menu

Amalia - Claudia de Breij (2021)

mijn stem
3,05 (10)
10 stemmen

Nederlands
Biografie

110 pagina's
Eerste druk: Pluim, Amsterdam (Nederland)

Met 'Amalia' zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Het boek bevat foto’s uit het privéarchief van de prinses.

zoeken in:
misterfool
Nonsens, ik heb een uitgebreide, inhoudelijke reactie neergepent; ondanks dat je volkomen uit de hoogte doet en zelf weinig argumenten ter tafel brengt; behalve een zwakke reductio ad absurdum. Dat je het niet met me eens bent, is jouw goed recht, maar beargumenteer dat dan.

avatar van eRCee
Mijn eerste bericht was onaardig geformuleerd, daarin heb je wel gelijk. Sorry daarvoor. Ik herken in je standpunten echter een manier van denken die ik gemakzuchtig vind en die me eerlijk gezegd enorm ergert. We moeten het er maar bij laten inderdaad.

avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
Lijkt me een goed plan, inderdaad! Ondanks dat het een interessante en grotendeels fatsoenlijke discussie is, is het wellicht beter om het alhier over het boek te gaan hebben

avatar van the Cheshire cat
1,5
Wil toch nog even snel reageren, als dat mag..
eRCee schreef:


Doet me denken aan mensen die vinden dat huisdierkatten die vogels afmaken "de natuur" is, waarna ze vervolgens rustig de etensbakken voor hun huisdier weer volscheppen.


Hetzelfde kun je zeggen over mensen die vinden dat katten verplicht binnen moeten blijven, omdat dat zo zielig is voor de vogeltjes, maar 's avonds stouwen deze vogelliefhebbers wel halve plofkippen naar binnen.
Maar ergens ook wel mee eens dat die katten niet naar buiten zouden mogen, ik bedoel al die stikstof die ze uitwasemen en de enorme ruimte die ze innemen.

misterfool Slacht kan nooit humaan zijn. Een dier wil leven. Temple Grandin heeft dat niet begrepen. Zij is voor dierenwelzijn, ik voor dierenrechten.

misterfool
Uiteindelijk kom je dan uit op een axiomatische discussie over de vraag wat precies een recht is. Mijns inziens behoort een dier geen rechtsubject te zijn, i.i.g. Dat is echter een andere uitvoerige discussie.

Het argument dat een dier rechten heeft omdat het 'wil' leven, vind ik wat mager. Alle(rlei) dieren vertonen overlevingsgedrag, zoals ook insecten. Ik heb echter nog niemand horen miepen over het doodslaan van een mug. Ergens zit er dus een grens waar we het doden van een dier acceptabel achten ten opzichte van een bepaald doel. Indien het carcas dient tot voedsel en indien er oog is voor dierenwelzijn, acht ik het acceptabel om een dier te doden. Waar die grens precies ligt, is nochtans onderdeel van discussie, alsook enige reden van twijfel bij mij. Mijns inziens dient i.i.g beoordeeld te worden welke mate van bewustzijn een dier heeft. Het hebben van een 'ik' vind ik vooralsnog een goede litmustest.

'Humaan' was tot slot wellicht wat onzuiver in dit verband. Acceptabel uit het oogpunt van dierenwelzijn beschrijft beter wat ik bedoel.

*En dan laat ik nu deze discussie echt even rusten*

avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)

avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
Tot hierboven ging het nog over de jacht, wat ik nog net binnen het onderwerp van het boek vond gaan. Daarna is de discussie verzonken in eetgewoonten en kookkwaliteiten; dat vond ik niet meer des Amalia's
Gelieve om alle overwegingen buiten dit werk op de daarvoor bestemde forumpagina's uiteen te zetten, als we het maar fatsoenlijk houden! Het zijn in ieder geval wel interessante discussies, maar niet voor deze plek

Gast
geplaatst: vandaag om 12:51 uur

geplaatst: vandaag om 12:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.