menu

De Man Die Werk Vond - Herman Brusselmans (1985)

mijn stem
3,86 (190)
190 stemmen

Nederlands
Humoristisch

127 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Louis Tinner, de man die werk vond, is soms erg eenzaam. Angstig beweegt hij zich in zijn Verlaten Boekenpaleis. Hij verlangt naar mooie vrouwen die goeie boeken lezen. Hij kijkt uit naar de komst van het koffiemeisje. Hij hoopt op boeiende gesprekken met literatuurkenners. En ook wil hij Brussel nog bewonderen, badend in zonneschijn. Maar het regent. De bibliothecaris doet niks. Hij zit, loopt rond, hij denkt, hij stamelt, hij drinkt, hij rookt. Soms weerklinkt zijn langgerekte lach, Louis Tinner is bang, en terecht.

zoeken in:
3,5
Brusselmans is voor mij dankzij dit boek wel een goede schrijver die graag spot. Je moet het wel leuk vinden zijn style. Het lezen is gemakkelijk en er zijn niet veel pagina's te lezen. Al bij al een leuk luchtig tussendoortje.

4,0
Mijn eerste Brusselmans die ik uitgelezen heb, en ik moet zeggen: prettige leeservaring. Lekker cynisch en bij momenten hilarisch. Deze korte passage is mij bijgebleven, vond ik erg grappig, maar ik zou er verschillende kunnen citeren:

Geconcentreerd tekende hij de kaft van de roman na.
Die toonde een Kongolees landschap. Algauw besloot Louis dat hij als landschapsschilder zou falen, vooral als Kongolees-landschapsschilder.

Bilal030
Nadat ik deze auteur al jaren op tv zag om weer een boek te promoten wilde ik eens iets van hem lezen. Zijn tempo is niet bij te houden: ik zie denk ik om de paar maanden een nieuwe Brusselmans liggen, echt ongelooflijk vind ik dat. Waar beter te beginnen dan het boek dat zijn doorbraak betekende. Ik moet zeggen dat ik hard heb gelachen om de absurde humor van Brusselmans. Ik durfde het op een gegeven moment niet meer in de trein te lezen omdat ik niet kon voorkomen om hard te lachen. Zijn schrijfstijl is ook prima in orde, ik was gelijk vanaf de eerste zin geboeid door zijn observaties, satirische oog en absurde ideeën. Het deed me denken aan Postkantoor van Bukowski, niet zozeer de schrijfstijl maar beide boeken gaan over een werknemer die zich verveelt op zijn werk, en zowel Henry Chinaski als Louis Tinner zijn gebaseerd op de schrijvers zelf.

Toppertje!

avatar van Raspoetin
4,0
Lethargie in een bedrijfsbibliotheek met weliswaar boeken voor recreatief doeleinde, maar toch, treurnis alom behelst het bestaan van Louis Tinner. Wat moeten de jaren tachtig toch een verschrikkelijke depressieve bedoening voor de bibliothecaris zijn geweest. Enkel het afsnauwen van klanten die eventueel een boek willen ontlenen, overpeinzingen tijdens het ontlasten en het permanent tegenwerken van een opdracht van het statistiekenbureau over het vaststellen van de hoeveelheid boeken die afgelopen maand zijn uitgeleend vullen de werkdagen. Je krijgt met hem te doen en toch kent de tragiek zijn schoonheid in de vorm van het cynisme en de humor.

avatar van Jason82
4,5
Slainte_Mhath wees me meerdere malen op deze schrijver en daarvoor ben ik hem zeer dankbaar. Mijn eerste kennismaking met Herman Brusselmans, zeg ik met enig schaamrood op de kaken. Uiteraard kende ik hem van de televisie, maar ooit een boek van hem gelezen? Nee...

En hoe beviel mijn eerste kennismaking;
Velen kennen het wel; lachen, gieren en brullen om de constante stroom van gortdroge grappen en spitsvondigheden. Ik moest heel vaak hardop lachen, geweldig ?. Maar bovenal vond ik het verhaal ook heel sterk. De eenzame bibliothecaris, die door het gebrek aan menselijk contact steeds vreemder gedrag gaat vertonen. De beschrijvingen van zijn gedachten en observaties, zijn dagelijkse contacten met het koffiemeisje, het afpoeieren van spaarzame klanten, zijn bijzondere toiletbezoeken, het vermijden van het onvermijdelijke (het gesprek met de directeur en het rapporteren over de (niet) uitgeleende boeken...), en dit alles onder de sluier van de grauwe jaren 80. Zeer goed geschreven wat mij betreft en voor mij het startsein om de komende jaren veel Brusselmans te gaan lezen!

avatar van Abubakari
Dan tref je het, een schrijver die sneller schrijft dan je leest.

Ik las in de late 80's ook regelmatig Brusselmans boeken, maar op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee. Latere pogingen stranden altijd vrij vlot. Deze heb ik ook in de kast staan, dun boekje, misschien eens herlezen en kijken of de vroege Brusselmans mij nog net zo boeit als hij 30 jaar terug deed.

avatar van Jason82
4,5
Abubakari schreef:
Dan tref je het, een schrijver die sneller schrijft dan je leest.

Ik las in de late 80's ook regelmatig Brusselmans boeken, maar op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee. Latere pogingen stranden altijd vrij vlot. Deze heb ik ook in de kast staan, dun boekje, misschien eens herlezen en kijken of de vroege Brusselmans mij nog net zo boeit als hij 30 jaar terug deed.

Begrijpelijk, soms ben je even klaar met een bepaalde genre en/of een schrijver. Ik had dat zelf met Stephen King, maar na een onderbreking van enkele jaren geniet ik toch weer van zijn boeken.

Benieuwd wat je van dit boek vind na die 30 jaar Abu!

avatar van Pecore
3,0
Kort geleden las ik De avonden. Verander Frits van Egters in een kettingrokende, aan longkanker of COPD lijdende bibliothecaris genaamd Louis Tinner en je hebt De man die werk vond. Bij vlagen erg leuk, maar doorheen het gehele boek bekroop mij het gevoel het pas nog gelezen te hebben, maar dan beter.

JoeCabot
Geinig boekje. Al merk je dat Brusselmans nog aan het aftasten was. De droge vertelstijl is er al, maar deze roman mist m.i. de grove, cynische grappen van latere pareltjes.

Ik snap overigens wel waarom dit boek bij critici bovengemiddeld goed scoort. Het is allemaal wat ‘abstracter’ dan hetgeen we van Brusselmans gewoon zijn (lees: minder provoceren om te provoceren en meer gemijmer over de zin en onzin van het leven). En ja, ik vond het best interessant om eens een serieuzer werkje van deze auteur te lezen. Maar tegelijk vind ik Brusselmans-de-provocateur toch stiekem leuker…

3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 07:08 uur

geplaatst: vandaag om 07:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.