menu

L'Enracinement, Prélude à une Déclaration des Devoirs envers l'Être Humain - Simone Weil (1949)

Alternatieve titel: Verworteling: Wat We de Mens Verplicht Zijn

mijn stem
geen stemmen

Frans
Ideeënliteratuur / Toekomst

380 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

‘L’Enracinement’ (‘Worteling’) is in de periode januari 1943-april 1943 in Londen geschreven, maar als gevolg van een ernstige ziekte van de schrijfster onvoltooid en postuum onder auspiciën van Albert Camus pas in 1949 uitgegeven. Het werk is in drie delen verdeeld: ‘Les Besoins de l'Âme’ (‘Behoeften van de Ziel’), ‘Le Déracinement’ (‘Ontworteling’) en ‘L'Enracinement’ (‘Worteling’). Simone Weil betoogt in het eerste deel dat rechten van de mens ondergeschikt zijn aan diens verplichtingen. De mensenrechten komen voort uit de verplichtingen, die die rechten doen ontstaan, verplichtingen die ieder mens jegens alle andere mensen heeft. Daartoe geeft ze een lijst van aardse behoeften van de ziel en het lichaam van elk mens. Die behoeften zijn heilig en kunnen niet ondergeschikt worden gemaakt aan welke andere zaak dan ook, moeten vervuld worden. Het tweede deel beschrijft de tekortkomingen van de moderne wereld, de teloorgang van die wereld in een aantal facetten. Het derde deel schetst een beeld van de wereld, zoals die er uit zal moeten zien na de bevrijding, na afloop van de Tweede Wereldoorlog, waarbij Simone Weil tevens een weergave geeft van haar eigen rol in die nieuwe wereld in Frankrijk, van de aandacht die zal moeten worden geschonken aan opvoeding, geschiedenis en cultuur.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Op 26 oktober 2021 produceerde uitgeverij IJzer het bundeltje 'Waar Strijden Wij Voor? Over de Noodzaak van Anders Denken', met daarin enkele stukken uit de grotere Franse verzameling Écrits de Londres et Dernières Lettres - Simone Weil (1957) - BoekMeter.nl.

In het voorwoord vermeldt uitgeverij IJzer met betrekking tot dit boek 'L'Enracinement':
"De vertaling hiervan, onder de titel Worteling, zal in de eerste helft van 2022 bij Uitgeverij IJzer verschijnen".

Vreemd genoeg staat er op enkele sites op 20 juli 2021 een vertaling van Ten Have vermeld: 'De Noodzaak van Wortels: Over het Heilige, de Persoon, Verplichtingen en Gedeelde Waarden'.
Dat boek komt op de site van Ten Have zelf niet meer terug en is niet leverbaar.

Mijn verplichtingen bepaal ik zelf.
IK gruwel bij het begrip participatie maatschappij.
Wat als je niet aan de opgelegde verplichtingen kunt voldoen?
Heb je dan geen of minder rechten?
De enige verplichtingen die er zouden moeten zijn zijn die verplichtingen die er voor zorgen dat de rijkdom niet op zo'n a-sociale manier verdeeld is als dat is dan praat je ook niet meer over rechten die zijn dan vanzelfsprekend. Maar NEE op deze wereld is het precies andersom de rijke hebben meer rechten en de arme hebben voornamelijk plichten.
Ik k*ts daarom ook op deze hypocriete wereld.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:49 uur

geplaatst: vandaag om 15:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.