menu

De Man Die Werk Vond - Herman Brusselmans (1985)

mijn stem
3,86 (190)
190 stemmen

Nederlands
Humoristisch

127 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Louis Tinner, de man die werk vond, is soms erg eenzaam. Angstig beweegt hij zich in zijn Verlaten Boekenpaleis. Hij verlangt naar mooie vrouwen die goeie boeken lezen. Hij kijkt uit naar de komst van het koffiemeisje. Hij hoopt op boeiende gesprekken met literatuurkenners. En ook wil hij Brussel nog bewonderen, badend in zonneschijn. Maar het regent. De bibliothecaris doet niks. Hij zit, loopt rond, hij denkt, hij stamelt, hij drinkt, hij rookt. Soms weerklinkt zijn langgerekte lach, Louis Tinner is bang, en terecht.

zoeken in:
Typisch Brusselmans: een verhaal is er niet, de hoofdpersoon is een antiheld, de personages die hij tegenkomt zijn zowaar nog triester, en de humor is weer van een uitstekend niveau. Wat deze roman echter uittilt boven het gros van de Brusselmannetjes, is dat het volledige gebrek aan een verhaal in deze roman nog een functie heeft ook - en het werkt uitstekend, mag ik zeggen; het is boeiend te zien hoe de allesoverheersende verveling in het leven van een bibliothecaris hem tot waanzin drijft. Het eind is dan ook tegelijkertijd een zegen en een vloek - zowel voor Louis Tinner, als de lezer.

4,5*

3,5
Beter dan Brusselmans laatste -die ik enkele dagen geleden las. Doet bij vlagen een beetje denken aan de boeken van Bukowski, al zijn zijn boeken veel ranziger en zwartgalliger.
Helaas kent het boek een net wat te lange lijn waarin weinig tot niets gebeurd en was ik aan het wachten tot er wel 'iets' zou gaan gebeuren. En ja, bij boeken over verveling dient ook wel iets te gebeuren...

3,5*

avatar van HankMoody
4,5
Eerste boek wat ik lees van Brusselmans en het is een geweldig boek.
Cynische en venijnige humor met onderliggende woede die ik erg kan waarderen.
Het hele boek doet me denken aan de film Naked (die nog wel heel wat erger daarin doordraaft) en de film Factotum die nog een stuk nonchalanter en melancholieker is. Beide boeken daarvan moet ik nog lezen.
Ik heb er in ieder geval weer een auteur bij waar ik nog veel van kan lezen.
Het boek leest als een trein en heeft mij met het minimum aan verhaal erg goed vermaakt. Brusselmans schrijfstijl, humor en originele goedachtengang kan ik erg goed waarderen.
De hoofdpersoon Louis Tinner is gewoonweg geweldig om te volgen, ook al is het man met een waardeloos leven vol verveling. Sarcasme op zijn best.
Binnenkort ook snel het vervolg lezen.

4.5

3,0
Brusselmans blijft gewoon een geweldige schrijver, die mij weer kracht geeft een ietwat ingewikkelder boek te lezen. Niet geheel vrijwillig, maar voor school. Brusselmans blijft vrijwillig, een fijne houvast in de Literatuur. Nooit teleurstellend, maar ook nooit spectaculair. Ik zou het nooit voor een boekverslag mogen gebruiken. Het wordt meestal zelfs afgeraden voor het eindexamen van VMBO-TL (MAVO). Brusselmans blijft een plezierige schrijver. Echter moet ik toch oppassen niet depressief te worden van het eentonige leven van Louis. Al bij al een aanrader.

4,0
Zoals te verwachten weer een heerlijk, humoristisch verhaal van Herman Brusselmans. ‘De man die werk vond’ puilt wederom uit van de grappige passages, dialogen en gedachten van het hoofdpersonage. Het grappigste van alles is dat het verhaal gaat over de verveling die zich meester maakt over Louis Tinner, maar dat het boek zelf geen enkel moment begint te vervelen.

Net zoals de vorige boeken die ik van Brusselmans heb gelezen heeft ‘De man die werk vond’ weinig inhoud, maar dat kan mij allemaal niet zoveel schelen. Zolang Brusselmans maar zijn gekende stijl hanteert is het voor mij helemaal in orde.

