menu

A Children's Bible: A Novel - Lydia Millet (2020)

Alternatieve titel: De Laatste Zomer

mijn stem
4,00 (3)
3 stemmen

Nederlands
Sciencefiction / Sociaal

240 pagina's
Eerste druk: W.W. Norton & Company, New York (Verenigde Staten)

De klimaatopwarming is niet meer terug te draaien. Terwijl de wereld gegeseld wordt door Bijbelse plagen, moeten Eva en haar jongere broertje Jack noodgedwongen hun zomervakantie doorbrengen in die idyllische villa aan het meer. Op deze plek komen verschillende families uit de bovenklasse bij elkaar om te ontsnappen aan de sociale problematiek rond het milieuprobleem. De volwassenen brengen hun dagen vooral door in een waas van drank, drugs en seks. Een twaalftal jongeren heeft genoeg van de verwaarlozing en het gebrek aan autoriteit. Ze besluiten het heft in eigen handen te nemen wanneer een allesvernietigende storm hun leefsituatie bedreigt. Hun onzekere exodus brengt de jongeren in aanraking met de vernieling en maatschappelijke ontwrichting van een nieuwe wereld. De kleine Jack vindt antwoorden in zijn beduimelde kinderbijbel, terwijl zus Eve er alles aan gelegen is om hem te beschermen tegen onheil.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,5
De literatuurwetenschapper Andries H. sprak misprijzend: 'Staat er nou een kinderbijbel in je boekenkast, Kaj?!' Kennelijk had hij met zijn structuralistische blik het SF-symbooltje van de bibliotheek over het hoofd gezien, of de coverplaat van bosdieren met bloedrode ogen. Bijbelse motieven heeft 'A Children's Bible' (2020) te over, maar ingezet voor een wrange satire over polarisatie en het vooruitschuiven van klimaatoplossingen. De apocalyps heeft zich aangediend in de vorm van een allesverwoestende natuurramp, maar niemand lijkt zich bewust van wat er komen gaat. Niet de volwassenen die wegvluchten in een hedonistisch bacchanaal van drank, drugs en vleselijke lusten. Maar ook niet de twaalf jongeren, waaronder hoofdpersonen Eva en haar broertje Jack, die zich voornamelijk afzetten tegen hun onverantwoordelijke ouders. 'A Children's Bible' (2020) begint en eindigt met heerlijk sardonische observaties richting een generatie die het heeft verkwanseld. Een aantal maal hardop gelachen om de droogkomische vondsten met een hoog 'OK boomer'-gehalte. Al moet ik eerlijk zeggen dat de roman (waarschijnlijk bewust) weinig binding oproept met individuele personages. In het middenstuk neemt Millet een ietwat merkwaardige afslag met hyperrealistische beschrijvingen van rampspoed en geweld. Het is dan bijna alsof je een vlotte pageturner leest en niet een literair spel met genreconventies. Toch sluit Millet haar nieuwtestamentische generatiebotsing af met een postmodern pleidooi voor de waarde van grote verhalen, zelfs wanneer het water ons aan de lippen staat.

avatar van Donkerwoud
3,5
Hm. Nu kan ik bepaalde thema's uit dit boek nog iets beter plaatsen. Is Having Babies Ethical? - YouTube - m.youtube.com

Gast
geplaatst: vandaag om 19:40 uur

geplaatst: vandaag om 19:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.