menu

Al Munqidh min al Dalãl - Al-Ghazali (1107)

Alternatieve titels: Verlost van Onzin | المنقذ من الضلال

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Arabisch
Ideeënliteratuur

59 pagina's
Eerste druk: Al-Ghazali, Bagdad (Irak)

De bevlogen middeleeuwse denker Ghazali is nog altijd een bron van inspiratie voor miljoenen moslims. Hij wordt gewaardeerd om de manier waarop hij filosofie, theologie en mystiek samenbrengt. Ook in de westerse literatuur duikt de naam van Ghazali geregeld op: bij filosofen als Bertrand Russell en Nicholas Taleb en in de boeken van Salman Rushdie en Dan Brown. Daar wordt hij eensgezind aangewezen als een strenge dogmaticus. Wie was deze Ghazali en waar komt zijn reputatie vandaan? Kan het echt zo zijn dat hij het einde van het vrije denken in de islam inluidde? In ‘Verlost van Onzin’ komt Ghazali zelf aan het woord en daagt hij de lezer door zijn werk uit om zelf te oordelen. Ghazali zet zichzelf neer als een twijfelende zoeker, allesbehalve de dogmatische betweter zoals hij zo vaak wordt geportretteerd. ‘Verlost van Onzin’ biedt een fascinerende kennismaking met het islamitisch denken dat ontstond in de gouden eeuwen van de islam.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van 1 september 2021 bij Boom te Amsterdam twee recensies:
- door Laura Molenaar in Trouw van 29 september 2021
De belangrijkste moslim na Mohammed krijgt eerherstel
Abu Hamid ibn Muhammad al-Ghazali (1058-1111) was een van de grootste denkers uit de geschiedenis. Hij werd geboren in Toes, in het huidige Iran, en genoot een opleiding als jurist. Vanaf 1091 doceerde hij in Bagdad, toen een wereldstad, en Ghazali stond er algauw in groot aanzien om zijn wijsheid.

- door Remco van Mulligen in Nederlands Dagblad (4 artikelen per maand gratis) van 15 oktober 2021:
Hoe Ghazali God werkelijk leerde kennen | Nederlands Dagblad
Ghazali zoekt een antwoord op misschien wel de meest essentiële vraag in het leven: hoe komen we tot ware en zekere kennis? Het gaat hem om kennis van God, maar ook om de vraag waar enkele eeuwen later ook René Descartes mee bezig was: wat kunnen we zeker weten? Daarbij toetst Ghazali diverse wegen naar kennis: theologie, filosofie, sektarisme en mystiek.

avatar van Bilal030
5,0
Al Ghazali, de grote denker die helaas verkeerd begrepen de (westerse) geschiedenisboeken in is gegaan. Hij staat bekend om zijn aanval op de filosofen/wetenschappers. Dit boek, op indrukwekkende manier ingeleid en van context voorzien door vertalers Gerko Tempelman en Cornelis van Lit,
is een autobiografie waarin hij op zoek gaat naar de ‘waarheid’. Hij is van mening dat filosofen en wetenschappers terecht sceptisch zijn tov kennis vergaard door middel van openbaring (religie) en aangenomen kennis (vanuit traditie algemeen geaccepteerde kennis). Het punt van Ghazali is dat veel filosofen en wetenschappers juist ook voortbouwen op aangenomen kennis, en stelt dezelfde op logica gebaseerde argumenten tegenover kennis gebaseerd op filosofie en wetenschap. Door filosofische en wetenschappelijke argumenten te hanteren blijkt al dat hij niet tegen deze disciplines is, hij is nota bene zelf een filosoof. Wel is hij kritisch op de in zijn ogen inconsequente houding van veel denkers omdat die volgens hem hun sceptische houding laten varen als het om de eigen disciplines gaat. Overigens was Ghazali fel gekant tegen ‘kennis’ gebaseerd op blinde navolging van autoriteiten. Ik hoop dat ik het goed uitleg, de vertalers doen dit voortreffelijk en de geïnteresseerde zou het eigenlijk moeten lezen.

Wat mij naast het filosofisch ‘geneuzel’ heel erg aanspreekt zijn de autobiografische stukken. Over Ghazali die succesvol docent is in Bagdad, geliefd en geroemd, maar een spirituele leegte ervaart. Dit leidt zelfs tot wat we vandaag een burn-out noemen. Hij laat alles achter en gaat tien jaar lang als zoekende twijfelaar door verschillende landen zwerven. In deze jaren wordt hij een spirituele wijze waarin hij zich ontwikkelt tot een meester in het soefisme, de mystieke verdieping van islam.

Belangrijk dat dit vertaald wordt in het Nederlands! Zowel voor moslims als niet-moslims in Nederland die veelal geen idee hebben van de geschiedenis van de islam, met al haar denkers, filosofen, wetenschappers etc. Ik heb het altijd als gemis ervaren dat dit niet behandeld werd tijdens de lessen geschiedenis. Veel islamitische denkers zijn toch wel van invloed geweest op het latere Europa, het Europa van na de duistere middeleeuwen.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:53 uur

geplaatst: vandaag om 01:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.