menu

Lief Wezen - Wieke Hart en Rita Sterkeboer (2021)

mijn stem
5,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Autobiografisch

272 pagina's
Eerste druk: Just, Meppel (Nederland)

In ‘Lief wezen’ groeit Rita op als kind van een prostituee in ‘warm Amsterdam’. Het zijn de Wallen in de roerige jaren zestig. Rita’s moeder is behalve prostituee vooral een kreng van een moeder. Ze mishandelt het meisje en verhuurt haar aan ‘dure meneren’, waaronder bekende sportlieden. Ze moest ‘lief wezen’. Rita wordt gered door een buurvrouw en agenten van het bureau Warmoesstraat. Als jeugdzorg haar naar een kindertehuis bij de nonnen stuurt, belandt ze in een nieuwe hel. Keer op keer, tussen het ene na het andere tehuis, haalt haar tiranieke moeder haar terug naar de Wallen. Op haar veertiende wordt Rita zwanger. Ten einde raad en tegen beter weten in zoekt Rita hulp bij de nonnen op de Oudezijds Voorburgwal. Zonder haar medeweten of overleg wordt ze in het naburige patronaat verdoofd en illegaal geaborteerd. Drie jaar opsluiting en dwangarbeid volgen. Uiteindelijk weet Rita los te breken van de katholieke opvanghuizen. Met grote levenskracht weet Rita haar positieve instelling voor een waardig bestaan te behouden.

zoeken in:
avatar van gert_r
Rita Sterkeboer is een van de vrouwen die in Strafkind: Gevangen bij de Nonnen - Wieke Hart en Maria Genova (2020) - BoekMeter.nl werden beschreven als slachtoffer van kinderdwangarbeid bij de Zusters van de Goede Herder.

avatar van Tiany
5,0
Een boek die ik soms even opzij moest leggen. Wat heeft dit onschuldige kind moeten doorstaan ? Wat een leven, zo droevig, zo hard, zo wreed. Een boek waar ik soms wou inkruipen om het kleine meisje “Rita Sterkeboer” te helpen, te troosten, en ook om de mensen die dit kleine meisje zoveel pijn en leed hebben gedaan, door elkaar te rammelen. Rita had een moeder (Henny) die het nooit waard is geweest om kinderen op de wereld te zetten, ze mishandelde haar dochter vanaf de geboorte, ze liet Rita misbruiken door haar minnaars, nooit kwam er een seconde spijt, ze haatte haar dochter tot diep in haar ziel, want een hart had ze niet. Ze verweet Rita vaak dat ze de ogen van haar verkrachter had. Gelukkig was er (af en toe) haar stiefvader Piet Sterkeboer, die best veel van zijn stiefdochter hield, maar helaas zelden thuis was, zijn vrouw ging met Jan en alleman. Hoe klein Rita ook was, ze moest het huishouden doen en voor haar moeder zorgen. Henny loog tegen iedereen over haar dochter, en Rita zweeg meestal over haar miserie, wie zou haar geloven ? En inderdaad, de keren dat ze haar hart luchtte werd tegen haar gebruikt. Rita kwam in tehuizen terecht. Dit waren eveneens vreselijke tijden en plaatsen waar kinderen, en zijzelf, zwaar mishandeld werden door de nonnen.
Dit boek gaat door merg en been, je voelt de drang om dit kind, en alle kinderen in deze situatie, te helpen,,,,uit hun miserie te halen. Maar uit onmacht verstoppen vele van deze kinderen zich achter een masker, bang dat zij als dader en niet als slachtoffer aanzien worden.
Veel verdriet en ook bewondering voor dame Rita Sterkeboer, en alle kinderen (vrouwen en mannen) en dezelfde situatie, indien ze er sterker uitkomen, maar ook voor degene die het leven niet aankonden, leef ik zeer met hen mee.
Alle nonnen die op begraafplaats liggen, en schuldig zijn aan mishandeling, zouden moeten ontgraven moeten worden, om plaats te maken voor de mooiste bloemenparken bij de graven van de (volgens die bewuste nonnen) onbekende slachtoffertjes.
Mooi dat de schrijfster “Wieke Hart” niet alleen het boek heeft geschreven over het leven van Rita Sterkeboer, maar dat ze ook persoonlijk contact had met deze prachtige vrouw, om dit verhaal naar buiten te brengen. Een 5 voor dit knap geschreven intriest verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:41 uur

geplaatst: vandaag om 06:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.