menu

Ulven - Samuel Bjørk (2021)

Alternatieve titels: Sneeuwwit | Munch & Kruger #0

mijn stem
3,17 (15)
15 stemmen

Noors (Bokmål)
Thriller

480 pagina's
Eerste druk: Cappelen Damm, Oslo (Noorwegen)

2001. In een buitenwijk van Oslo zijn twee elfjarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode rode vos gevonden. De zaak lijkt op een andere onopgeloste zaak uit Zweden. Holger Munch is hoofd van een nieuwe onderzoekseenheid en heeft een team van de beste rechercheurs. Hij wordt gebeld door de politieacademie, ze hebben een buitengewoon getalenteerde studente die bij hun tests de hoogste scores haalde: Mia Krüger. Munch toont de jonge Mia Krüger foto's van beide plaats delicten en ze heeft maar een paar minuten nodig om dingen te zien waar zijn team niet eens aan heeft gedacht. Het begin van een samenwerking en van een de meest bloedstollende jachten op een seriemoordenaar ooit…

zoeken in:
avatar van superfreak
2,0
Ik moet toch eens ophouden met literaire thrillers te lezen. Het verhaal zit best leuk in elkaar, maar waarom ZO VEEL overbodige tekst! Wat maakt mij het uit of een secretaresse grijs haar heeft, of waarom iemand er altijd sportief gekleed uitziet en hoofdstukken vol over oma en zusje, bla, bla, bla, skip, skip, skip? Doet totaal niet ter zake! De eerste 60 pagina's hadden wat mij betreft in 5 à 10 bladzijden geschreven kunnen worden. Blijkbaar vindt men dit helemaal niet vervelend, want het boek verkoopt goed. Het einde is uiteindelijk ook nog een soort gelukje. Ik zal het voortaan wat thrillers betreft bij de "hardboiled" versies proberen te houden.

avatar van eRCee
superfreak schreef:
Wat maakt mij het uit of een secretaresse grijs haar heeft, of waarom iemand er altijd sportief gekleed uitziet [...]

Hier stoor ik me ook regelmatig aan ja, telkens zo'n standaardriedeltje als er een nieuwe naam verschijnt, heeft de auteur weer een alineaatje gevuld. Lijkt me meer een kenmerk van slecht schrijverschap dan dat het met het predicaat 'literair' van doen heeft.

Sharon
Dit was voor mijnde eerste keer dat ik iets van Samuel Bjørk las en moet zeggen dat zijn schrijfstijl me wel bevalt. Hij schrijft mooi en weet dat de spanning goed op te bouwen. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende personages wat het voor mij in het begin wat verwarrend maakte, maar eenmaal verder in het boek smolten alle verhaallijnen met elkaar samen. Tot aan het slot blijft het spannend en onvoorspelbaar. Het heeft wel een open einde dus ik verwacht hier zeker een vervolg op. Wat mij betreft een prima thriller.

avatar van Rufus
4,0
Prima leesbaar. Het einde had wel wat uitgebreider mogen zijn, maar misschien zoals Sharon schrijft: hopenlijk een vervolg.

3,0
Tja, een later geschreven voorloper op de serie waarin Holger Munch kennis maakt met de aspirant en student aan de politieacademie Mia Krüger, die hij vervolgens meteen aanneemt bij zijn team, zozeer was hij onder de indruk van haar capaciteiten en oorspronkelijke kijk op zaken. Dit was duidelijk een moeilijke zaak voor dit politieteam, want de aandacht verschuift van de ene mogelijkheid / mogelijke dader naar de andere. En zo kan het natuurlijk in het echt ook toegaan. En het is ondanks de lengte een vlot leesbaar boek gebleven. Ook wat mij betreft had de auteur het wel minder uitvoerig hoeven optekenen. Alleen dat laatste gedeelte: het lijkt erop alsof de auteur er toen echt snel een eind aan moest breien en dan komt hij met een niet overtuigende ontknoping. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan zijn schrijvende landgenoot Jo Nesbø.

2,5
Als liefhebber van scandinavische thrillers was ik wel weer eens aan een (voor mij) nieuwe auteur toe.
dat werd dus Bjork. En laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Dit was eens en nooit meer. Het verhaal voelt een beetje aan als een bouwpakket. Zijplotjes worden geïntroduceerd om een paar hoofdstukken later op steeds de zelfde manier ingevoegd te worden.

Het verhaal is nergens echt spannend, wat ook komt omdat ik door de manier van opbouw geen affiniteit met de hoofdpersonen kreeg. Alles is vrij standaard en weinig verrassend. Tot de ontknoping aan toe.
Het verder lezen ging me op den duur zelfs een beetje tegen staan.

krappe ** 1/2

Gast
geplaatst: vandaag om 22:20 uur

geplaatst: vandaag om 22:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.