menu

Wormmaan - Mariken Heitman (2021)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Sociaal

259 pagina's
Eerste druk: Atlas Contact, Amsterdam (Nederland)

‘Wormmaan’ van Mariken Heitman gaat over Elke, die na tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland vertrekt. Ze wil de erwt, een tweeslachtig ras dat zich nauwelijks heeft laten sturen, terugbrengen naar zijn wilde kern. Elke realiseert zich dat zij gewassen vormt, zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? Parallel aan Elkes zoektocht verhalen onze voorouders over Ra, eenling op drift, die aansluiting zoekt bij wat later de eerste boeren zullen blijken. Ra, net als Elke in het heden, lijkt nergens bij te passen. Moet deze mens veranderen of de groep – of misschien hun gezamenlijke wereldbeeld?

zoeken in:
avatar van Lalage
3,5
geplaatst:
De romans van Mariken Heitman fascineren me. Verrassend is de verhaallijn die gaat over onze prehistorische voorouders in de tijd dat de landbouw net was uitgevonden.

In het begin moet ik moeite doen om in het verhaal te komen, maar zoals vaker gaat de tweede helft sneller. Het geeft niet dat ik niet alles begrijp. De metaforen en poëtische zinnen zijn origineel. De biologie als exacte wetenschap wordt vermengd met filosofie en emoties.

Wormmaan – Mariken Heitman | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van handsome_devil
3,5
geplaatst:
Wormmaan van Mariken Heitman is een van de genomineerde romans voor de Libris Literatuur Prijs 2022. Wormmaan is Heitmans tweede roman, na het in 2019 verschenen en goed ontvangen De Wateraap. In dit laatste boek verbindt Heitman onze tijd met de tijd waarin onze voorouders net de landbouw ontdekten. Het is een origineel en goed geschreven boek, dat desondanks toch nooit helemaal tot leven komt.

Elke heeft haar hele ziel en zaligheid gestoken in het ontwikkelen van een nieuwe pompoen, maar wanneer ze na jarenlang zwoegen erachter komt dat een concurrent precies dezelfde pompoen heeft gemaakt, besluit ze zich op iets heel anders te focussen. Ze vertrekt naar een Waddeneiland om daar een wilde erwt te maken die dezelfde eigenschappen bezit als de prehistorische erwt. Ze hoopt door de erwt naar zijn oorspronkelijke staat terug te brengen ook een toestand te bewerkstelligen waar niet iedereen haar maar probeert te vormen en haar confronteert met haar (gebrek aan) vrouwelijkheid. In een andere verhaallijn volgen we Ra, een mens die terechtkomt bij de eerste boeren, maar die net als Elke niet helemaal past in de gemeenschap waar die terechtkomt.

Lees verder

Gast
geplaatst: vandaag om 10:40 uur

geplaatst: vandaag om 10:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.