menu

VerpleegThuis: Wat Ik Leer van Mijn Huisgenoten met Dementie - Teun Toebes (2021)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Sociaal

208 pagina's
Eerste druk: Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Op ontwapenende en ontroerende wijze beschrijft hij de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen. VerpleegThuis is niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat één op vijf is.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Over Teun Toebes in Metronieuws d.d. 13 augustus 2021.

avatar van psyche
psyche (crew)
Open podcast Lotje IJzermans spreekt met Teun Toebes.

avatar van psyche
psyche (crew)
Reportage in VN d.d. 20 november 2021: geen aanval op zorgverleners, maar een aanklacht tegen het systeem.

avatar van ...stilte...
Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie

Ik ben ook een fan van Teun

avatar van psyche
psyche (crew)
...stilte... schreef:
Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie

Ik ben ook een fan van Teun


Eerlijk gezegd vind ik hem op de podcast soms wat belerend klinken als hij Lotje IJzermans bijvoorbeeld corrigeert op haar taalgebruik wanneer zij over haar moeder met dementie vertelt … maar goed zijn missie is helder, getuigt van gedrevenheid m.i. En het belangrijkst, het snijdt wel hout …
In de wetenschap dat de kans dat we er persoonlijk mee te maken krijgen erg groot is, hetzij doordat naasten een vorm van dementie krijgen of, niet te vergeten, wijzelf.
Dan beluister ik de postcast óok met een ander oor en zal op termijn zijn boek zeker lezen omdat ik zowel persoonlijk als professioneel ermee te maken heb. We moeten ‘ergens’ beginnen denk ik, soms kan dat beter met kleine praktische stappen en volhouden en verder uitbouwen.
Ik ga eens kijken in de bibliotheek of via mijn werk.

avatar van ...stilte...
Of ik ooit zijn boek zal lezen weet ik niet, maar ik kan me vinden in zijn ideeën over de omgang met onze medemens met dementie.

Zelf kom ik wekelijks als thuiszorg medewerker bij een man van 92 (Gerrit) die nog maar net aan thuis kan blijven wonen. Zijn dagelijkse routine is zijn houvast (en zijn postzegelverzameling). Ik luister naar altijd weer dezelfde verhalen. Hij weet niet dat hij binnenkort gaat verhuizen naar een verpleeghuis.
Ik kan veel van hem leren over wat waardevol is in het leven...

Gast
geplaatst: vandaag om 04:42 uur

geplaatst: vandaag om 04:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.