menu

Mussolini: Der Erste Faschist. Eine Biografie - Hans Woller (2016)

Alternatieve titel: Mussolini: De Eerste Fascist

mijn stem
1,00 (1)
1 stem

Duits
Biografie / Historisch

397 pagina's
Eerste druk: C. H. Beck, München (Duitsland)

Benito Mussolini was een telg uit een rood nest. Met zijn vlijmscherpe pen werkte hij aan een loopbaan als journalist. Hij groeide uit tot een van de voormannen van de Italiaanse socialistische partij. Maar na de Eerste Wereldoorlog koos hij een andere koers. Met zijn fascistische partij greep Mussolini bij de Mars op Rome in 1922 de macht, waarna hij op genadeloze wijze zijn tegenstrevers uitschakelde. Tienduizenden socialisten en communisten werden opgesloten en gemarteld, verbannen of vermoord. Benito Mussolini muntte niet alleen het begrip ‘fascisme’, hij gaf de beweging ook zijn moorddadige ideologie. De Italiaanse leider beschouwde het Romeinse volk als superieur, hij was racistisch en antisemitisch en stortte zijn land in de ene na de andere zinloze oorlog. Als grondlegger van het fascisme wordt zijn rol in de Europese geschiedenis veelal onderschat. Met deze biografie toont Hans Woller het ware gezicht van een meedogenloze leider.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Ten minste één verschil tussen Hitler en Mussolini: hun omgang met vrouwen - NRC
Het is onmogelijk om een boek te lezen over Benito Mussolini (1883-1945) zonder te denken aan die andere dictator, uit Duitsland. Op ten minste één punt verschilde de Italiaanse fascistenleider nogal van Adolf Hitler: zijn omgang met vrouwen. Zo moeizaam als die was bij Hitler, zo makkelijk ging het Mussolini, de charmeur, af. Naast zijn echtgenote Rachele had hij talloze maîtresses.

1,0
Slecht slecht slecht.

Mussolini antisemiet? Dat is op z'n minst twijfelachtig.
Toch doet de schrijver er alles aan om de lezer daarvan te overtuigen.
In de Duitse media werd dit boek niet alleen op dit onderwerp bekritiseerd vanwege slechte bronvermelding
De Engelse wiki pagina geeft een duidelijker beeld van Mussolini's kijk op de Joden.

Ik walg van dit soort schrijvers. Woller is niet eerlijk, er zijn veel (bekende) bronnen waaruit blijkt dat hij geen antisemiet was. Die gebruikt Woller niet. Bronnen verzinnen doet hij blijkbaar wel.

Moller geeft mij vaak het gevoel dat hij wil overtuigen. Ik wil feiten geen gemanipuleer met feiten.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:11 uur

geplaatst: vandaag om 10:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.