documenten uit deze bundel hier voor het eerst is gepubliceerd, terwijl andere documenten eerder in diverse periodieken verschenen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Op 26 oktober 2021 verscheen bij uitgeverij IJzer in Utrecht van Simone Weil in een vertaling van Jan Mulock Houwer het bundeltje 'Waar Strijden Wij Voor? Over de Noodzaak van Anders Denken' van 108 pagina's.

Afgezien van wat toelichtingen, zijn daarin op 80 pagina's drie documenten uit de bundel 'Écrits de Londres et Dernières Lettres' opgenomen.

Dat gaat om:
'De Persoon en het Heilige', oorspronkelijke Franse titel uit dit boek: 'La Personne et le Sacré', eerder in december 1950 in het periodiek 'La Table Ronde' nummer 36 verschenen als 'La Personnalité Humaine, le Juste et l'Injuste;

'Strijden Wij voor Rechtvaardigheid?', oorspronkelijke Franse titel uit dit boek: 'Luttons-nous pour la Justice?', eerder in juni 1953 onder dezelfde titel verschenen in het periodiek 'Preuves' nummer 28;

'Studie voor een Verklaring van de Verplichtingen tegenover de Mens', voor het eerst in deze Franse verzamelbundel verschenen als 'Étude pour une Déclaration des Obligations envers l'Être Humain'.

Op 1 oktober 2021 verscheen bij uitgeverij Letterwerk in het Belgische Borgerhout de verzamelbundel van 246 pagina's 'Wat Is Heilig in de Mens? De Laatste Essays' in een vertaling van en met een selectie door Thomas Crombez en Jacques Graste.
Er wordt daarbij gesproken over (een selectie van) de essays, die ontstonden tijdens het verblijf van Simone Weil in Engeland. De brieven uit de oorspronkelijke Franse uitgave lijken daarbij in ieder geval te zijn weggevallen, maar ik beschik niet over een inhoudsopgave van deze Belgische vertaling.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:50 uur

geplaatst: vandaag om 19:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.