menu

De Ontwikkeling van Nietzsches Denken in de Jaren 1875/76-1889: Met Bijzondere Aandacht voor Zijn Uitspraken over Socrates en Plato als Voorlopers van het Christendom - Henk van Gelre (1998)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Biografie

429 pagina's
Eerste druk: Damon, Best (Nederland)

Dit boek is het vierde en laatste deel van Henk van Gelre's 'Friedrich Nietzsche en de bronnen van de westerse beschaving', Ofschoon de delen een geheel vormen, behandelt elk deel een bepaalde periode en staat als zodanig op zichzelf. In het afsluitende vierde deel wordt de ontwikkeling van Nietzsches denken vanaf 1876 tot aan zijn geestelijke ineenstorting geanalyseerd en becommentarieerd, dus vanaf 'Menselijk A te menselijk' tot en met 'Afgodenschemering', inclusief 'Aldus sprak Zarathoestra', waarbij uitvoerig wordt ingegaan op de centrale thema's van dit boek: de hogere mens, de theorie van de wil tot macht en die van de eeuwige terugkeer van hetzelfde. Speciale aandacht wordt besteed aan Nietzsches uitspraken in zijn geschriften uit deze jaren over Socrates. Om Nietzsches Socratesbeeld, dat aldus ontstaat, te toetsen aan dat wat de antieke bronnen van hem geven en dat wat de hedendaagse specialisten zich van hem gevormd hebben, gaat de auteur op zoek naar de 'historische' Socrates, die vervolgens met het beeld, dat Nietzsche van hem geeft, wordt vergeleken. Het slothoofdstuk is gewijd aan de kritiek van Nietzsche op Plato als 'voorloper' van het christendom.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:15 uur

geplaatst: vandaag om 10:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.