menu

Op Zoek naar Ramona - Kader Abdolah (2021)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Sociaal

335 pagina's
Eerste druk: Prometheus-Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Pieter Rademaker is een succesvolle Amsterdamse schilder die zijn dochter Ramona in liefde en vrijheid heeft opgevoed. Dat weerhoudt Ramona er echter niet van om ervandoor te gaan met een Marokkaanse man van dubieuze komaf. Als zij op een dag van de aardbodem verdwenen lijkt, weet Pieter dat hij maar één ding kan doen: op zoek gaan naar Ramona. Zijn zoektocht brengt hem in contact met een ander Amsterdam, een ander Nederland dan dat hij kende. Hij raakt verzeild in soennitische moskeeën, op de Wallen en komt in contact met drugshandelaren. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij een Afrikaanse illegaal die hem de andere kanten van het leven laat zien en een jonge Turkse vrouw die andere deuren van de liefde voor hem opent. Pieter Rademaker zit nog half in de wereld van Van Gogh en Rembrandt als hij erachter komt dat de huidige realiteit van zijn stad zijn verbeelding overstijgt...

zoeken in:
Bilal030
Ooit heb in een interview met Kader Abdolah gelezen dat hij nog heel graag een ‘echte’ Nederlandse roman wilde schrijven. Een boek dat iets over Nederland zegt (na vele boeken over Iran). Het moest niet zomaar een boek zijn maar een boek dat iets wezenlijks zegt, hoe het huidige Nederland er voor staat. Voor een soortgelijke taak staat kunstschilder Pieter Rademaker ook. Hij heeft zijn leven doorgebracht in het ‘oude’ Holland maar leert steeds meer het nieuwe, ingewikkeldere Holland kennen.

Dit boek is denk die Nederlandse roman van Kader Abdolah. Zoals altijd neemt hij mij met gemak mee in zijn verhaal en personages. Het was vermakelijk. Wat ik jammer vind, maar dat is persoonlijk, is dat een belangrijk verhaallijn richting een cliché ontwikkelt, een angstbeeld. Daar tegenover staan heel wat mooie en kleurrijke personages zoals de Ethiopische buurman of de Marokkaanse bejaarden in een verzorgingshuis. Niet zijn sterkste maar een boek van zijn hand is altijd fijn lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:18 uur

geplaatst: vandaag om 02:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.