menu

Het Uur van de Olifant - Otto de Kat (2022)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Psychologisch

160 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Toet Nja Dinh weet zich vorstin van Atjeh, en haar schreeuw om verzet tegen de Hollandse indringers wordt overal gehoord. Waar zij gaat komt de bevolking in opstand. Het Nederlands-Indische Leger ontketent op bevel van de koloniale regering een ongekend wrede en schandelijke terreur. Het is de zomer van 1910, op Texel. Maxim, Roy en W.A. worden verbonden door één allesomvattende gedachte: Atjeh. Maxim is voormalig kKNIL-officier en keerde op zijn vijfentwintigste zwaargewond uit Atjeh terug. Hij was getuige van de gevangenneming van Dinh, de vrouw die door zijn herinneringen blijft spoken. Roy, Maxims vrouw, ziet de nachtmerries van Maxim verergeren en kijkt toe hoe de Atjehoorlog hem ziek maakt. En W.A. is de man die, onder het pseudoniem Wekker, Nederland in een reeks artikelen heeft aangeklaagd om de misdadige onderwerping van Atjeh. Hij wekt er grote beroering mee; de Tweede Kamer eist een onderzoek. Wie eenmaal een stap in Indië heeft gezet komt er nooit meer los van. Maxim heeft wreedheden gezien en ze niet kunnen voorkomen, maar toch blijft er heimwee.W.A. is met verlof in Nederland, maar kan daar niet aarden en gaat terug. Onder ieder woord smeult zijn woede. En Roy is het kompas waarop beiden varen.

zoeken in:
https://open.spotify.com/episode/1mh3gkgv05m3aTtJ5a7VSj?si=QHQFgA64RqmYVegVMyy-AQ

De nieuwe roman van Otto de Kat, Het uur van de olifant, draait om een van de gruwelijkste oorlogen die Nederland ooit gevoerd heeft: de Atjehoorlog, in het noorden van Sumatra, rond 1900. Twee Nederlandse officieren, lid van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) worstelen met hun herinneringen. Maar die moeten naar buiten, ook al willen ze niet liever dan erover zwijgen. De Kat brengt het zwijgen onder woorden. In een fijn geciseleerde roman die ook over liefde, ambivalentie, vriendschap en weemoed gaat.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:41 uur

geplaatst: vandaag om 14:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.