menu

Miniapolis - Rob van Essen (2021)

mijn stem
3,33 (9)
9 stemmen

Nederlands
Psychologisch

224 pagina's
Eerste druk: Atlas Contact, Amsterdam (Nederland)

Zeggen ze niet altijd dat de reis belangrijker is dan de bestemming? Misschien is dat zo. Maar soms heeft de bestemming het laatste woord. De moeder van Jonathan is vier jaar geleden overleden. Toch ziet hij haar op een ochtend in de tram. Hij neemt haar mee de stad uit, op zoek naar het landhuis waar ze is opgegroeid en waarover ze vreemde verhalen vertelt. Ondertussen werken Scherpenzeel en Wildervanck, twee collega’s op een bijkantoor van een gemeentelijke dienst, aan hun eigen ontsnapping. Ook zij verlaten de stad, per fiets, zonder te weten waarnaar ze op weg zijn. Geplaagd door demonen uit het verleden, wederzijds ongemak en tijdelijke vlagen onverwoestbaar optimisme komen deze vier mensen uiteindelijk niet alleen elkaar, maar ook zichzelf tegen. 

zoeken in:

avatar van Raspoetin
De nieuwe Rob van Essen is ontzettend geestig (●●●●●) - NRC
Van Essen lezen is een feest, dat geldt voor deze nieuwe roman zo goed als voor zijn vorige, het met de Libris Literatuurprijs bekroonde De goede zoon (2019). Miniapolis raakt je op allerlei manieren. Van Essen weet wat hij doet, en toch is er ook zwier, speelsheid, ruimte, overal in het boek. Hij voert je mee, doet je gnuiven van plezier, doordenken, meeleven, maar maakt evengoed dat je je schrap zet.

avatar van Urquhart
4,0
Wederom een heerlijk Rob van Essen boek. Ik blijf het knap vinden dat hij altijd goed in staat is om een vreemde en dromerige sfeer neer te zetten in een alledaagse wereld, met absurdistische situaties en verhaallijnen, maar waarin je als lezer moeiteloos meegaat.

4,5
Eerste kennismaking met de auteur (op "Lees! Het Boekenfestival", onlangs in Antwerp Expo, ook letterlijk) en die viel uitstekend mee. Dat smaakt naar meer!

avatar van Robsessie
Pecore, ik ben benieuwd naar wat je van het boek vond. Heb je meer van Van Essen gelezen?

avatar van handsome_devil
4,0
Ik heb 'm bijna uit. Uitgebreide bespreking volgt nog, maar wat een heerlijk boek weer.

avatar van Pecore
4,0
Fijn boek! Doet, zoals ik ergens had gelezen, inderdaad denken aan Murakami. Van Essen weet ook met een heldere schrijfstijl een dromerig sfeertje neer te zetten. De licht absurdistische situaties zijn vaak enorm geestig, ik ben regelmatig in de lach geschoten. Echt voeling met de karakters krijg je niet, daarvoor staan ze net wat te ver van de werkelijkheid af. Dat is niet erg en lijkt mij ook het doel van de schrijver niet. Het verhaal wordt er des te leuker van en het schrijfplezier spat eraf. Volgens mij heeft Van Essen zich tijdens het schrijven flink zitten verkneukelen om de malle fratsen van de hoofdpersonen.

Dit was mijn eerste Van Essen, zeker niet de laatste.

avatar van Gast123
3,5
Helemaal met Pecore eens! Heerlijk absurdistisch en vol humor. Dit is mijn tweede boek van Rob van Essen, Visser had ik eerder gelezen. Dat boek was wat minder dromerig, maar ook erg grappig.

avatar van mjk87
1,0
Hoge waarderingen allemaal hier en in NRC ook al; vermoedelijk allemaal mensen die houden van deze stijl. Maar ik totaal niet. Het begint nog wel aardig, al zit er al een benauwend sfeertje in dat me niet helemaal bevalt. Maar na een pagina of 50 gaat het verhaal in een stroomversnelling, gebeurt er ineens veel en komt de ene rare (ik gebruik raar, je kan ook absurdistisch zeggen) gebeurtenis na de andere vreemde handeling. Daar kon ik echt helemaal niks mee. Ik dacht echt: wat ben ik aan het lezen? Niet leuk, niet grappig, niet vermakelijk en ook qua stijl nergens iets dat me deed opveren. 1,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:03 uur

geplaatst: vandaag om 01:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.