menu

Wij Hebben als Mens Geleefd: Het Joodse Proletariaat van Amsterdam 1900-1940 - Selma Leydesdorff (1987)

Alternatieve titel: Het Joodse Proletariaat van Amsterdam 1900-1940 in Woord en Beeld

mijn stem
geen stemmen

Nederlands / Engels
Verhalenbundel
Historisch / Waargebeurd

331 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Het boek betreft de tekst met de bijbehorende 16 pagina’s illustraties van een proefschrift voor de Universiteit van Amsterdam. Van dat werk maakt verder onder andere een samenvatting in het Engels deel uit. Voor dit proefschrift ontleende de historica Selma Leydesdorff gegevens aan archieven, maar vooral aan interviews met velen die in hun jeugd deel uitmaakten van het door haar onderzochte Joodse proletariaat. Opzet van de schrijfster is om te komen tot een beter zicht op ‘dat wat niet meer is’. Een deel van de negentig geïnterviewden wilde echter slechts spreken als hun woorden niet ter plekke zouden worden geregistreerd met opnameapparatuur of op schrift gesteld; hun woorden zijn daarmee noodgedwongen achteraf uitgewerkt. Bij haar onderzoek betrekt de schrijfster onder andere de Joodse cultuur, de Joodse economie, de binding van de betrokkenen met hun Joodse wortels, hun organisaties en de geschiedenis van de Joodse straten en buurten in Amsterdam.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Deze uitgave van Meulenhoff betreft de tekst van een proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor in de Letteren aan de Universiteit van Amsterdam, op 8 mei 1987.

Op 11 januari 2023 verschijnt een tweede versie van 384 pagina's van dit boek bij Amphora Books in Amsterdam. De titel daarvan is: 'Het Joodse Proletariaat van Amsterdam 1900-1940 in Woord en Beeld'. Die herziene versie is opgeluisterd met schilderijen van G.J. Staller (verzameld en geselecteerd door Harry Mock) waarop het Joodse straatleven tussen 1900 en 1940 te zien is en de mensen (bedelaars, marktkooplieden en venters) een gezicht krijgen.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:09 uur

geplaatst: vandaag om 16:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.