Echt een geweldige schrijver, die Herman Brusselmans en op dit moment veruit de beste van Vlaanderen. Ik kijk nu al uit om het vervolg van ‘De man die werk vond’ te lezen.

avatar van Pageturner
4,0
Met mijlen voorsprong het beste wat ik ooit van Brusselmans heb gelezen. In tegenstelling tot de talloze boeken waarin hij in de ik-vorm willekeurige uitstapjes en gesprekken beschrijft, gaat het hier om de schitterende levensbeschrijving van bibliothecaris Louis Tinner, de man met de saaiste job op aarde. De guitenstreken die de tedere misantroop Tinner uithaalt om zijn verveling te verdrijven, zijn stuk voor stuk hilarisch, net als zijn verwijzingen naar Grote Literatuur (die niemand ooit komt ontlenen in de bib, want iedereen leest Konsalik) en zijn mijmeringen over Het Leven. Ook hier bulkt het weer van de geniale oneliners die plots opduiken. Het ontbreken van een strakke verhaallijn is hier eigenlijk functioneel, want zo voel je het eenzame bestaan van Tinner, waarin niets zeker is, buiten het voortgaan van de tijd.
Ik zou hier nog een uur over kunnen doorlullen, maar in plaats daarvan raad ik iedereen aan om dit boek te lezen. Je zal nooit meer op dezelfde manier naar het leven kijken als voorheen.

'Alcohol voor de middag leidt tot drankzucht, drankzucht leidt tot een zieke lever, een zieke lever leidt tot hospitalisatie. Hospitalisatie leidt tot de kans een geschikte verpleegster te ontmoeten, op wie de patiënt dadelijk verliefd wordt. Helaas is de leverziekte ongeneeslijk en spoedig sterft de verliefde drinker.'

4,0
Fantastisch boek, heerlijk cynisch, alleen aan het eind begint het enigszins te vervelen.
Een van mijn favoriete passages:

Ze ziet niet dat ik knipoog, helaas is ze blind. Toch blijft ze in dienst. De dokteres heeft haar niet eens een zwarte bril voorgeschreven. of een geleidehond. Aangename dieren. Welk ras van hond heeft u? o, een geleidehond. Gefeliciteerd. Zelf heb ik een gebreide hond.

avatar van Raspoetin
4,0
Lethargie in een bedrijfsbibliotheek met weliswaar boeken voor recreatief doeleinde, maar toch, treurnis alom behelst het bestaan van Louis Tinner. Wat moeten de jaren tachtig toch een verschrikkelijke depressieve bedoening voor de bibliothecaris zijn geweest. Enkel het afsnauwen van klanten die eventueel een boek willen ontlenen, overpeinzingen tijdens het ontlasten en het permanent tegenwerken van een opdracht van het statistiekenbureau over het vaststellen van de hoeveelheid boeken die afgelopen maand zijn uitgeleend vullen de werkdagen. Je krijgt met hem te doen en toch kent de tragiek zijn schoonheid in de vorm van het cynisme en de humor.

avatar van Jason82
4,5
Slainte_Mhath wees me meerdere malen op deze schrijver en daarvoor ben ik hem zeer dankbaar. Mijn eerste kennismaking met Herman Brusselmans, zeg ik met enig schaamrood op de kaken. Uiteraard kende ik hem van de televisie, maar ooit een boek van hem gelezen? Nee...

En hoe beviel mijn eerste kennismaking;
Velen kennen het wel; lachen, gieren en brullen om de constante stroom van gortdroge grappen en spitsvondigheden. Ik moest heel vaak hardop lachen, geweldig ?. Maar bovenal vond ik het verhaal ook heel sterk. De eenzame bibliothecaris, die door het gebrek aan menselijk contact steeds vreemder gedrag gaat vertonen. De beschrijvingen van zijn gedachten en observaties, zijn dagelijkse contacten met het koffiemeisje, het afpoeieren van spaarzame klanten, zijn bijzondere toiletbezoeken, het vermijden van het onvermijdelijke (het gesprek met de directeur en het rapporteren over de (niet) uitgeleende boeken...), en dit alles onder de sluier van de grauwe jaren 80. Zeer goed geschreven wat mij betreft en voor mij het startsein om de komende jaren veel Brusselmans te gaan lezen!

Gast
geplaatst: vandaag om 10:29 uur

geplaatst: vandaag om 10:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.