menu

In de Ban van Mohammed: Nicolaes Cleynaerts’ Brieven uit de Arabische Wereld - Jan Papy en Joris Tulkens (2021)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Biografie / Historisch

400 pagina's
Eerste druk: Sterck & De Vreese, Gorredijk (Nederland)

De ‘alleskunner’ Nicolaes Cleynaerts (Clenardus, 1493-1542) was theoloog, classicus en succesvol didacticus. Op eigen houtje leerde hij Arabisch en trok hij naar Marokko om er de teksten en de cultuur van de islam te doorgronden. Hij ging op zoek naar oude Arabische manuscripten, bestudeerde de koran en discussieerde er met moslimgeleerden als Kharuf al-Tunisi. Het was de levensdroom van de christen-humanist om een vreedzaam gesprek aan te gaan met de moslims, in de hoop hen voor het christendom te winnen. In Fez werd het een bitter ontwaken. Een fatwa werd zijn deel en noopte tot een heimelijke vlucht om het vege lijf te redden. In dit boek presenteren Jan Papy en Joris Tulkens de Nederlandse vertaling van de meer dan zestig onderhoudende en – soms zelfs grappige – Latijnse brieven van Cleynaerts.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
In 1993 liet de schrijver Joris Tulkens zijn boek In de Ban van Mohammed: Het Levensverhaal van de Diestenaar Nicolaes Cleynaerts, een 16de-eeuws Humanist en Islamkenner. Een Historische Reconstructie - Joris Tulkens (1993) - BoekMeter.nl bij Manteau in Antwerpen het daglicht zien.

Een Biblionrecensie meldt bij die historische roman uit 1993: "Tulkens heeft zich behoorlijk ingeleefd in Cleynaerts en de historische bronnen bestudeerd, zoals Cleynaerts brieven."

In deze nieuwe uitgave uit 2021 rondom die brieven werkt de classicus en Cleynaertsexpert Joris Tulkens samen met Jan Papy, Gewoon Hoogleraar Latijnse Taal- en Letterkunde aan de KU Leuven.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:41 uur

geplaatst: vandaag om 01:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.